AB Liderleri Erdoğan ile Görüştü: 'İnsan Hakları Müzakere Edilemez'

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.

AB Liderleri Erdoğan ile Görüştü: 'İnsan Hakları Müzakere Edilemez'

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. AB liderleri görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

s-be776016969e468a7cc5e02c7e770d11387ea5
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bugün AB ile gerçekleştirilen kritik zirvenin ardından Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan'la görüşmede dört alanın masaya yatırıldığını belirten Von der Leyen, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini gerektiğini belirterek, "Türkiye, Gümrük Birliği içinde hayati öneme sahip değerli bir ortak. Ticareti daha da artırabilmek için hiç şüphesiz ki Gümrük Birliğinin uygulanmasına ilişkin mevcut zorlukları ele alarak güncelleme için çalışacağız." ifadelerini kullandı.

"AİHM'nin Kavala ve Demirtaş kararları net"

s-0796fc0641579acd53cf8447a01e0755896251
Von der Leyen 'Türkiye'yle yapılan sığınmacı anlaşmasının insan haklarından daha öncelikli görülüp görülmediği' sorusuna, "İnsan hakları konuları müzakere edilebilir değildir. Dolayısıyla sorgulanmaksızın mutlak bir öncelikleri vardır. Pozisyonumuzun bu olduğu konusunda çok açık davrandık" yanıtını verdi.Erdoğan'la görüşmelerinde Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkındaki AİHM kararlarının net olduğunu belirttiklerini anlatan Von der Leyen, "Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin kurucu bir üyesi olarak AİHM kararlarına saygı göstermesi önemlidir" çıkışı yaptı. Von der Leyen, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin 'yanlış bir sinyal olduğunu' belirtti; bu karardan geri dönülmesi çağrısı yapıldığını ekledi ve "Kadın ve çocuklara karşı şiddetle küresel mücadelede müttefiklere ihtiyacımız var" dedi.

"Hukukun üstünlüğü hayati önemde"

s-f884be3f3d2edb78b0b586a5b49471579a948c
Ursula von der Leyen, basın toplantısının girişindeyse 'Erdoğan'la ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak için görüştüklerini' söyledi. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinden derin endişe duyduğunu bu noktada da dile getiren Von der Leyen, "Temel haklar ve hukukun üstünlüğü hayati önemde" ifadelerini kullandı. Von der Leyen, Türkiye'yle daha iyi ilişkilere sahip olmak istediklerini, gidişatı önümüzdeki hafta ve ayların belirleyeceğini belirtti.Von der Leyen, Avrupa Komisyonu'nun kısa süre içinde Türkiye'deki sığınmacılara destek için bir önderi getireceğini, sığınmacılar için yardımın sürmesine bağlı olduklarını ve Türkiye'nin de 2016 tarihli sığınmacı anlaşmasına uymasının 'önemli bir iyi niyet göstergesi olacağını' söyledi.

"Erdoğan ile dürüst bir görüşme yaptık"

s-51a436d6c130e5ca83e52454001b898063010a
Michel ise basın toplantısının başında Ankara temaslarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Erdoğan'la AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğine ilişkin dürüst bir görüşme yaptık" dedi. Michel, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının endişe yarattığını belirtti. Doğu Akdeniz'deki gerilimin yatışmasının olumlu olduğunu belirten Michel, bu durumun güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Michel, AB Konseyi'nin Türkiye'yle ekonomik işbirliği konusunda ön çalışmalara başlanması için AB Komisyonu'na çağrıda bulunduğunu da ekledi.Michel'in "Libya'daki tüm yabancı savaşçılar çekilmeli" açıklaması da dikkat çekti.Gazete Duvar ve Ajanslar
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER