Avrupa'dan ABD ve Çin'e karşı yeşil hamle

Avrupa Komisyonu, Avrupa'nın elektrikli araçlar ve diğer yeşil ürünler için bir üretim merkezi olarak ABD ile rekabet edebilmesini ve Çin'e olan bağımlılığını azaltabilmesini sağlamaya yönelik planlarını bugün sunacak. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in AB devlet yardım.

Avrupa'dan ABD ve Çin'e karşı yeşil hamle


Avrupa Komisyonu, Avrupa'nın elektrikli araçlar ve diğer yeşil ürünler için bir üretim merkezi olarak ABD ile rekabet edebilmesini ve Çin'e olan bağımlılığını azaltabilmesini sağlamaya yönelik planlarını bugün sunacak.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in AB devlet yardımı kurallarının gevşetildiğini, mevcut AB fonlarının başka bir amaçla kullanılacağını, yeşil projelerin daha hızlı onaylanacağını ve becerilerin artırılmasına yönelik teşviklerin ve kritik hammaddelerin tedarikini güvence altına almak için ticaret anlaşmalarının imzalanacağını duyurması bekleniyor.

Plan, kısmen Çin ve ABD'nin Enflasyon Azaltma Yasası da dahil olmak üzere multi-milyar dolarlık destek programlarına bir yanıt niteliğinde.

Komisyon, tüm AB ülkelerinin Fransa veya Almanya ile aynı ölçüde sübvansiyon sağlayamayacağını kabul ederken, yenilenebilir enerji veya dekarbonizasyon endüstrisine yapılan yatırımlar için devlet yardımı kurallarının gevşetilmesini önermeye hazırlanıyor.

Daha uzun vadede Komisyon, gelişmekte olan teknolojilere yatırım yapmak için bir Avrupa Egemenlik Fonu oluşturmayı teklif edecek.

AB'den kendi şirketlerine 'enflasyon yasasına' karşı muafiyet talebi

 

Vestager: ABD'nin enflasyon yasası AB için riskli

 

Scholz: Şirketlerimizin Çin'e bağımlılıkları şaşırttı

 

Finlandiya Başbakanı: Avrupa Çin'e bağımlı

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER