Avrupa'da İlk: Mahkemeden 'Salgın Yasakları Derhal Kaldırılsın' Kararı

Hollanda'da sokağa çıkma yasağı sayesinde vaka ve ölüm sayıları büyük oranda azalmışken, önlemleri şiddetli şekilde protesto edenlerin başvurduğu mahkeme, hükümetin aldığı önlemlerin meşru olmadığına karar verdi.

Avrupa'da İlk: Mahkemeden 'Salgın Yasakları Derhal Kaldırılsın' Kararı

Hollanda'da sokağa çıkma yasağı sayesinde vaka ve ölüm sayıları büyük oranda azalmışken, önlemleri şiddetli şekilde protesto edenlerin başvurduğu mahkeme, hükümetin aldığı önlemlerin meşru olmadığına karar verdi. Yargı kararında sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılması istenildi.

s-9565efd9cfd70d588ac7a4273564a5057d17be
Sputnik'te yer alan habere göre, koronavirüs pandemisine karşı başta kaydadeğer önlem almamakta direndikten sonra ikinci dalganın mutasyon geçiren varyantlar eşliğinde vurduğu Hollanda'da ocak ayının son haftasından beri sokağa çıkma yasağı uygulanmasına kitlesel protestoları müteakip yargı da tepki verdi.

Lahey'deki bir mahkeme, hükümetin aldığı önlemlerin meşru olmadığını öne sürerek sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılmasına hükmetti.

www.dw.coms-fd12e37d038d3e3ed13c6318fe9fe255d2db99
Sokağa çıkma yasağının hareket özgürlüğü ve mahremiyet hakkını ciddi biçimde ihlal ettiğini ve çok dikkatli karar almayı gerektiren bir konu olduğunu belirten mahkeme, hükümetin sokağa çıkma yasağı için acil durumlarda parlamentonun karar alma sürecine dahil olmasını gerektirmeyen olağanüstü hal yasasını temel almasını da "Bunu gerektirecek özel bir aciliyet durumu yoktu" diyerek reddetti."Olağanüstü hal yasasına dayanan geniş kapsamlı önlem, ancak akut bir acil durum gerçekten meydana gelirse verilebilir" diyen yargıç, pandemiyi, mutasyona uğrayan yeni varyantı ve sağlık kurumları üzerindeki baskıyı göz önünde bulundurduklarını, ama büyük endişe yaratan dönemde alınan sert önlemlerin de hukuka dayanması gerektiğini söyledi.

Böylece Avrupa ülkelerinde ilk kez bir mahkeme sokağa çıkma yasağının kaldırılması yönünde karar aldı.

s-bf4b4e8bf8915c4d7535e7ac57bc74e77c2cc9
Hükümetin yargı kararını temyize götürmesi halinde bu süreçte 21:00-04:30 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı  yürürlükte olmayacak. Ancak dava hükümet lehine sonuçlanırsa, yeniden sokağa çıkma yasağı uygulanabilecek.Hollanda'da 23 Ocak'tan beri uygulanan  ve son olarak 3 Mart'a kadar uzatılan sokağa çıkma yasağı, halkın iç savaş çanları çaldıran isyanlarıyla karşılanmıştı. 'Virus Truth' (Virüs Gerçeği) adlı koronavirüs önlemleri karşıtı grup, sokağa çıkma yasağının kaldırılması için Lahey'deki mahkemede dava açmıştı.İstifa eden hükümetin Güvenlik ve Adalet Bakanı Ferdinand Grapperhaus, mahkeme kararını inceledikten sonra açıklama yapacağını duyurdu.Sokağa çıkma yasağını ihlal eden kişilere verilen 95 euroluk para cezalarının ne olacağı da şimdilik meçhul. Mahkeme bu meseleyi inceliyor.Bugüne dek Kovid-19'dan 1 milyon 32 binden fazla vakanın saptandığı, 14 bin 662 ölümün kaydedildiği Hollanda'da, sokağa çıkma yasağının ardından, vaka sayısı ortalama 6 binden 3 bine geriledi. Hulusi Akar'dan TBMM'ye Gara Bilgilendirmesi: 'Hedef Özenle Seçildi, Sivillere Dikkat Edildi' - Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gara Çıkışı: 'Ey Batı Neredesin?' - Aylık Kazançları 500 Bin TL: Şehit ve Gaziler Adına Para Topladıklarını Söyleyerek Dolandırdılar
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER