Bilim Kurulu Üyesi Özlü: 'Şu Anda Virüsü Taşıyan Yaklaşık 250 Bin Kişi Var'

Türkiye'de koronavirüs vakaları yeniden artışa geçerken, Bilim Kurulu üyesi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Özlü: 'Şu Anda Virüsü Taşıyan Yaklaşık 250 Bin Kişi Var'

Türkiye'de koronavirüs vakaları yeniden artışa geçerken, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'den uyarılar geldi. Özlü, Türkiye’de şu anda 250 bine yakın virüsü taşıyan ve bulaştıran hasta olduğunu belirtti. 

s-50c06dfa218e3c335a7e7cc939c8deededaa1c
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de artışa geçen vaka sayılarını değerlendirdi. CNN Türk canlı yayınına katılan Prof. Dr. Özlü, İçişleri Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı koronavirüs denetimlerinin toplumda farkındalığın ve uyumun artmasına katkı sağlayabileceğini belirtti. Ancak denetimlerde cezai yaptırımların mutlaka uygulanması gerektiğinin de altını çizen Prof. Dr. Özlü, vaka sayılarında ciddi bir artış olduğunu ve dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

"Bayrama ait bulaş zincirinin etkileri önümüzdeki günlerde görülecek"

s-df6f046052db9cafa3748d770b438afce9749b
“Maalesef salgında bir artış trendi görünüyor. Bu hem bizde hem dünyada böyle. Maalesef salgın hız kesmediği gibi artıyor. Önümüzdeki günlerde bayrama ait bulaş zincirinin etkileri de muhtemelen eklenecek. Artışın devam edeceği konusunda endişeliyim.” açıklamasını yapan Prof. Dr. Özlü, rahatlama sürecinden sonra vakaların ciddi oranda arttığını belirtti.

"Hasta sayısı 250 bine yakın"

"Hasta sayısı 250 bine yakın""Hasta sayısı 250 bine yakın" Günlük vaka sayısına aldanılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü sözlerine şöyle devam etti:"Türkiye’de şu anda 250 bine yakın virüsü taşıyan ve bulaştıran kişi var. Bunların çoğunun da hiçbir şikayeti yok. Bu şekilde hasta olmayan aşağı yukarı 215 bin kişi var. Hasta olup dolaşan da 17-18 bin kişi var. Topladığımızda 230-235 bin kişi yapıyor. Türkiye’de şu anda virüsü taşıyan ve bulaştıran bu kadar insan var.Dolayısıyla sokakta, çarşıda, toplu taşımada, restoranda, markette ya da aile içinde, komşu ziyaretinde, düğünde, nişanda, mevlütte, sünnette bulunanlardan birinin pozitif olma olasılığı yüksek. Dolayısıyla hiç farketmeden virüsü alabilirsiniz ya da siz de taşıyıcı olabilirsiniz."

"Yoğun bakım kapasitemiz dolmuş değil"

s-481c1e88724402ef12f2613678e102bc7fb94e
Vaka yoğunluğu ve hastanelerin kapasitelerindeki doluluk oranları ile ilgili de konuşan Prof. Dr. Özlü, şu an böyle bir durum olmadığını ancak bunun gerçekleşmesinin mümkün olduğunu söyledi. Özlü, "Sağlık kapasitesinin aşılması durumu olabilir. Şu an için böyle bir duruma gelmiş sayılmayız. Bizim gözlemlerimiz de o yönde. Hastanelerimizde yoğun bakımda boş yataklarımız var ama bu böyle devam etmeyebilir. Hasta yükü artarsa, özellikle güz mevsiminde diğer solunum yolu hastalıkları da başlarsa vakaların sayısı artarsa elbette o noktaya da ulaşılabilir. Bu bakımdan şimdiden öyleymiş gibi kabul edip dikkatli olmakta fayda var" dedi.

"Sağlık çalışanlarımız izinsiz çalışıyor, dinlenmeye ihtiyaçları var"

s-1cdb4ca4b795f72b75aaadf58fe0c23e34dae3
Sağlık çalışanlarının da yoğun stres altında çalıştıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, "5-6 aydır büyük bir baskı ve stres altında çalışıyorlar ve izin de yapamadılar. Hasta sayımızı azaltıp onların da bu dönemde dinlenmelerini sağlamalıyız ki güzün daha yoğun bir hasta yükü ortaya çıktığında onlar dinlenmiş olarak işe başlayabilsinler"
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER