ABD'de insanlar üzerinde denenen koronavirüs aşılarının birincil sonuçları başarılı

Koronavirüs salgınını imha etmek için mücadele eden bilim insanları canla başla çalışırken merkezi ABD'nin Massachusetts eyaletinde yer alan Moderna isimli biyoteknoloji şirketi bir açıklama yaptı. İNSANLAR ÜZERİNDEKİ İLK TEST BAŞARILIKovid-19'a karşısında bir aşı gelişti.

ABD'de insanlar üzerinde denenen koronavirüs aşılarının birincil sonuçları başarılı

Koronavirüs salgınını imha etmek için mücadele eden bilim insanları canla başla çalışırken merkezi ABD'nin Massachusetts eyaletinde yer alan Moderna isimli biyoteknoloji şirketi bir açıklama yaptı.

İNSANLAR ÜZERİNDEKİ İLK TEST BAŞARILI

Kovid-19'a karşısında bir aşı geliştirme arifesinde olan şirket, millet üzerinde yapılan ilk denemelerin sonuçlarının artı olduğunu duyurdu. Bir basın bülteni hazırlayarak gelişmeyi kamuoyuna duyuran şirket millet üstünde yapılan birinci safha deneylerin verilerinin olumlu olduğunu açıkladı. Yetkililer aşının tehlikesiz olduğunun onaylandığını da vurguladı.

DENEYE KATILAN 8 KİŞİNİN DE SAĞLIK DURUMU İYİ

Klinik testleri ABD Milli Sağlık Enstitüleri ile birlikte yapan şirket az önce elde ettikleri verileri hakemli bir dergide yayınlamadıklarını da açıkladı.

Moderna, deneye katılan 8 insanın sıhhat durumunun iyi olduğunu açıkladı. Şirket antikorların virüsle uğraş için nötralize edildiğini ve bu sayede insanların koronavirüsü yeneceğini açıkladı.Açıklamayı yapan Dr. Tal Zaks, "Birinci fazda birincil verilere göre aşı bağışıklık sisteminin mücadelesine takviye verdi" dedi. Şirketin yaptığı açıklamaya göre deney sonrasında deneklerden alınan antikorların, Kovid-19'u yenen hastaların antikorlarıyla aynı seviyede olduğu duyuruldu. Şirket mRNA-1273 isimli aşının genel olarak güvenli olduğunu ve denekler tarafından tolere edilebildiğini açıkladı.

DÜNYADA 8 FARKLI AŞI İNSAN ÜZERİNDE DENENİYOR

Şu lahza Dünya Afiyet Örgütü'nün verilerine tarafından dünya üstünde 8 farklı aşı insan üstünde deneniyor. Moderna'nın haricinde ABD'de Pfizer, Inovio isimli şirketler, İngiltere'de Oxford Üniversitesi ve Çin'de de üç şirket çalışmalarına devam ediyor.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, geçen hafta içerisinde şirketin ikinci aşama çalışmalara geçmesine müsade vermişti. İkinci fazda, daha geniş ayrıntılı bir alıştırma yapılacağı ve daha pozitif insan denek kullanılacağı açıklanmıştı. Moderna, temmuz ayında üçüncü faza devretmek istediğini duyurdu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER