Akşener: 'Asgari Ücreti 3.000 Liraya Çıkarıp, Çalışanımıza Brüt Kazancının Tamamını Ödeyelim'

Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Katar'la gerçekleştirilen 11 anlaşmanın içeriğini açıklamayan iktidarı, "Devlet, ticari sır maskesinin altına saklanamaz" diye eleştirdi. Hükümetin koronavirüsle olan mücadelesini de eleştiren Ak.

Akşener: 'Asgari Ücreti 3.000 Liraya Çıkarıp, Çalışanımıza Brüt Kazancının Tamamını Ödeyelim'

Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral AkşenerKatar'la gerçekleştirilen 11 anlaşmanın içeriğini açıklamayan iktidarı, "Devlet, ticari sır maskesinin altına saklanamaz" diye eleştirdi. Hükümetin koronavirüsle olan mücadelesini de eleştiren Akşener, asgari ücret hakkında da açıklamalarda bulundu.

s-590b8ce4fdc0ada7e7cc8ce0a8684d888cacca
Koronavirüs'te şimdiye kadar vaka sayılarının saklandığını ifade eden Akşener, "Sadece kendilerini kandırdılar" dedi. Akşener sözlerinin devamında da, "Propagandayla sorumluluktan kaçabileceğinizi sandınız. Yalanların yatsıya kadar süreceğini görmediniz. Artık yüzlerinizde millete yalan söylemiş iktidarın kapkara lekesi var. İlk seçimde milletimizin karşısına bu lekeyle çıkmak zorunda kalacaksınız" ifadelerini kullandı.

'Algı yönetimiyle, propagandayla sorumluluktan kaçabileceğinizi sandınız'

s-62834fd0d1bf8eb9ea86b20b5536aaacb37476
Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen Akşener, koronavirüs salgınınında halka yalan söylendiğini şöyle dile getirdi:
"Sayın Erdoğan; Aylardır, “Çok iyi durumdayız. Zaten şehir hastanelerimiz var.” diye, caka satarken iyiydi de, Dünyadaki duruma işaret etmek, şimdi milletimiz virüsten kırılırken mi aklına geldi? Ayıptır, günahtır.83 milyonun vebalini taşıyorsunuz. Ama daha bunun ağırlığını bile kavrayamıyorsunuz. Evet, dünyada durumu kötü olan ülkeler var. Ama, ikinci dalgaya karşı, kendini koruyabilmiş ülkeler de var. Sizin işiniz, kötü olan ülkeleri göstermek değil, Türkiye’yi durumu iyi olan ülkeler arasına sokmaktı. Ama söz konusu olan vatandaşlarımızın canıyken bile; siyaset iletişimiyle, algı yönetimiyle, propagandayla sorumluluktan kaçabileceğinizi sandınız. Canı yanan milletimizin, yaşadığı gerçek ortadayken, yalanların yatsıya kadar süreceğini, gerçeğin kapımızı çalacağını görmediniz. Artık yüzlerinizde, milletine yalan söylemiş bir iktidarın, kapkara lekesi var. İlk seçimde milletimizin karşısına bu lekeyle çıkmak zorunda kalacaksınız."

'Katarla içeriği henüz açıklanmayan bir dizi anlaşma yapıldı'

s-ad550b2f7a797c64c8852e11b20ac5885c45db
Katar'la yapılan anlaşmaya da değinen Akşener şu şekilde konuştu:
"Dünyanın alışveriş çılgınlığına sahne olduğu sırada, Türkiye’de bir başka alışveriş çılgınlığı oldu. Sadece mağazalarda değil, Sayın Erdoğan ve Katar Emiri’nin huzurunda, çok daha büyük satışlar oldu. İstanbul’daki önemli bir alışveriş merkeziyle, Varlık Fonu’na devredilmiş Borsa İstanbul’un yüzde 10 hissesi, Katar Devleti’nin fonu tarafından satın alındı. Bu satışların yanında, içeriği henüz açıklanmayan bir dizi anlaşma yapıldı. Bu anlaşmaların konuları arasında limanlar, Haliç, su kaynaklarımız, hatta aile ve kadınlarla ilgili bir mutabakat bile var. Altını önemle çizmek istiyorum: birçok devlet ya da şirket, yabancı borsalara ortak oluyor, yatırımlar yapıyor. Biz yabancı sermayeye, ya da yatırımlara karşı değiliz. Ancak, gelişmiş ülkelerde, bu tür satışlar ya da yatırımlarla ilgili olarak kamuoyuna bilgi verilir. Şu nedenle, şu şartlarda, şöyle bir anlaşma yaptık denir. Devlet, “Ticari sır” maskesinin ardına saklanmaz. O yüzden, gizli saklı, yangından mal kaçırır gibi yapılan bu anlaşmaların akıbetini, dikkatle takip edeceğiz."

Asgari ücret tepkisi: 'Kabul edilebilir bir durum değil'

s-bf7c49c8a87dc73f156adb3084ee20dd3dd0dd
komisyonda görüşmeleri başlanan asgari ücret hakkında da açıklamalarda bulunan Akşener, asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini söyledi ve şöyle devam ettti:
"Mevcut durumda, brüt asgari ücret 2943 lira. Gelir vergisi, SGK primi ve işsizlik sigortası fonu kesintileri yapıldıktan sonra, çalışanımızın eline net, 2325 lira geçiyor. Diğer taraftan, asgari ücretli bir çalışanı istihdam etmek için, işverenimizin cebinden ise 3458 lira çıkıyor. Bu hem maaşı kuşa dönen çalışanımız açısından, hem de yüksek bir maliyet üstlenen işverenimiz açısından, kabul edilebilir bir durum değil. Bizim önerimiz şudur: Brüt asgari ücreti 3000 liraya çıkarıp, asgari ücretli çalışanımıza brüt kazancının tamamını ödeyelim. Yani, İşverenimiz, çalıştırdığı asgari ücretli vatandaşımızın, gelir vergisini ve SGK primini, devlete değil çalışanına versin. Devletimiz de, çalışanımızın gelir vergisini ve SGK primini üstlensin. Böylece, asgari ücretle çalışan vatandaşımızın eline, net 3000 lira geçerken, işverene olan maliyeti ise 3458 lira olmaya devam etsin. Yani; çalışanımızın eline geçen asgari ücreti, 2325 liradan, 3000 liraya çıkaralım, ama, işverene olan maliyetini de arttırmayalım. Ayrıca, bu düzenleme sadece asgari ücretliyi kapsamasın. Asgari ücretin üzerinde maaş alan çalışanların da, asgari ücretten doğan SGK primini ve gelir vergisini devlet üstlensin. Bir başka deyişle, devletimiz bütün çalışanlarının cebine, aylık 675 lira koysun, ama bu parayı işverenden almasın."

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Bir Bölümün Maliyeti: Bursa Büyükşehir Belediyesi MasterChef'e 600 Bin TL Ödeme Yapmış - Maliyeti 11 Milyon TL: Trabzon'un Vakfıkebir İlçesi'nde ‘Ekmek' Temalı Millet Bahçesi - İçişleri Bakanlığı Kısıtlama Genelgesini Yayınladı: Nereler Açık Olacak? Kimler Sokağa Çıkabilecek?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER