Bilim İnsanlarından Yeni Salgın Uyarısı! Korona ile Birleşebilir

Dünya, koronavirüsün (Kovid-19) en baskın varyantı Delta'ya karşı mücadele ederken bilim insanlarından yeni bir salgın uyarısı geldi.

Bilim İnsanlarından Yeni Salgın Uyarısı! Korona ile Birleşebilir

Dünya, koronavirüsün (Kovid-19) en baskın varyantı Delta'ya karşı mücadele ederken bilim insanlarından yeni bir salgın uyarısı geldi. Uzmanlar bir Norovirüs salgını ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

s-b57f291cfd7a32f4528f89e30054ef0e96a9a0
Dünya yaklaşık 2 yıldırı koronavirüsün pençesinde... 200 milyondan fazla kişiye bulaşan virüs dünya genelinde 4 milyondan fazla cana mal oldu. İlk olarak 2019'un son günlerinde Çin'in Wuhan kentinde görülen Koronavirüs son dönemde varyantlar ile gündemde. Bu varyantlardan en dikkat çekeni ise Delta.DSÖ tarafından 'endişe verici' olarak sınıflandırılan Delta'nın dünya genelindeki vaka artışının baş sorumlusu olduğu belirtiliyor. Zira Delta'nın orijinal virüsten daha bulaşıcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.

Delta bitmeden yeni uyarı

s-26fd1e60c324738e1d90c39512b346a2659745
Dünya Delta'ya karşı mücadele ederken bu varyanttan en çok etkilenen ülke konumunda bulunan İngiltere'den çok konuşulacak bir uyarı geldi. Hürriyet'te yer alan habere göre, uzmanlar bir Norovirüs salgını ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu ve tarih verdi.

"Kovid ile birlikte yayılabilir"

Habere göre, önümüzdeki ay Norovirüs salgını başlayabilir. Mevsim normallerinde seyretmesi beklenen bu hastalığı Kovid-19 ile birleşme ihtimali ise endişe yaratıyor. Başka bir deyişle halihazırda daha bulaşıcı olan Delta varyantı ülkelerdeki vakaların büyük bir bölümünü oluştururken bu iki virüse aynı anda yakalanma ihtimaline karşı bilim insanları 'tedbirli olun' uyarısında bulunuyor.Norovirüsün koronavirüs ile birlikte yayılma ihtimali üzerinde duran ekip bu senaryonun gerçekleşmesinin sağlık sistemi üzerinde ekstra bir yük oluşturacağı uyarısının da altını çizdi.

Bu belirtilere dikkat

s-5d6dc27829d1d7268ec833c5caea16feb35ec2
Tüm yaş gruplarında görülebilen Norovirüsün en yaygın belirtileri şiddetli karın ağrısı, ishal ve kusma olarak gösteriliyor.Norovirüsün kuluçka süresi 18-72 saattir... Hastaların çoğunda ilk olarak bulantının eşlik ettiği ani başlaya karın ağrısı görülür.Hastada sıklıkla karın ve kas ağrısı, baş ağrısı, keyifsizlik, halsizlik olabilir. Klinik belirtiler ise 24-72 saat devam eder.Virüs küçük çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklık yetmezliğinde daha çok semptomatik enfeksiyon ve kronik ishale neden olabilir.Şebeke suları, yiyecek ve içecekler aracılığıyla bulaşan Norovirüs enfeksiyonu, insandan insana temasla da bulaşabilmektedir.Ancak genel olarak norovirüs ishalleri kendi kendini sınırlar, hastaneye yatmayı gerektirecek ciddi dehidratasyona neden olmaz.Ayrıca Norovirüs tüm dünyada erişkin ve çocuklarda görülen ishallerin önemli bir kısmından sorumludur. Norovirusler aynı zamanda virüslerden kaynaklanan ishal salgınlarının %60-95'ini oluşturmaktadır. Fazıl Say: 'AKP Devlet Değil Hükümet, Yapamıyorsa Gidecek' - Uydu Fotoğraflarını Yayınladı: NASA'dan Türkiye'deki Yangınlarla İlgili Açıklama - Sosyal Medyanın Gücü Sayesinde Bulundu! Kaybolan Şirin Dilan Erdoğdu’dan Güzel Haber
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER