BİK, Internet haber temsilcileriyle görüştü

Basın İlan Kurumu (BİK), 1 Nisan 2023'ten itibaren resmi ilanların yayımlanmaya başlanacağı internet haber sitelerinin temsilcileriyle toplantılarına başladı. Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

BİK, Internet haber temsilcileriyle görüştü

Basın İlan Kurumu (BİK), 1 Nisan 2023'ten itibaren resmi ilanların yayımlanmaya başlanacağı internet haber sitelerinin temsilcileriyle toplantılarına başladı.

Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. BİK bunun ardından başta Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği olmak üzere, mevzuatın kanuna uygun hale getirilmesine ilişkin çalışmaları yoğun şekilde sürdürdüklerini belirten bir açıklamada bulundu.

Yasa çalışmalarında BİK katksı 


Açıklamada BİK'in, geçen Eylül'de Bursa, İzmir, Konya, Ankara, Samsun, Trabzon, Malatya, Van, Diyarbakır, Adana ve İstanbul'da bölge toplantıları düzenleyerek gazete sahipleri ve temsilcileri ile bir araya gelerek sahada toplanan ve paylaşılan bilgilerle yasa çalışmalarına önemli katkı sağladığı kaydedildi.

Ayrıca açıklamada vurgulanan bir başka husus da; BİK'in 800'den fazla gazete temsilcisinden yazılı ve sözlü görüş alarak mevzuat hazırlama sürecinde değerlendiren ve kanun değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından Afyonkarahisar'da müdürlerini topladığı ve Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği'nin bazı maddelerinde değişiklik öngören taslak çalışmayı yazılı hale getirmesi konusuydu.

Toplantılar devam edecek


BİK'in açıklamasında, İnternet haber sitelerinin süreli yayın sayılması ve 2023 yılı Nisan ayında ilk kez resmi ilan yayımlamaya başlayacak olmasının, Kurumun sorumluluk alanını genişlettiği ve internet haber sitelerine maddi kaynak sağlandığı ifade edildi.

"İnternet haber sitelerinin resmi ilan ve reklam yayınlama hakkını kazanmaları ise tıpkı gazete ve dergilerde olduğu gibi belirli kurallara tabi. Bu nedenle BİK, Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliğine son şeklini vermek üzere paydaş halkasına yeni eklenen internet haber siteleri ile bugünden başlamak üzere hafta boyunca art arda toplantılar gerçekleştirecek. BİK üst yönetimi, ilk olarak bugün yüksek tirajlı gazetelerin internet sitesi temsilcileri ile Genel Müdürlük binasında bir araya geldi. Toplantıda, internet haber sitesi temsilcilerinin sürece dair görüşleri dinlendi, mevzuatta yapılacak düzenlemelere ilişkin önerileri not edildi."

 

İnternet haber sitelerinin temsilcileri görüşmeler olacak


Aynı heyetin daha sonra Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin, Ardahan, Erzurum, İstanbul ve Kocaeli illerinde yayımlanan gazetelerin internet sitesi temsilcilerinin katılımıyla iki ayrı oturumda toplantılar yapıldığı belirtildi.

"Gazetesi bulunmayan yüksek ziyaretçi trafiğine sahip internet haber sitelerinin temsilcileri ile yarın buluşulacak. Ardından Van, Bitlis, Hakkari, Kars, Ağrı, Iğdır, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da yayınlanan gazetelerin internet sitesi temsilcileri ile iki ayrı toplantı yapılacak. BİK, çarşamba gününden başlayarak, cuma akşamına kadar Bursa, Diyarbakır, Adana, Malatya, Konya, İzmir, Ankara ve Samsun müdürlüklerinin koordinasyonunda düzenlenecek toplantılarda geriye kalan 63 ildeki gazetelere ait internet haber sitelerinin görüşlerini almayı tamamlayacak."

Açıklamada, toplantıların ardından Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği'nin, tüm paydaşların görüşleri alınmış olarak ilgili taraflara sunulacağı ifade edilirken; yönetmeliğin, yönetim kurulu teklifi olarak Şubat 2023'te BİK Genel Kurulu'na arz edileceği ve genel kurulda kabul edilmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe gireceği duyuruldu.

''Dikkate değer buluyoruz''


Açıklamada BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Internet haber sitelerini önemsediklerini vurgulayarak görüşlerin aktardı: 

"Hafta boyunca Türkiye genelindeki tüm gazetelerimize ulaşmaya çalışacağız. Elbette gazetelerimizin kazanılmış haklarının muhafazası bizim önceliğimiz. Diğer taraftan gazetesi bulunmayan fakat önemli sayıda takipçisi olan internet haber sitelerini önemsiyor ve dikkate değer buluyoruz. Yine onlardan gelen talepleri de dinleyeceğiz. Çünkü belirli bir süre sonra onların içinden süreli yayın kapsamına alınanlar olacak. Kısacası açık kapı politikamızı kararlılıkla sürdürüyoruz."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER