ABD'den İdlib Açıklaması: 'Türkiye'ye Yardım Seçeneklerini Gözden Geçiriyoruz'

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İdlib saldırısı sonrası ABD’nin Türkiye’yle temas halinde olduğunu ve Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçirdiğini belirtti. Pompeo'nun açıklamasından hemen önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump telefonda İdlib'dek.

ABD'den İdlib Açıklaması: 'Türkiye'ye Yardım Seçeneklerini Gözden Geçiriyoruz'

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İdlib saldırısı sonrası ABD’nin Türkiye’yle temas halinde olduğunu ve Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçirdiğini belirtti. Pompeo'nun açıklamasından hemen önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump telefonda İdlib'deki gelişmeleri görüştü. Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "İki lider, daha fazla sivil hayatını kaybetmeden ve yerlerinden olmadan, Suriye rejimi, Rusya ve İran rejiminin saldırılarını durdurması gerektiği noktasında mutabık kaldı" denildi.

s-c7280d850c6d45f40d5e56ac54bb943c060134
Yaptığı yazılı açıklamayla, İdlib’de 33 askerin şehit olmasına neden olan saldırıyı kınadığını belirten Pompeo, “NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız” mesajını verdi.Pompeo, “Türkiye Hükümeti’ne taziye dileklerimizi gönderiyoruz. ABD bu saldırıyı en sert şekilde kınamaktadır. Esad rejimi, İran ve Hizbullah İdlib’de devam eden saldırılarını sonlandırmalıdır” ifadesini kullandı.Esad hükümeti, Rusya, İran ve Hizbullah’ın eylemlerinin Suriye’nin kuzeyinde ateşkesin tesis edilebilmesini doğrudan engellediğini kaydeden Pompeo, “Saldırılara son verilmeli, insani yardımlara erişim sağlanmalı ve BMGK’nin 2254 sayılı kararına göre bir siyasi çözüm geliştirilmelidir” dedi.Pompeo açıklamasına şöyle devam etti:“ABD, müttefikimiz Türkiye’yle temas halinde ve bu saldırıya karşı Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçiriyor. Esad rejimi ve Ruslar’ın daha fazla gaddarlığını önlemek ve İdlib’de insani acıları hafifletmek için de gayret gösteriyoruz. ABD, Esad rejiminin, İdlib dahil tüm ülkede ateşkes ilan etmeyi de içeren BMGK 2254 sayılı kararın tüm maddelerine uyana kadar uluslararası topluma yeniden entegre olmasını engellemek için elinden geleni yapacaktır.”

Erdoğan ve Trump İdlib'i görüştü

s-e62ead1f70de0b8950c191c52e962d62a179ad
Pompeo'nun açıklamasından kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump ile telefon görüşmesi yaptığı öğrenildi.Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada:“Görüşmede ikili meselelerin yanı sıra İdlib’de yaşanan son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konular ele alınmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız, kahraman askerlerimizi hedef alan alçakça saldırının faillerine gereken karşılığın verildiğini hatırlatarak, ülkemizin İdlib’de Soçi Muhtırası ile belirlenen alanın rejim unsurlarından temizlenmesi hususunda kararlılığını yeniden teyit etmişlerdir. İki lider, İdlib bölgesinde yaşanan büyük insanlık dramının önüne geçilmesi için ilave adımların vakit kaybetmeden atılması hususunda mutabık kalmışlardır." denildi.Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise "Başkan Trump, Suriye'nin kuzeybatısında gerilimi yatıştırma ve bir insani faciayı önleme konusunda Türkiye'nin çabalarına desteğini ifade etti. İki lider, daha fazla sivil hayatını kaybetmeden ve yerlerinden olmadan, Suriye rejimi, Rusya ve İran rejiminin saldırılarını durdurması gerektiği noktasında mutabık kaldı" denildi.VOA ve BBC Türkçe
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER