Afganistan Düşmek Üzere! Taliban ile Kabil Arasında 80 Kilometre Kaldı

Taliban, Afganistan'daki ilerleyişini sürdürüyor.

Afganistan Düşmek Üzere! Taliban ile Kabil Arasında 80 Kilometre Kaldı

Taliban, Afganistan'daki ilerleyişini sürdürüyor. Örgüt ile başkent Kabil arasında sadece 1 saatlik mesafenin kaldığı belirtiliyor.

s-e77c8f0fd5bed29e97783e0e64f662f5de2233
Fotoğraf: ReutersAfgan hükümet güçlerinin, son 9 günde Taliban'a karşı kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı 23'e yükseldi.Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre Afganistan'ın kuzeyindeki Faryab, Belh vilayetlerinin merkezi Meymene ve Mezar-ı Şerif vilayet merkezleri Taliban kontrolüne geçti.

Faryab İl Şura Vekili Ak Muhammed Nuri, militanların öğle saatlerinde Meymene şehrine saldırı başlattığını söyledi.Saldırı sonucu vilayet merkezinin Taliban kontrolüne geçtiğini ifade eden Nuri, güvenlik güçlerinin örgüte teslim olduğunu belirtti.Öte yandan Belh Milletvekili Abbad İbrahimzade, Taliban'ın Mezar-ı Şerif kentine yönelik saldırılarını ikindi saatlerinde başlattığını kaydetti.Saldırı sonucu kent merkezinin Taliban kontrolüne geçtiğini aktaran İbrahimzade, güvenlik güçlerinin havalimanına sığındığını bildirdi.İbrahimzade, Taliban'ın kent merkezine girdikten hemen sonra hapishanedeki mahkumları serbest bıraktığını dile getirdi.Görgü tanıkları ise Mezar-ı Şerif'te bulunan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum, eski Belh Valisi Ata Muhammed Nur ve diğer yerel yetkililerin Özbekistan sınırına doğru hareket ettiğini öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Gani vatanı savunacağını açıkladı

s-4cb28ee63aafaa4e7018617c8449087baf38a7
DW Türkçe'nin aktardığına göre Taliban'ın Kabil'e doğru ilerleyişi sürerken Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, televizyondan halka hitaben yaptığı konuşmada vatanı savunacağını, askeri güçlerin de harekete geçirildiğini duyurdu. Gani ayrıca, ülkede barış ve istikrarın sağlanması amacıyla siyasi sorumluların uluslararası ortaklar ile görüşmelerinin sürdüğünü de belirtti.Cumhurbaşkanı Gani'nin açıklamaları Washington'un Kabil hükümetini ve Afgan ordusunu Taliban'a karşı direniş göstermemekle suçlamasının ardından geldi.

Kabil'e yönelik suçlama: 'Taliban'a direniş gösterme isteğinin olmaması endişe verici'

s-c51e75da0fd1cae3c2b3bca775f8a4ce2df7ae
"Siyasi ve askeri iradenin, Taliban'a direniş gösterme isteğinin olmaması endişe verici" diyen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Afgan askerlerinin direniş göstermeyeceğinin önceden tahmin edilmediğini ifade etti.Kirby, Afgan ordusunun aslında Taliban ile karşılaştırıldığında donanım, eğitim ve askeri güç açısından üstün olduğunu ve kendine ait hava kuvvetlerinin bile bulunduğunu hatırlatarak "Ancak para ile insanların isteğini satın alamıyorsunuz" diye devam etti. Taliban'ın bütün ülkeyi ele geçirmesini engellemek için mücadele etmeye hazır olmak gerektiğini de söyledi.

34 vilayetin 23'ü Taliban'ın kontrolünde

s-f555ddd57f7f8cc960ba81c4cfc6a7000698d4
ABD’nin Afganistan'dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban’la barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban saldırıları hız kazanmıştı.Afganistan-İran sınırındaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu. Ardından çoğu kuzey ve güneyde olmak üzere 23 vilayet merkezinde Afgan güvenlik güçleri, Taliban'a karşı kontrolü kaybetti. Kabil yönetimi halen 11 vilayet merkezinde hakim durumda.

Çok sayıda ülke, Afganistan'daki personelini tahliye ediyor

s-3bbf773c51ea41cf2be96b9f44ae9041b4e9f5
Afganistan'daki diplomatların tahliyesinin sağlanması için ABD 3 bin, İngiltere ise 600 askeri ülkeye göndermişti. Aynı Çizgide miyiz? Taliban'ın Bu Zamana Kadar Yaptığı Kan Donduran Eylemler - Binlerce İnsanı Katleden Terör Örgütü Taliban Yanlısı Paylaşımlar Yapan Türkçe Hesaplar Tedirgin Etti - Afganistan'da Taliban'ın Ele Geçirdiği Kentte Bulunan Cezaevindeki Binlerce Mahkumu Serbest Bıraktığı İddiası - Sadece Erkekler Kaçıyor: Peki Taliban'ın Etkili Olduğu Afganistan'da Can Güvenliği Olmayan Kadınlar Ne Olacak? - Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Taliban Lideriyle Görüşebilirim'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER