Bakan Koca: 'Salgın Anadolu'da İkinci Zirve Döneminde, Riskli Bir Tırmanışla Karşılaşıyoruz'

Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı güncel koronavirüs verilerine göre son 24 saatte 74 kişi daha virüs nedeniyle hayatını kaybetti, yeni hasta sayısı ise 2 bin 165 oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise "Salgın Anadolu’da ikinci zirve dönemindedir.

Bakan Koca: 'Salgın Anadolu'da İkinci Zirve Döneminde, Riskli Bir Tırmanışla Karşılaşıyoruz'

Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı güncel koronavirüs verilerine göre son 24 saatte 74 kişi daha virüs nedeniyle hayatını kaybetti, yeni hasta sayısı ise 2 bin 165 oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise "Salgın Anadolu’da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz" dedi.

s-f173b9a85e261531ac331ba8efc7e58a3ed40f
Açıklanan tabloya göre son 24 saatte:115 bin 979 test yapıldı. Hasta sayısı 2 bin 165 oldu. 74 kişi hayatını kaybetti. 1.493 kişi iyileşti. Toplam hasta sayısı 357 bin 693’e çıktı. Toplam can kaybı 9 bin 658 oldu.

Bakan Koca'nın Twitter paylaşımı

"Salgın Anadolu'da ikinci zirve döneminde"

s-4d7489f20a005242a3886e46b6b50960ccdbe4
Günlük tablonun paylaşılmasından kısa bir süre önce ekran karşısında açıklamalarda bulunan Bakan Fahrettin Koca "Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz" dedi.Bakan Koca Bursa'da yaptığı açıklamada, "Söyleyeceklerim salgının herhangi şeklinde tırmanışının bütün vatandaşları ilgilendirecek niteliktedir. Bursa'da yaptığımız toplantının muhatabı 5 ve diğer illerimizdir. İstanbul buna dahildir. Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz." diye konuştu.

Bursa'da vaka sayısı 3 kat arttı

Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova ve Bilecik ile ilgili seyri paylaşmak istiyorum" diyen Bakan Koca şöyle devam etti;"Bursa'da bir ay öncesine göre günlük vaka sayısı yaklaşık 3 kat artmıştır. Bilecik'te geçen aya göre 2 kat arttı. Diğer 3 ilde ise %50 oranında vaka artışı görüyoruz.""Bursa'da yoğun bakım yatak kapasitemize 198 ilave ediyoruz. Balıkesir ilimizde 48 yoğun bakım yatağı daha artırılması için planlarımızı yaptıkBilecik 21 yoğun bakım yatağı daha artırılması için planlarımızı yaptık.""Salgın Anadolu kentlerinde ikinci zirve dönemindeyken, İstanbul'da mücadelenin önemi artarken günlük hayatımızda mücadelemizi nasıl sürdürmeliyiz? Kontrollü sosyal hayat ile. Dışarıda geçirdiğimiz süreyi asgariye indirmeliyiz.""Dışarıya çıkmışsak kalabalıktan uzak durmalıyız. salgının bu devresinde asıl ciddi sınavı kalabalığa karşı vereceğiz. Evimiz dışında, iş yerimiz dahil her ortamda maske takalım.Mesafe kuralıyla birbirimizi virüsten kurtaralım.""Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemine kış henüz gelmeden ulaştı. Anadolu genelindeki ikinci zirve dönemi bugünkü toplantılarda ele aldığımız 5 kentimiz için de geçerlidir. Bu 5 ilimizin halkından şimdiye dek verdikleri desteğin çok daha büyüğünü talep ediyorum."

'Bursa salgın boyuncaki en büyük dönemi görüyor'

"Bursa salgın boyunca gördüğü en büyük dönemi görüyor. Bilecik salgında ilk zirveyi 10 Eylül'de yaşamıştı. O güne kıyasla günlük vaka sayısı 2 katına yaklaşmıştır. Dikkat çekici diğer nokta zatürre oranının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olmasıdır.""Yalova ikinci zirveyi Türkiye geneliyle aynı günlerde yaşıyor. Nisan dönemine göre günlük vaka sayısı %50 arttı. Bu kentte de zatürre oranı Türkiye'ye oranla yüksek.""Çanakkale'deki %50 oranlı artış ilk zirveye benzerlik gösteriyor.""Balıkesir ilk zirveyi eylül başlarında yaşamıştı. Son 2 haftada %50 artış görüyoruz."

Grip aşısı tartışmaları

s-accc4f3ed3e65003776cefd0227f978f0fd643
"1 yıl sonrasının aşısı 1 yıl önceden sipariş etmeye çalışıyoruz. Bu yıl olan aşının siparişi de geçen yıllara dayanır" diyen Koca "her yıl ortalama 1 milyon 350 bin doz aşı alındığın, dünyada grip aşısının arzı toplamda %20 oranında artarken, pandemiyle birlikte grip aşısının öneminin daha da arttığını" vurguladı.Koca "Şu an için bu sayının 2,4 milyona çıktığını söyleyebilirim geçen yıla göre. 3 milyonun da üstüne çıkarmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Geçen yıla göre 2 kat artmış olacak yani." dedi.Dünyada arzının çok olmadığı ama talebinin fazla olmadığı bir dönemde grip aşısın riskli olanlara yapmak gerekiyor" şeklinde konuşan Bakan Koca, Bilim Kurulu'nun belirlediği risk gruplarını saydı;Özellikle riskli gebelere 26 haftadan sonra ve doğumdan sonraki ilk 2 haftada olanlara65 yaş üstü kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı kronik hastalığı olanlara,5-65 yaş arası 2 kronik rahatsızlığı olanlara,Özellikle riskli olan sağlık çalışanlarımızaOrgan nakli olan kişilere

Covid aşısı çalışmaları

s-06d2adb22116849a39aae01b45007c077ddf9a
Koca Covid-19 aşısı çalışmaları konusunda da "Pfeizer'ın ve Çin Snovak aşısının faz 3 çalışmaları ülkemizde yapılmakta. Sanırım Kasım sonunda bu konuda bilgilenmemiz söz konusu olur. Bağışıklık durumunun nasıl seyrettiğini daha net görebiliriz." dedi."Aralık'ta eğer beklentimiz şeklinde bu bağışıklık düzeyinin geliştiğine kanaat getirirsek Aralık aylarında bu aşılardan birisini Türkiye'de uygulamayı düşünüyoruz ve bağlantılarımızı da bu çerçevede yaptık." diyen bakan "Aralık'ta 5 milyon gibi bir aşılamayı yapabileceklerini" belirtti.

'Okullarda ciddi bir salgın durumu yok'

s-861fbc5ed73d863f542450a4dfa934d1f0ac0b
Koca "okullarda ilgili şu anda ciddi bir salgına sebep olacak durum olmadığını" söyleyen Koca "Önümüzdeki haftalar benzer şekilde devam edecek mi bilmiyoruz. Ayın 2'sinden itibaren 5. ve 9. sınıflar da başlamış olacak. Belirgin bir artış olduğunu görmezsek diğer sınıflara da kademeli olarak geçilebilir." dedi.Koca özellikle sokağa çıkma yasağı düşünmediklerini, ancak hareketliliğin artmasıyla, salgının da arttığını iyi bildiklerini vurguladı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER