Bilim Kurulu Üyesi Demircan Uyardı: 'İyileşenler Tekrar Enfekte Olabilir'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Başhekimi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Demircan Uyardı: 'İyileşenler Tekrar Enfekte Olabilir'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Demircan, koronavirüse yakalanan bir kişinin iyileştikten sonra tekrar enfekte olabileceğini belirtti.

s-10b34d569e2d3c5ac3fc9483360d5333933529
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Başhekimi ve Prof. Dr. Ahmet Demircan koronavirüs ile ilgili merak edilen sorulara cevap verdi.

"Üç bulgu varsa şüpheleniyoruz"

s-0f563e1b3428fd79bd3ae7f5c33107077718c5
Demircan, koronavirüsün bariz belirtilerinden birinin yüksek ateş olduğunu ancak bu durumun bazen önce bazen de sonra çıktığını ayrıca boğaz ağrısı, geniz akıntısı ve kuru öksürük şeklindeki bulguların daha çok ön planda olduğunu söyledi. Demircan, karın ağrısı ishal gibi şikayetlerin ise daha geç ve az sayıda görüldüğünün altını çizdi. Bazı hastalarda tat ve duyu kaybının da görülebildiğini vurgulayan Demircan, “Vakalar çıktıkça görüyoruz. Bu yeni bir hastalık olduğu için tecrübeleniyoruz. Daha önce bilinen bir hastalık olmadığı için bunların da eklendiği söyleniyor. Ama primer ve asıl bulgulardan değil. Şu durumda boğaz ağrısı ve kötü öksürük varsa veya buna temas ekliyoruz. Yurt dışından gelen biri var mı? Yurt dışından gelen biriyle temas var mı? Çünkü temaslının temaslısı da çıkmaya başladı. Bu bulgulardan üçü varsa o zaman şüpheleniyoruz” dedi.

"Henüz ilacı yok"

s-3f6a63aebd23cb9a03e4c7e315a292571b0195
Korona virüsün net bir tedavisinin ve etkili bir ilacının olmadığını söyleyen Demircan, “Başka bir viral hastalıklarda kullandığımız ilaçları kullanıyoruz. Sıtma ve romatizmada kullanılan bir ilacı kullanabiliyoruz. Biz sadece yeni geliştirilen ve Japonların geliştirdiği Çin’de de kullandıkları bir ilacı Türkiye’ye getiriyoruz. O ilaç gelince yatan hastalarda ve yoğun bakımlardaki hastaların tedavisinde kullanılacak” ifadelerini kullandı. Çin'den Getirilen Koronavirüs İlaçları 40 Şehre Dağıtıldı -

"Yoğun bakım kapasitemiz yeterli"

s-9e9db959a256fa7eff98a8b659c20806ba47ce
Türkiye’nin, sağlık altyapısı açısından OECD ülkelerinin üstünde bir yoğun bakım yatak sayısına sahip olduğunu söyleyen Demircan, “Yoğun bakım sayımız ve yatak sayımız çok iyi. 2018 rakamlarında 30-35 binin üzerinde toplam yoğu bakım yatak sayımız var. Yoğun bakım yatağı olunca hemen hemen aynı sayıda makineler bulunmakta. O yüzden makine ihtiyacımızın olacağını zannetmiyorum. Benzer solunum cihazı şu anda Türkiye’de yoğun bakım doktoru ile yerli üretiminin çalışılması sonucunda üretilmeye çalışılıyor. Şu an ki mevcut makine miktarımız gayet iyi. Yoğun bakım sayılarımız iyi. Önemli olan vaka sayıların artmaması ve bu denli kötü hastanın sayısının artmaması. O yüzden ‘evde hayat var’ sloganına uymalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

"Hangi illerde olduğunu Bakan bey açıklayacaktır"

s-2873d6f71bd458875484558533d77ce2b108bf
Vakaların tek bir ilde ve bölgede yoğunlaşmadığını hemen hemen ülkenin geneline yayıldığını bildiren Demircan, “Sayıları Bakan bey açıklıyor. Bazı illeri biliyoruz. Bazı vakaları tartışıyoruz. Bunları biraz daha ilerleyen günlerde ve yakın zamanda Bakan Bey açıklayacaktır” dedi.

"Havalar ısınınca yakın temas azalacak"

s-d38bc4d7bde23be374ce02dcdcd75540e96f96
Korona virüse yakalanan birinin iyileşip taburcu olduktan sonra tekrar enfekte olarak hastalığa yakalanabileceğini ifade eden Demircan, “Maalesef bağışıklık tek bir seferle kalmıyormuş. Tekrardan yakalanma riski varmış. O yüzden virüsten korunmaya devam edelim” şeklinde konuştu.Virüslerin sıcakta yaşamadığı iddialarına açıklık getiren Demircan, ”Daha çok beklediğimiz ve olmasını planladığımız havalar ısınınca insanların birbiriyle daha yakın temastan uzaklaşacakları, dolasıyla mesafeler açılınca da birbirlerine bulaştırmanın azalacağını düşünüldüğü için beklenen şey bu" ifadelerini kullandı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER