ABD: Putin seçim manipülasyonlarına 300 milyon dolar harcadı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ ABD, Rusya’ya yönelik iddiasını yeniden gündeme getirerek Rusya’nın yabancı ülkelerdeki seçim sonuçlarına müdahale etmek için 300 milyon dolar harcadığını ileri sürüyor. ABD'li yetkililerin medya kuruluşlarına yaptıkları açıkla.

ABD: Putin seçim manipülasyonlarına 300 milyon dolar harcadı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD, Rusya’ya yönelik iddiasını yeniden gündeme getirerek Rusya’nın yabancı ülkelerdeki seçim sonuçlarına müdahale etmek için 300 milyon dolar harcadığını ileri sürüyor.

ABD'li yetkililerin medya kuruluşlarına yaptıkları açıklama, Rusya'nın dış politikadaki müdahaleci tavrının altını çiziyor. Buna göre ABD Rusya’nın 2014 yılından bu yana düzinelerce ülkede politikacıları ve siyasi partileri kendi yanına çekmek ve çıkarları doğrultusunda kullanmak amacıyla 300 milyon doların üzerinde harcama yaptığını iddia ediyor. Yetkililer, bunun gelecek yıllarda artarak süreceğini öngördüklerini ifade ediyor.

Paralar siyasilere ve partilere gönderiliyor

ABD’nin iddiasına göre, seçimlere müdahale için ayrılan para genellikle düşünce kuruluşları, sahte sözleşmeler, devlete ait işletmeler ve paravan şirketler aracılığıyla politikacılara ve partilere gizlice gönderiliyor. Forbes’tan Joe Walsh’un haberine göre, ABD yetkilileri bir örnek olay üzerinden, Rusya'nın adı belirtilmeyen bir Asya ülkesi büyükelçisi aracılığıyla bir başkan adayına nakit olarak milyonlarca dolar verdiğini iddia ediyor.

Oligarklar da işin içinde

Dışişleri Bakanlığı’na göre, bu nüfuz operasyonlarından bazılarının, her ikisi de federal savcılar tarafından ABD siyasetine müdahale etmekle suçlanan Rus politikacı Alexander Babakov ve oligark Yevgeniy Prigojin ile de bağlantısı bulunuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dışişleri Bakanlığı’nın Forbes'a yaptığı açıklamada, Rusya'nın seçimlere müdahale etme çabalarını ‘egemenliğe saldırı’ olarak nitelendiren sözcü Ned Price'ın yorumlarına atıfta bulunuluyor. Washington'daki Rus Büyükelçiliği ise Forbes'un yorum taleplerine hemen yanıt vermemeyi seçti.

Hillary Clinton’ı karalama kampanyası

ABD'li yetkililerin 300 milyon dolarlık rakama nasıl ulaştığı veya Rusya'nın iddia edilen harcama kampanyasının hangi ülkeleri hedef aldığı henüz belli değil. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Rus yetkililerin Avrupa, Orta Amerika, Asya ve Orta Doğu’daki şirketler ve düşünce kuruluşları aracılığıyla gizlice para akıttığı bildiriliyor.

Rusya, dengeyi tercih ettiği adayların lehine çevirmek için yabancı seçimlere müdahale ettiğine dair yüksek perdeden suçlamalarla bir süredir karşı karşıya kalıyor. Amerikan istihbarat teşkilatları, Rusya istihbarat servisinin, sosyal medya kampanyalarını ve Hillary Clinton destekçilerinin e-postalarına yönelik hackleme çabalarını bir arada kullanarak 2016 Demokrat adayı Hillary Clinton'ı karalamaya ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ı seçtirmeye çalıştığını iddia ediyor.

Joe Biden’i aşağılamaya çalışmıştı

Benzer şekilde FBI da, Rus hükümetinin 2020 yılında, o zamanki aday Joe Biden'ı ‘aşağılamaya’ çalıştığını ve ABD savcılarının Rus istihbarat memurlarını Fransa'nın 2017 seçimlerine karışmakla suçladığını belirtiyor. Rusya ayrıca, Putin'in yıllardır Rusya'nın yörüngesinde tutmaya çalıştığı ve şu anda da savaş halinde olduğu Ukrayna'da da seçimlere karışmakla suçlanıyor.

Putin’in Sudan gibi Afrika ülkesi liderleriyle olan bağları da dikkatle inceleniyor. Geçmişteki seçim müdahalesi raporları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi de eklenince, on yıllardır en kötü noktasında olan ABD-Rusya ilişkilerini gölgeliyor.

Putin’in Şefi: Yevgeniy Prigojin

Açıklamada belirtilen Putin müttefiklerinden biri olan Yevgeniy Prigojin, 2016 ABD seçimlerini etkilemek amacıyla hareket eden bir Rus ‘trol ordusu’ olarak bilinen İnternet Araştırma Ajansı'na fon sağladığı iddiasıyla tanınıyor. Prigojin ayrıca, Ukrayna, Suriye ve birkaç Afrika ülkesine savaşçılar gönderen ve genellikle yabancı hükümetlerle yakın ilişkiler geliştiren, paralı Rus askerlerinden oluşan Wagner Group’un da sözde finansörü olarak biliniyor. Hem Prigojin hem de Rus hükümeti, Wagner Grubu ile olan bağlarını ise reddediyor. Oysa, ABD’nin gözünde Prigojin, Putin ve yakın çevresi ile olan bağlantıları ve Kremlin ile yaptığı yemek sözleşmeleriyle ‘Putin'in Şefi’ lakabını kazanacak kadar Putin’e yakın biri olarak öne çıkıyor.

ABD, Ukrayna Savaşı konusunda uyarmıştı

ABD'li bir yetkili ise CNN'e verdiği demeçte, Biden Yönetimi'nin Rusya'nın seçimlere karışma çabalarına ilişkin istihbarat yayınladığını çünkü Rusya’nın örtülü etkisine karşı koymanın en etkili yollarından birinin onu ifşa etmek olduğunu ifade ediyor.

Yönetim, Rusya'nın bu yılın başlarında Ukrayna'daki savaşa öncülük ederken benzer bir taktik kullandığını iddia ediyor. Buna göre Rusya, eski Sovyet komşusunu sahte saldırılar planlamakla suçlayarak, işgale zemin hazırlamakla itham ediliyor. Biden Yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal planlarına ilişkin tahminlerinin büyük ölçüde doğru olduğu ortaya çıksa da, o dönemde, doğrudan bir kanıt sunmadığı için eleştirilere maruz kalmıştı.

AB, Rusya'nın Kırım'da düzenlediği seçimleri tanımadı

 

Trump seçim sonuçlarına yeniden itiraz etti

 

Söz delegelerin! ABD'de seçim sonuçları tescillendi

 

Fransa'daki seçim sonuçlandı

 

ABD'de seçim sonuçları değişir mi?

 

Rus hackerlar ABD seçim sonuçlarını mı değiştirdi?

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER