Afganistan'dan Kaçmak İçin Yardım İstemişlerdi: Tamamı Kız Çocuklardan Oluşan Robotik Takımı Kayıp...

Afganistan'da son yıllarda icatlarıyla gündeme gelen, tamamı kız çocuklarından oluşan robotik takımının, Taliban'ın hızlı ilerleyişinin ardından ülkeyi terk etmek ve Kanada'ya gitmek istediği bildirildi. Ekip üyelerinin Kanada'ya gidebilmesi için faaliyetler yürüten insan hakla.

Afganistan'dan Kaçmak İçin Yardım İstemişlerdi: Tamamı Kız Çocuklardan Oluşan Robotik Takımı Kayıp...

Afganistan'da son yıllarda icatlarıyla gündeme gelen, tamamı kız çocuklarından oluşan robotik takımının, Taliban'ın hızlı ilerleyişinin ardından ülkeyi terk etmek ve Kanada'ya gitmek istediği bildirildi.

s-d06c0bd3f0e6afc146a69ea61ae465d2da08fd
Ekip üyelerinin Kanada'ya gidebilmesi için faaliyetler yürüten insan hakları savunucusu ve avukat Kimberley Motley, pazar günü Kanada basınına yaptığı açıklamada, "Yarının ne getireceğine dair endişeliler. Eğitimlerine devam etmek istiyorlar" diye konuştu:
"Afganistan'ın geleceği olmaya devam etmek istiyorlar. Ancak durum onlar açısından son derece belirsiz ve tehlikeli."
Independent Türkçe'den Çağla Üren'in derlediği habere göre Motley, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun söz konusu kız çocuklarının "büyük destekçisi" olduğunu ve 2018'de onlarla bir araya geldiğini hatırlattı. Avukat bu nedenle, Kanada'nın kızları Afganistan'dan güvenli bir şekilde çıkarmasını ve onlara mülteci statüsü vermesini istiyor.Yaşları 12 ve 18 arasında değişen 20 kişilik robotik ekibi, Batı medyasında da Afganistan'ın geleceğine dair parlak bir örnek olarak gösteriliyordu.

Ekip kısa süre önce, koronavirüsle mücadele için eski araba parçalarından solunum cihazı icat etmiş ve manşetlere çıkmıştı.

s-2a83d5e52e6b83ace018a8dc2d3872b6371312
Ekipte yer alan 17 yaşındaki Somaya Farooqi, bu cihazla tek bir hayat bile kurtarmanın bile kendilerini gurulandıracağını söylemişti."Afgan kız robotik ekibi için, ülkede yaşananlardan çok, çok endişeliyiz. Bu kızlar mühendis olmak, yapay zekayla uğraşmak istiyor ve başarıya ulaşmayı hedeflemeye cesaret ediyorlar" diyen Motley, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kelimenin tam anlamıyla Kanada hükümetine yalvarıyoruz. Afgan kız robot takımının büyük destekçisi Başbakan Trudeau'ya, Kanada'ya gelmelerine izin vermesi için yalvarıyoruz."
ABD'li avukat, kızların 2018'de Kanada'yı ziyaret ettiğini ve bu nedenle ülkenin, kızlara bir gelecek vaat edebileceğine inandığını söyledi:
"Kanada'ya daha önce geldiler, orada yarışmaya katılıp kazandılar ve Çaylak Yıldız Ödülü'nü aldılar. Bu, kendi kategorilerinde kazanabilecekleri en büyük ödüldü.""Güvenli bir yerde olmak, Afganistan'ı ve dünyayı gururlandırmak istiyorlar. Robotik ve yapay zekayla ilgili hayallerine devam etmek istiyorlar" diyen Motley, sözlerine şöyle devam etti:
"Kanada'nın bir gelecek kurabilmek için harika bir yer olacağına inanıyorlar."

Şu an nerede oldukları bilinmiyor...

s-b4476dab358de7c5699d8196b944646e80188a
Taliban'ın pazar günü başkent Kabil'e girmesinin ardından ABD uçaklarının ülkeden ayrılmak üzere havalandığı Kabil Havalimanı'nda izdiham yaşanmıştı.Uçaklara binmeye çalışan Afgan yurttaşların görüntüsü sosyal medyada gündeme oturmuştu.Twitter'da bazı kullanıcılar da BBC'de görevli bir gazetecinin robotik ekibindeki kız çocuklarını söz konusu havalimanına götürdüğünü ve kızlara yer bulunamadığını iddia etmiş ama bu iddia doğrulanamamıştı. Kızların şu anda  nerede olduğu ise belli değil.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER