Avrupa Birliği, Plastik Bardak, Tabak ve Pipet Gibi Tek Kullanımlık Ürünleri Yasakladı

Avrupa Birliği'nde tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını yasaklayan kanun yürürlüğe girdi.

Avrupa Birliği, Plastik Bardak, Tabak ve Pipet Gibi Tek Kullanımlık Ürünleri Yasakladı

Avrupa Birliği'nde tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını yasaklayan kanun yürürlüğe girdi. Böylelikle, plastikten yapılan ve tek kullanımlık, tabak, çatal, bıçak gibi ürünler AB pazarına giremeyecek.

s-27a5ebc75baf046f8d49c740d3700208e053eb
Avrupa Birliği'nde (AB) tek kullanımlık plastik tabak, bardak gibi ürünlerin kullanımını yasaklayan kanun yürürlüğe girdi.AB Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, plastikten yapılan ve kullanıp atılan tabak, çatal, bıçak, bardak, kulak çubuğu ve pipet gibi ürünler AB pazarına giremeyecek.Ayrıca polistirenden yapılmış yiyecek ve içecek kutuları da bu kapsamda bulunacak. Yeni yasayla alternatifi bulunan tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımının azaltılması hedefleniyor.

"Denizlerdeki çöpün yüzde 80'i plastik"

s-9d21d77496d9288c724dd86c13310c49fc98cc
Fotoğraf: Blue Marlin Dive / FacebookAB Komisyonunun açıklamasına göre dünyada denizlerdeki çöpün yüzde 80'ini plastik ürünler oluşturuyor. Plastik kalıntıları deniz canlılarının yanı sıra insanların kullandığı gıdalara da bulaşabiliyor. AB, plastik ürünlerin yeniden kullanılabilir ve dönüştürülebilir olmasını amaçlıyor.

Maliyeti 22 milyar euro azalacak"

s-d7775492265644c77d40173c91e8e0cd96ab24
Avrupa Parlamentosu Frédérique Ries, bu yasa ile 2030'a kadar Avrupa'daki plastik kirliliğin tahmini maliyetinin 22 milyar euro azalacağını söyledi. Ries, "Plastiklerin yarattığı deniz kirliliği sorununu göz önüne alındığında, Avrupa'nın artık uluslararası düzeyde savunmak ve teşvik etmek için bir yasal modeli var. Bu gezegen için gereklidir." dedi.AB'de iki yılı aşkın süredir alınan önlemlerle plastik ambalajların geri dönüşüm oranları yüzde 41.5 oranında yükselmişti. Avrupa'da plastik ambalaj geri dönüşümü, halihazırda ABD'nin üç katı ve bu oranın büyümeye devam etmesi bekleniyor.AB'ye göre, birlik içindeki plastik ambalajların yüzde 50'si 2025 yılına kadar geri dönüştürülebilir olacak. Ayrıca AB, 2025 yılına kadar tüm plastik şişe atıklarının yüzde 77'sini, 2029 yılına kadar bu tür atıkların yüzde 90'ını toplama hedefi belirtti.Greenpeace'e göre, küresel olarak, plastik ambalajların yalnızca yüzde 14 ila yüzde 18'i geri dönüştürülmekte. Bu Avrupa ortalamasının yarısından daha az, ABD'de ise plastik atıklarının yüzde 10'undan daha azı geri dönüştürülüyor.

Yasağa ilişkin bilinmesi gereken bazı detaylar

s-276e271c5ff666878ed4acf30f4910253783b9
Bazı AB üyesi ülkeler, tek kullanımlık plastik ürünlerinin kullanımına kısıtlama kademeli olarak kısıtlama getirmişti.Örneğin Fransa'da kabul edilen atıkla mücadele yasasına göre, çoğu meyve sebze ambalajı, çocuk menülerinin yanında verilen plastik oyuncaklar yasaklandı. Lüksemburg’da 3 Temmuz’da itibaren tek kullanımlık plastik ürünlerin festivallerde satılması yasaklandı. Yunanistan da şubat ayından bu yana devlet kurumlarında bu ürünlerin kullanımına yasak getirdi. İtalya ve Belçika gibi diğer ülkeler de plastik kullanımını azaltmak için plastik vergisi getiriyor.Öte yandan AB'de yürürlüğe giren yasakla birlikte plastik içeçek şişelerinin kullanımına sınırlama getirilmedi. Dünya çapında her gün satılan 1,3 milyar plastik içecek şişeler yasaklanmadı.AB'nin kabul ettiği yasada sigara izmaritleri de listede. İzmaritler, çevrede çok yavaş parçalanan bir polimer olan selüloz asetattan yapılıyor. Yılda yaklaşık 4,5 trilyon izmarit atılıyor.Ancak AB, doğrudan izmaritlere yasak getirmektense farkındalık yaratmak için izmaritleri ve paketleri etiketlemeye zorluyor. Aktivistler ise plastik izmaritlerin yasaklanmasını istiyor.Tek kullanımlık plastik yasağı, pandemi sırasında çok yaygın hale gelen maskeler ve eldivenler de dahil olmak üzere tıbbi ile ilgili plastikleri muaf tutuyor. Avrupa Çevre Ajansı'na (EEA) göre, bu pandemi ile mücadelede kullanılan uzun ömürlü tek kullanımlık tıbbi ürünler hem karaya hem de denize atıldı, bunun da ekosistemler üzerinde zararlı etkileri oldu
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER