ABD Başkanı Joe Biden Eleştirilere Cevap Verdi: 'Afgan Liderler Kaçtı, Ordu Savaşmayı Denmedi Bile'

Afganistan'ın Taliban'ın kontrolüne geçmesi sonrası yaşanan olaylara seyirci kalmakla eleştirilen ABD Başkanı Joe Biden, tepkilere yanıt verdi.

ABD Başkanı Joe Biden Eleştirilere Cevap Verdi: 'Afgan Liderler Kaçtı, Ordu Savaşmayı Denmedi Bile'

Afganistan'ın Taliban'ın kontrolüne geçmesi sonrası yaşanan olaylara seyirci kalmakla eleştirilen ABD Başkanı Joe Biden, tepkilere yanıt verdi. Afganistan'dan asker çekme kararını veren Biden, pişman olmadığını belirterek, "Afgan liderler ülkeden kaçtı, ordu savaşmayı denemedi bile" dedi. ABD Başkanı sözlerinin devamında Taliban'ın ilerleyişiyle ilgili de "Olaylar beklediğimizden hızlı gelişti" itirafında bulundu.

s-28e1ff6973900a9ebbbe6f81dac11693efea19
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Afganistan'da Taliban'ın kontrolü eline almasıyla ilgili kameraların karşısına geçti. Amerika'nın bölgedeki askerleri çekmesinin ardından ne diyeceği iyice merak edilen Biden, mevcut durumla ilgili suçu Afgan hükümeti ve ordusuna attı. Biden, Afgan hükümetinin Taliban'a karşı savaşmayı seçmediğini belirterek, Afgan hükümetinin savaşmadığı yerde kendilerinin olmayacağını dile getirdi.

'Bizim beklediğimizden de hızlı gelişti'

s-573e33212d4685a1a93d0e149c0c2850182ae4
Afgan hükümetinin tahliyeler için erken haber vermediğini aktaran Biden, "İşin aslı bu bizim beklediğimizden de hızlı gelişti. Afgan ordusu çöktü. Afgan liderleri kaçtı, ordu savaşmayı denemedi bile. Eşref Gani ordusunun savaşacağına inanıyordu ama yanıldı. Afganistan'da gördüğümüz sahneler insanın içini acıtıyor. Diplomasi ile şiddetin önüne geçmeye çalışacağız. 6 bin askerin ülkeye gönderilmesine onay verdim. Afgan hükümeti daha önce tahliyeleri başlatmamızı istemedi" dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani'ye Taliban'la anlaşmaları yönünde görüş verdiklerini belirten Biden, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

s-24fe7446790ee2ff1ee1e42326a6341e85ee2f
"Askeri misyonun hedefi kendi insanımızı ülkeden çıkarmak. Afganistan'da misyonumuz 20 yılda birçok yanlış adım attı. ABD'nin en uzun savaşına son veriyoruz. 300 bin kişilik bir ordu kurduk. Kocaman bir güç oluşturduk. İhtiyaçları olabilecek her şeyi verdik. Maaşlarını bile biz karşıladık. Taliban'ın hava kuvveti yok ama biz hükümete bu gücü de verdik. Ama şunu veremedik. Savaşacak cesareti veremedik."

'Taliban'la anlaşma yapmaları söyledim'

s-5a03f477f57f16462aed8b72d137b1ccf48209
"Hiçbir şekilde 1 yıl daha 5 yıl daha ABD ordusunun orada kalmasının bir fark yaratması söz konusu değil. Ben buna inanıyorum. Afganistan'ın kendi askerleri savaşmayı istemedikten sonra savaşın demek doğru değil. Şimdi stratejik motivasyonumuz rakibimiz Çin ve Rusya bizim milyonlarca dolar harcamamızı isteyecekti. Bu onların işine gelecekti. Gani ile Temmuz'da konuştuğumuz dürüst bir görüşme yaptık. Konuştuğumuz tüm konularda sınıfta kaldılar. Taliban'la anlaşma yapmaları söyledim."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER