Afganistan’ı Bekleyen Yeni Tehdit: Dünya Sağlık Örgütü Açıkladı

Taliban'ın Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından uzmanlar, ülkedeki corona virüs vakalarının artış gösterebileceği konusunda uyardı.

Afganistan’ı Bekleyen Yeni Tehdit: Dünya Sağlık Örgütü Açıkladı

Taliban'ın Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından uzmanlar, ülkedeki corona virüs vakalarının artış gösterebileceği konusunda uyardı. Öte yandan, Taliban'ın "aşı karşıtı" tutumu sürerse, ülke ciddi bir tehlikenin eşiğine gelebilir.

s-cd4276458c35a6921954839b0e860f61f6f517
ABD ve NATO askerlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından süregelen kaos ortamı, dün Taliban’ın zafer ilan etmesiyle farklı bir boyuta taşındı. Taliban’ın başkent Kabil’i ele geçirmesinin ardından  Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, ülkeyi terk etti. Geride kalan Afgan vatandaşları çaresizce ülkeden kaçmak için havalimanlarına akın etti.Uluslararası kamuoyunda geniş yankı bulan görüntüler, yeni bir risk için alarm verilmesine neden oldu. Sözcü'de yer alan habere göre, Dünya Sağlık Örgütü, Afganistan’da süregelen durumun Covid-19 aşılama hızını yavaşlattığını, hatta durma noktasına getirdiğini belirtirken, ülkedeki vakaların artmasından endişe duyduklarını dile getirdi. Uzmanlar, ülkedeki insani krizin, corona virüs vaka sayılarını artırmasından da endişe ediyor.

Aşı karşıtlığı yapabilirler

s-0482a3729b022ac58bbafd6ef08fe482fae7c5
Öte yandan, Taliban’ın yıllardır ‘aşı karşıtı’ olduğu biliniyor. Taliban liderleri, son 20 yılda, çocuk felci aşısına erişimi engellemiş ve yardım görevlilerini idam etmişti.Son dönemde Afganistan’da varlığı sürdüren Taliban’ın virüsün yayılmasını engellemek için Afgan hükümetine ve uluslararası çabalara destek olduğu bildiriliyor. Ancak uzmanlar yine de endişeli.. Afganistan'dan Kaçmak İçin Yardım İstemişlerdi: Tamamı Kız Çocuklardan Oluşan Robotik Takımı Kayıp... - Afganistan Merkez Bankası Başkanı Kaçışını Anlattı: 'Orduya Savaşmadan Çekilme Talimatı Verildi' - Kabil Havalimanı'nda Yaşanan Kaos, Uydu Görüntülerine Yansıdı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER