Afganistan'ın Yeni Merkez Bankası Başkanı: Ekonomi Eğitimi de Yüksek Öğrenim Diploması da Yok

Taliban yönetimi tarafından hafta başında Afganistan Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Hacı Muhammed İdris daha önce Taliban'ın ekonomi komisyonu başkanlığını yürütüyordu.

Afganistan'ın Yeni Merkez Bankası Başkanı: Ekonomi Eğitimi de Yüksek Öğrenim Diploması da Yok

Taliban yönetimi tarafından hafta başında Afganistan Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Hacı Muhammed İdris daha önce Taliban'ın ekonomi komisyonu başkanlığını yürütüyordu. İdris'in herhangi bir yüksek öğretim diploması bulunmuyor.

s-3b9f6e2d20ca7a1d2ee07aeb0ee45ee00b5837
Savaşla ve ekonomik zorluklarla boğuşan Afganistan’da geçtiğimiz hafta yönetimi ele geçiren Taliban, ülkenin merkez bankası başkanlığına Hacı Muhammed İdris’i atadı.Hacı Muhammed İdris, bankaların kapalı olduğu ve birçok devlet dairesinin boş olduğu ülkede, savaştan büyük hasar görmüş bir ekonomiye düzen getirmeyi amaçlıyor.

Ekonomi eğitimi yok

s-5ae667bca47d96ae39fc8179859428429b78cd
Sözcü'nün aktardığı habere göre, Afganistan’ın Cüzcan eyaletinden olan İdris’in herhangi bir ekonomi eğitimi bulunmuyor. Hakkında çok az bilgi bulunan İdris’in herhangi bir yüksek öğretim diploması da yok. Ancak İdris, bir süredir Taliban ekonomi komisyonu başkanlığını yürütüyordu. İdris ayrıca Taliban’ın öldürülen lideri Ahtar Mansur’un da yakın çalışma arkadaşıydı.Taliban sözcüsü, Zabihullah Mücahid konu ile ilgili, “Kapalı olan kurumları organize etmek ve ekonomik sorunlara çözüm bulmak için bu pozisyona getirildi” dedi.Taliban sözcüsü İdris’le ilgili, “Dünyada tanınmayan ama kilit pozisyonlarda bulunan ve büyük katkı sağlayan insanlar vardır. Hacı İdris de bunlardan biri. Dini eğitim bile almamış ama mali konularda bir uzman” açıklamasında bulundu.

Ekonomi zorda

s-e8c8f7544d825586067208e2df4077ec09f455
Afganistan uzun süredir büyük ekonomik zorluklarla boğuşuyor. Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından merkez bankasının uluslararası rezervlere erişimi donduruldu. Ayrıca Afgan vatandaşları, 15 Ağustos’ta Taliban’ın Afganistan’ın kontrolünü ele geçirmesinden bu yana bankalarından nakit çekemiyor.Ayrıca bu süreçte ülkede temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları yüzde 35’e kadar yükseldi. Devlet çalışanlarına da herhangi bir ödeme yapılamadı. Kurumların organizasyonsuzluğu sebebiyle bu durumun ne kadar süreceği ise belirsiz. Hâlâ kapalı olan Afgan bankaları, operasyonlara başlamadan önce politika konusunda netlik ve güvence bekliyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER