Akın Akın Geliyorlar: 1 Haftada 400 Binden Fazla Gurbetçi Türkiye'ye Giriş Yaptı

Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl Türkiye'ye gelemeyen gurbetçiler önümüzdeki Kurban Bayramı için akın akın yurda giriş yapıyor. Kapıkule'den sadece 8 günde 400 binin üzerinde gurbetçinin giriş yaptığı bildirildi. Kurban Bayramı'na yaklaştıkça girişlerin daha da yoğunl.

Akın Akın Geliyorlar: 1 Haftada 400 Binden Fazla Gurbetçi Türkiye'ye Giriş Yaptı

Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl Türkiye'ye gelemeyen gurbetçiler önümüzdeki Kurban Bayramı için akın akın yurda giriş yapıyor. Kapıkule'den sadece 8 günde 400 binin üzerinde gurbetçinin giriş yaptığı bildirildi. Kurban Bayramı'na yaklaştıkça girişlerin daha da yoğunlaşacağı belirtiliyor. s-7c89ed7e451c59d6afdc0ad796763a7c8c4a84
Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkler, geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle gelemedikleri ana vatana bu sene yoğun ilgi gösteriyor. Bulundukları ülkelerde çocuklarının okulları tatil edilen gurbetçiler, Kurban Bayramı'nı da memleketlerinde geçirmek için yola çıktı. Kapıkule Sınır Kapısı'nda zaman zaman yoğunluk yaşanırken, yetkililer de 1 Haziran'dan bugüne kadar ülkeye 400 bin gurbetçinin giriş yaptığını söyledi. 400 bin gurbetçinin çoğunu Almanya'da yaşayan Türk işçiler oluştururken, Türklerin yoğun olarak geldiği diğer ülkeler ise Avusturya, Fransa ve Belçika oldu.

"Geçen sene gelemedik ve bu özlem 2 kat daha arttı"

s-2d885152596caa4f2e98bde6cbf5e96e1c0786
Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan gurbetçiler, ana vatanlarını çok özlediklerini dile getirdi. Avusturya'dan 2 çocuğu ve eşi ile birlikte gelen Mukaddes Taşkıran, Türkiye'ye giriş yaptıklarında çok heyecanlandığını belirterek, "Yolculuğumuz güzeldi. Ülkemize gelmek, memleketimizi görmek bambaşka bir duygu. Özlem var, hasret var. Allah bütün yolda kalanların yardımcısı olsun. Hem aile özlemi hem bayram, iki sevinci bir arada yaşamak çok farklı. Geçen sene gelemedik ve bu özlem 2 kat daha arttı. Şu an çok heyecanlıyız. Özellikle aile özlemi çok farklı. Ailemizle vakit geçirmeyi düşünüyoruz. Çocuklarımızın da bu kültüre uyması, unutmamaları için elimizden geleni yapacağız. En çok annemi, ona sarılmayı özledim. Gider gitmez ona sarılacağım" dedi.

"Fazla izin aldık, 45 gün kalacağız"

s-2b2635851161c3f843493f44d21498317bdb0f
Avusturya'dan gelen Bünyamin Demir ise geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle memleketlerine gelemediklerini, bu sene izinleri birleştirip, tatili uzattıklarını söyledi. Vatan hasretinin başka olduğunu belirten Demir, "Bu sene biraz fazla izin aldık, 45 gün kalacağız. Konya'ya gidiyoruz. Memleketimizi çok özledik. Havası, suyu, ekmeği, insanı gerçekten çok özel. Her şeyi özledim" diye konuştu.  Almanya'dan gelen Leyla Gündüz de "Yolculuk çok güzeldi, hiç sıkıntı yok. Aşı kartımızı gösterdik ve girdik. Okullarımız tatil oldu. İnşallah tatilin tadını çıkaracağız. Önce akraba ziyareti yapacağız sonra da tatil" dedi.

"Aşı kartı ve test sonuçlarına 'görüldü' kaşesi vuruyoruz"

s-38ce18d50b771191b64ef5925c4efe5e2d3bba
Edirne Vali Yardımcısı ve Kapıkule Mülki İdare Amiri Ali Uysal, yapılan hazırlıklarla ilgili şu bilgileri aktardı:"Soydaşlarımızı en hızlı ve konforlu şekilde nasıl anayurda geçiririz düşüncesiyle hareket ettik. Sahada hangi işlemlerden geçeceklerini belirten bilgilendirme broşürünü sınır kapısı girişinde veriyoruz. Burada saniyelerin hesabını yaptık. Misafirimiz broşürü aldığı zaman evraklarını hazır ediyor. Sağlıkçılarımızı ön plana çıkardık, soydaşımız sıradayken getirmiş oldukları aşı kartı ve test sonuçlarına 'görüldü' kaşesini vuruyoruz ve sağlık kabinine girmelerine gerek kalmıyor."Kapıkule'de İl Sağlık Müdürlüğü personelinin aşı hizmeti de verdiğine dikkati çeken Uysal, ayrıca sınır kapısı güzergahındaki işletmeleri denetlediklerini, fahiş fiyat uygulayanlara ceza kesildiğini dile getirdi.Gurbetçilerin yoğun şekilde gelmeye devam ettiğini aktaran Uysal, şunları kaydetti:"Geçen yıl koronavirüs salgını dolayısıyla girişler neredeyse yok gibiydi. Bu yılki geçişlerde 2018 ve 2019'u geçeceğimizi düşünüyorum. Şu anda 1 Haziran'dan itibaren Kapıkule'den 400 binin üzerinde gurbetçi geçişi oldu. Çok yoğun bir giriş var. Hatta geçen hafta sonu bir günde 30 bini geçen rakam ortaya çıktı. O gün 7 bin 380 araç giriş yaptı. Kurban Bayramı öncesinde girişler yoğunlaşacak."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER