Bilim Kurulu Üyeleri Açıkladı: İşte Tam Açılmada Baz Senaryo

Bilim Kurulu üyeleri, Türkiye'nin 2021 yıl sonu projeksiyonunu paylaştı.

Bilim Kurulu Üyeleri Açıkladı: İşte Tam Açılmada Baz Senaryo

Bilim Kurulu üyeleri, Türkiye'nin 2021 yıl sonu projeksiyonunu paylaştı. Baz senaryoya göre önlemlerin gevşetilmesi için kritik eşik tam aşılamada 21 milyon kişinin aşılması. Hedef ise sonbahara yüzde 60 aşılama ile girilmesi.

s-71d67b894f74a038fd518bc1bae6f1fc4f3deb
Türkiye’nin salgın önlemlerini büyük oranda gevşetmesine yönelik baz senaryo belli oldu. Dünya gazetesinden Mehmet Kaya'ya bilgi veren bilim kurulu üyeleri, çift doz aşılamada 21 milyon kişiye ulaşılmasının önlemleri gevşetmekte kritik eşik olduğunu vurguladılar. Yaz aylarında kapalı ortamlarda kalabalıkların toplanma oranının azalması ve bu süreçte aşılamanın devam etmesiyle sonbahara daha düşük riskle girilmesi hedefleniyor.Verilen bilgiye göre yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 30’una denk gelen 21 milyon kişinin çift doz aşısının tamamlanmasıyla yaz aylarında önlemler adım adım gevşetilebilir. Aşılanan nüfusta bu sayıya ulaşılması, yaz aylarında bulaşma oranının matematik olarak azalmasıyla birleşince Kovid-19’un sağlık sistemi üzerinde yük oluşturma riski azalacak.

Ağır hasta sayısı yazın azalacak

s-48269f72bd5cf49060281b47abb4fcd55c699c
Baz senaryoya göre, yaz ayları boyunca aşılama programının devam etmesiyle, ağır enfeksiyon oranının da her geçen dönem daha da azalacağı varsayılıyor. Senaryo elbette, taahhüt edilen aşı miktarının düzenli olarak Türkiye’ye gelmesine bağlı olarak geliştiriliyor. Bu durumda aşılama hızı mevcut tempoda giderse en kötü ihtimalle yaz sonuna kadar yetişkin nüfusun yüzde 60’ını oluşturan yaklaşık 42,5-43 milyon kişinin iki dozu almış olacağı belirtiliyor. Bu tabloya göre Türkiye sonbahara güçlü bir giriş yapacak.Yetkililer, eylül ayı itibarıyla yüzde 60’lık aşılamanın en kötü ihtimaller düşünülerek geliştirildiğine de vurgu yaptı. Planlanan senaryo olumlu ilerlerse tam aşılamada bu oranın da üzerine çıkılması bekleniyor. Kötü ihtimalin kaynağı olarak da aşı tedariki gösteriliyor. Türkiye, sonbahara kadar kademeli olarak teslim edilecek 10 milyon dozu Sinovac, 90 milyon dozu BioNTech olmak üzere 100 milyon doz aşılık anlaşma yaptığını duyurmuştu.

Kışın kısıtlama gelse de sert olmayacak 

2021 sonu projeksiyonuna göre sonbahar aylarından itibaren, 2022’nin başlarında yapılması gereken tek doz hatırlatma aşılarına başlanacak. Salgınla mücadele için kısıtlayıcı önlemlerin kış aylarında yeniden başlayabileceği ancak bunun önceki dönemler gibi tam kapanmayı gerektirmeyeceği varsayılıyor.

13 milyon kişi aşılandı

s-abd9e778dadc9ca369d110ab1dba41894b151c
Sağlık Bakanlığı verilerine göre 5 Haziran itibarıyla ikinci doz aşısı yapılan kişi sayısı 13 milyon 19 bin kişiye ulaştı.BioNTech aşısının birinci dozda yüzde 65’ler düzeyinde koruma sağladığı biliniyor. Bakanlık verilerine göre birinci doz aşısı tamamlanan kişi sayısı ise 17.5 milyon kişi. Bu arada, Türkiye’nin yerli olarak geliştirme çalışmaları süren Faz-3 aşamasına geçen Kayseri Erciyes Üniversitesi ve Faz-2 aşamasında olan VLP aşılarının sonbahara kadar deneylerinin tamamlanabileceği açıklanmıştı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER