ABD'den Vatandaşlarına 'Afganistan'ı Terk Edin' Çağrısı

ABD, vatandaşlarına Afganistan'ı bir an önce terk etmeleri çağrısında bulundu. Fotoğraf: ReutersABD askerlerinin çekilme süreciyle birlikte Afganistan’da kontrol altında tuttuğu bölgeleri hızla arttıran Taliban, başkent Kabil’e ilerliyor. VOA'da yer alan habere göre Taliban .

ABD'den Vatandaşlarına 'Afganistan'ı Terk Edin' Çağrısı

ABD, vatandaşlarına Afganistan'ı bir an önce terk etmeleri çağrısında bulundu.

s-3c4302ff13f87a67f9f119fca2b0369f971f5b
Fotoğraf: ReutersABD askerlerinin çekilme süreciyle birlikte Afganistan’da kontrol altında tuttuğu bölgeleri hızla arttıran Taliban, başkent Kabil’e ilerliyor. VOA'da yer alan habere göre Taliban militanları son olarak Kabil’in 150 kilometre kuzeydoğusundaki Gazne şehrinde de denetimi ele geçirdi.ABD, vatandaşlarına Afganistan'ı bir an önce terk etmeleri çağrısında bulundu. Kabil'deki ABD Büyükelçiliği'nin internet sitesinde yer alan uyarıda, ABD vatandaşlarına mevcut ticari uçuş seçeneklerini kullanarak Afganistan'ı derhal terk etmeleri çağrısı yapıldı.Almanya da Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan uyarıda, "Sahada bulunan Alman vatandaşlarına, mümkün olan en kısa sürede tarifeli uçuşlarla ülkeyi terk etme fırsatlarını değerlendirmeleri şiddetle tavsiye ediliyor" ifadeleri yer aldı.Almanya Savunma Bakanı hafta başında, Alman birliklerinin on yıl boyunca konuşlandırıldığı Kunduz kentinin Taliban'ın eline geçmesinin ardından, Afganistan'a askerlerin geri gönderilmesi çağrılarını reddetmiştiAlmanya, Afganistan'da ABD'den sonra en büyük ikinci askeri birliğe sahipti ve Kunduz'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana herhangi bir yerde olduğundan daha fazla asker kaybetti.

ABD istihbaratı: 'Kabil 90 gün içinde düşebilir'

s-851ad74b2bab3014d1b290a61d91966e605853
Fotoğraf: EPAReuters haber ajansına konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir ABD savunma yetkilisi, ABD istihbaratı verilerine göre başkent Kabil’in de 90 gün içerisinde Taliban’ın denetimine girebileceğini söyledi. Yetkili, Taliban’ın bir ay içerisinde şehri kuşatabileceği, 90 gün içerisinde de kontrolü ele alabileceğini belirtti.Taliban son dönemde kaydettiği ilerlemeyle birlikte ülkenin üçte ikisinde denetimi ele geçirmiş oldu. Gazne, Taliban denetimine geçen dokuzuncu eyalet başkenti oldu.Üst düzey bir Afgan yetkili, Kandahar ve Kabil yolu üzerinde ortada bulunan Gazne’de Taliban’ın denetimi ele geçirdiğini ve şehirdeki tüm devlet dairelerine girdiğini söyledi. Şehirde öncesinde ağır çatışmalar yaşandığı haber veriliyor. Aynı yetkili, şehirdeki tüm devlet görevlilerinin Kabil’e doğru yola çıktıklarını söyledi.

ABD'nin çekilmesiyle yeniden güçlendi

s-f51979ea1fb5b50d126c16bb2e836215886000
Fotoğraf: ReutersTaliban, Afganistan’da 1996 ve 2001 yılları arasında kontrolü elinde tutuyordu. 11 Eylül saldırılarının ardından ABD’nin başlattığı operasyonla örgüt geriledi. Ancak örgüt, geçen yıl Şubat ayında ABD ile imzalanan anlaşmadan sonra ABD askerlerinin çekilme sürecinin başlamasıyla birlikte ülkede yeniden denetimi ele geçirmeye başladı.ABD ve uluslararası yetkililer, Taliban’ın zorla yönetimi ele geçirmesinin asla kabul edilmeyeceği ve Taliban yönetiminin uluslararası kamuoyu tarafından tanınmayacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Türk askeri Kabil'de tehlikede mi?

s-7f735f38279039cca8abe50b4ffa6c24c61630
Türkiye, ABD ve NATO’nun çekilmesinin ardından Afganistan’daki güçlerini tutarak, Kabil’deki havalimanının güvenliğini sağlamaya devam etmeyi önerdi. Halen havalimanının askeri kısmının işletmesinden de Türkiye sorumlu.Yani eğer Taliban güçleri Kabil’in merkezine ilerleyişi sürdürürse, Mehmetçikle karşı karşıya gelmesi söz konusu olabilir.

Bakan Akar: Mehmetçiği tehlikeye atmak gibi durumumuz söz konusu olamaz

s-ed88e3bffb2f0333f8775d9c93af5754a09b2e
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk askerinin Kabil'de olmasıyla ilgili bugün şunları söyledi: "Kabil'deki havaalanının kapatılması durumunda ülkedeki diplomatik misyonların tamamının çekileceğine yönelik açıklamalar var. Böyle bir şeyin Afgan kardeşlerimiz için arzu edilen bir durum olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle biz havaalanının açık kalmasının faydalı olacağına yönelik görüşlerimizi paylaşmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde bu konu şekillenecek. Bizim herhangi bir şekilde Mehmetçiği tehlikeye atmak gibi durumumuz söz konusu olamaz. Bu temaslarımız bu bakımdan son derece önemli. Bunu ilgili bakanlık, kurumlarımızla koordineli bir şekilde sürdürüyoruz."VOA, Sözcü ve AA
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER