ABD, Ebubekir El Bağdadi ve Usame bin Ladin'in Cesedini Neden Denize Attı?

Geçtiğimiz gün ABD özel kuvvetlerinin gerçekleştirdiği operasyon ile öldürülen terör örgütü IŞİD'in lideri Ebubekir El Bağdadi'nin cesedinin denize atıldığı ortaya çıktı.

ABD, Ebubekir El Bağdadi ve Usame bin Ladin'in Cesedini Neden Denize Attı?

Geçtiğimiz gün ABD özel kuvvetlerinin gerçekleştirdiği operasyon ile öldürülen terör örgütü IŞİD'in lideri Ebubekir El Bağdadi'nin cesedinin denize atıldığı ortaya çıktı. ABD'nin bu kararı El Kaide'nin kurucu lideri Usame bin Ladin'in ölümünü hatırlattı.

Peki, dünyanın en çok aranan iki örgüt liderinin cesedi neden gömülmek yerine denize atıldı? Detaylara birlikte bakalım.

2011'de ABD'li yetkililer Bin Ladin'in cesedinin Umman Denizi'ndeki USS Carl Vinson gemisine götürüldüğünü ve denize atıldığı açıklanmıştı.

s-445964e26d35d5d2571c8c342b04bb7cf6927c
Dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın terörle mücadele danışmanlarından John Brennan, bin Ladin'in cesedinin İslami usullere göre yıkandıktan ve dini gerekler yerine getirildikten sonra "denize gömüldüğünü" ifade etmişti.

Bağdadi'nin defnedilme şekliyle ilgili ise ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, cesedin kalıntılarının uluslararası savaş hukukuna uygun bir şekilde imha edildiğini söyledi.

s-138e6a018ea595e90bfca649c5295e0d5ce436
Euronews'ten Hüseyin Koyuncu'nun haberine göre, ABD'li bir savunma yetkilisi cesedin denize gömüldüğünü teyit etti. Ancak yetkili, cesedin yeri ve gömülme şekline ilişkin detayları paylaşmadı.

Peki cesetler neden denize gömülüyor?

s-baa9b897087e1aa0b243494ee3cd48e730143b
Beyaz Saray'dan yapılan bir açıklamada, cesedin herhangi bir yere gömülmesi durumunda, bu yerin bir "terörist tapınağı" haline gelebileceğini öne sürülmüştü.Fakat bu açıklama yetersiz bulundu. Bin Ladin'in, yeri açıklanmayacak gizli bir yere gömülmesiyle aynı sonucun elde edilebileceği ifade edilmişti.Ayrıca El Kaide liderinin cesedinin hiçbir fotoğrafının paylaşılmaması birçok yerde komplo teorilerine neden oldu. Bağdadi'nin de aynı şekilde denize atılması bu iddiaları gündemi getirdi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER