Bakan Kurum: 'Millet Bahçesi Projemizle Salda Gölü'nün Çevresinde Yapılaşmaya İzin Vermeyeceğiz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, millet bahçesi projesinin ihaleye açılmasıyla gündeme gelen Salda Gölü ile ilgili olarak, "Millet Bahçesi projemizle Salda Gölü'nün doğal güzelliğini koruyacağız, çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz.

Bakan Kurum: 'Millet Bahçesi Projemizle Salda Gölü'nün Çevresinde Yapılaşmaya İzin Vermeyeceğiz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, millet bahçesi projesinin ihaleye açılmasıyla gündeme gelen Salda Gölü ile ilgili olarak, "Millet Bahçesi projemizle Salda Gölü'nün doğal güzelliğini koruyacağız, çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Burada tek bir çivi dahi çakılmaması için bu projeyi gerçekleştiriyoruz" dedi.

'Biz Salda'ya dokunmuyoruz, bilakis Salda Gölü'nün korunması, doğal güzelliklerinin muhafaza edilmesi için çalışıyoruz'

s-aea2d48f294c89ac3dffe572013559294dd100Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, millet bahçesi projesi ile tartışmalara yol açan Salda Gölü ile ilgili olarak açıklamada bulundu. "Biz Salda'ya dokunmuyoruz, bilakis Salda Gölü'nün korunması, doğal güzelliklerinin muhafaza edilmesi için çabalıyoruz" yorumunda bulunan Kurum, "Millet Bahçesi projemizle Salda Gölü'nün doğal güzelliğini koruyacağız, çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Burada tek bir çivi dahi çakılmaması için bu projeyi gerçekleştiriyoruz." dedi.

'Göl ve çevresi 1. ve 2. derece doğal sit alanı'

s-e58f592fea64cd9b25d3680bc3462a15e0ec26Göl ve çevresindeki alanların 1. ve 2. derece doğal site alanı ilan edildiğini ve bunun geçerliliğinin sürdüğünü belirten Kurum, sözlerine şöyle devam etti:
''Salda Gölü'nün Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanı ilan edilmesiyle korunan alan 4 bin 400 hektar iken, gölün tüm çevresini de kapsayacak şekilde 29 bin 500 hektara çıkartıldı. Burada doğal sit alanları aynen geçerliliğini koruyor, eski sit durumu 5 bin 898 hektar iken yeni durumda 8 bin 474 hektar olacak. Salda Gölü etrafındaki doğal dokuya zarar verilmemesi için kıyı şeridinin kullanım alanını 500-600 metre kadar geriye çektik. Kıyı şeridini bir santimetrekare dahi istisna olmayacak şekilde koruma alanı ilan ettik.''

'Çöpler toplanmaya başlandı ve araç girişi yasaklandı'

s-fb29e6d183b141badeeba54f8f9fe12deddb23Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Salda Gölü ve çevresi daha önce çöpten geçilemez haldeydi. Ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle tehdit altına giren gölün kıyısına kadar otomobillerle giriliyordu, etrafında düzensiz yapılaşmalar oluşmuştu. Burayı ÖÇK ilan etmemizin ardından bu düzensiz yapılaşmalar kaldırıldı, çöpler toplanmaya başlandı ve araç girişi yasaklandı. Valiliğimiz başkanlığındaki komisyon tarafından haftada iki gün çevre ve imar kirliliğinin önlenmesi için rutin denetimler gerçekleştirilmeye başlandı. Yani biz, Salda Gölü'ndeki tahribatın bir daha yaşanmaması için çalışıyor ve Salda Gölü'nü koruyoruz.''

'TOKİ şehirlere nefes aldıran projeler üreten bir kurum'

s-a5368192c35342125db72463e44ac60ed1c2fdMillet bahçeleri projelerinin yarısına yakınını TOKİ'nin, yarısını da yerel yönetimlerin üstlendiğini söyleyen Bakan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
''TOKİ sadece sağlam, yatay mimariye uygun ve hesaplı konutlar üreten bir kurum değil, aynı zamanda çevreye saygılı şehirler konsepti çerçevesinde bisiklet yolları, yürüyüş parkurları gibi şehirlere nefes aldıran projeler de üreten bir kurumdur. Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi de işte bu amaçla ortaya çıkmıştır. Salda Gölü, özel yapısı nedeniyle daha özel bir çalışma gerektirmiştir. Biz de bu çalışmayı yaptık. Millet Bahçesi projemizle Salda Gölü'nün doğal güzelliğini koruyacağız, çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Burada tek bir çivi dahi çakılmaması için bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Biz Salda Gölü'nü korumak, doğal yapısının bozulmasını engellemek için bu projeyi hazırladık. Bakanlık olarak, Salda Gölü'nün korunması ve gelecek nesillere ulaştırılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.''

Salda Gölü için millet bahçesi projesi, sosyal medyada tepkilere neden olmuştu.

'Millet Bahçesi' Yapımı İçin İhale Tarihi Belli Olmuştu: Sosyal Medyadan #Saldayadokunma Tepkisi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER