Adana'nın Yasaklanan 'Rakı Festivali' Meclis Gündemine Taşındı: 'Geleneklerimizle Örtüşmüyor'

Adana Valiliği tarafından, hafta sonu düzenlenmesi planlanan 'Kebap ve Şalgam Festivali'nin iptal edilmesi TBMM Genel Kurulunda tartışmaya neden oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Adana Valiliğinin rakı festivaline bir yasağı söz konusu.

Adana'nın Yasaklanan 'Rakı Festivali' Meclis Gündemine Taşındı: 'Geleneklerimizle Örtüşmüyor'

Adana Valiliği tarafından, hafta sonu düzenlenmesi planlanan 'Kebap ve Şalgam Festivali'nin iptal edilmesi TBMM Genel Kurulunda tartışmaya neden oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Adana Valiliğinin rakı festivaline bir yasağı söz konusu. Zannediyorum rakı festivaline yasağı koyduktan sonra meseleyi, kebap ve şalgam festivaline döndürmüş olabilirler." değerlendirmesinde bulundu. CHP'li Özgür Özel ise yasağın insanların yaşam biçimine müdahale olduğunu dile getirdi.

s-bd6be00eb469b72fed56f295f92602ec311313
AA'nın haberine göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Genel Kurulunda, Sağlık, Çevre ve Şehircilik ile İçişleri bakanlıklarının bütçelerinin görüşmelerine sırasında, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, Adana Valiliği tarafından, hafta sonu düzenlenmesi planlanan 'Kebap ve Şalgam Festivali'nin neden iptal edildiğine ilişkin sorusu üzerine söz aldı.

"Ne geleneklerimizde ne de herhangi bir durumla bu, örtüşebilir değildir"

s-6c42bae9513469c6afa37a74868299abe9deaf
Adana'da şu anda 'Kebap ve Şalgam Festivali' diye bir festivalin söz konusu olmadığını söyleyen Soylu, 2015 ve 2019 yıllarına ait gazete kupürlerini gösterdi. Soylu sözlerini şöyle sürdürdü:"Bahsettiğiniz festival bu olsa gerek: Adana Dünya Rakı Festivali. Bu konuda Valiliğin bu festivale yönelik bir yasağı söz konusu. Zannediyorum rakı festivaline yasağı koyduktan sonra meseleyi, kebap ve şalgam festivaline döndürmüş olabilirler. Kısa bir süre önce Adana'da, Türkiye'den herkesin katıldığı, bir kültür durağı olan, 'Adana Lezzet Festivali' düzenlendi. Zannediyorum bilgide eksiklik söz konusu. Eğer bahsedilen rakı festivali ise bu rakı festivaline Adana Valiliği geçen yıl da bu yıl da yasak koydu. Ne geleneklerimizde ne de herhangi bir durumla bu, örtüşebilir değildir"

"Siz bunu rakı festivali olarak nitelendirerek ne yapmaya çalışıyorsunuz"

s-217300fc5b6f95b8cd2546ebf644150a63a286
CHP Grup Başkanvekili Özel, bu festivalde bugüne kadar hiçbir olumsuz mesele yaşanmadığını öne sürerek, "Adı 2015'ten beri Şalgam ve Kebap Festivali olarak anılıyorken siz bunu rakı festivali olarak nitelendirerek ne yapmaya çalışıyorsunuz bilmiyorum." diye konuştu.

"İnsanlar ‘rakı’ demeye korkacaklarsa, sizin yaptığınız iş yaşam biçimine müdahaledir"

"İnsanlar ‘rakı’ demeye korkacaklarsa, sizin yaptığınız iş yaşam biçimine müdahaledir""İnsanlar ‘rakı’ demeye korkacaklarsa, sizin yaptığınız iş yaşam biçimine müdahaledir" Özel, söz konusu uygulamanın, insanların yaşam biçimine müdahale olduğunu söyleyen Özel, bunu sonuna kadar reddettiklerini dile getirdi ve şöyle devam etti:"Anadolu’da IŞİD’in dayattığı gibi bir yaşam tarzı yoktur. Anadolu’da komşusunun yaşam tarzına, giyimine, yediğine içtiğine karışmayan, yasını da iyi gününü de paylaşan, kendi içtiği iki duble rakıyı günah saymayan, yılbaşında oynadığı tombalayı kumar saymayan, bambaşka bir Anadolu müslümanlığı anlayışı da vardır, bunların hiçbirini yapmayan daha muhafazakar yaklaşanlar da vardır. Biz devletin bakanının veya milletvekillerinin bir tek, 'Geçmişimizde o yok, geçmişimizde bu yok'. İçmeyene de laf söylemeyiz, içene de söylemeyiz. Görevini aksatmadan, başkasının özgürlük alanına karışmadan, başkasının yaşam biçimini etkilemeden, her türlü özgürlüğün arkasındayız. Bir yerlerde insanlar ‘rakı’ demeye korkacaklarsa, sizin yaptığınız iş yaşam biçimine müdahaledir, bunu sonuna kadar da reddediyorum."

İptal gerekçesi olarak terör gösterildi

s-356915050f43be22b0c2352b1fbc955ab7c974
2015 yılında Adana Valisi Mustafa Büyük’ün ‘hassasiyet‘ nedeniyle ‘Dünya Rakı Festivali‘ne izin verilmeyeceğini açıklamasının ardından festivalin adı ‘Adana Kebap ve Şalgam Festivali’ olarak değiştirilmişti. Bu yıl 14- 15 Aralık tarihlerinde yapılması planlanan etkinlik 'bazı terör örgütleri ile art niyetli kişi ve grupların saldırı düzenleyebileceği' gerekçesiyle iptal edildi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER