Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Azap: 'Hong Kong Olma Şansımızı Kaybettik, İtalya Olmayalım'

Türkiye'nin yeni tip koronavirüste vaka sayısında kritik eşiği aştığını söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Azap: 'Hong Kong Olma Şansımızı Kaybettik, İtalya Olmayalım'

Türkiye'nin yeni tip koronavirüste vaka sayısında kritik eşiği aştığını söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, "Hong Kong, Singapur olma şansımızı kaybettik. Bundan sonra tüm enerjimizi İtalya olmamaya harcamalıyız" dedi.

s-051a099392239ead79917e4daeb64ee29e2a1a
Türkiye'de yeni tip koronavirüsün görüldüğü hasta sayısı artmaya devam ediyor. Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün gece sayıyı 98 olarak güncelledi ve ilk can kaybının yaşandığını açıkladı.Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüse karşı oluşturulan Bilim Kurulu'nun da üyesi olan Prof. Dr. Alpay Azap önemli uyarıda bulundu. Türkiye'nin kritik olgu eşiği olan 100'e ulaştığını belirten Prof. Dr. Azap, "Az test yaptığımızı, hastaların %20'sinin hastaneye gelip tanı aldığı düşünürsek kritik eşiğe günler önce ulaşmış olmamız da olası" dedi. Türkiye'nin salgına karşı aldığı tedbirlerle örnek gösterilen Hong Kong ve Singapur olma şansını yitirdiğini kaydeden Prof. Dr. Azap, "Bundan sonra tüm enerjimizi İtalya olmamaya harcamalıyız" dedi. s-4e30198cc63c90556400e0df94241502c851db

Prof. Dr. Azap'ın paylaştığı ve farklı ülkelerde virüsün artışını gösteren grafik:

s-992b16472b0bc1fc317ed11da50bb94cda2fb0

"En az vaka ile atlatacağımızı umuyorum"

s-0a76e009bd04a78602b786a1aeeb8a6c94a242
Prof. Dr. Azap, devam paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'nin bu salgını kontrol edebilecek sağlık alt yapısı, özveriyle çalışan bilgili ve deneyimli sağlık çalışanları olduğunu biliyoruz. Vatandaşlarımızın da desteği ile en az sayıda vaka ile bu salgını atlatacağımızı umuyorum"

"Vaka sayısı 5 bini bulabilir" demişti

Bilim Kurulu Üyesi Doktor: '3-4 Hafta İçinde Vaka Sayısı Beş Bini Bulabilir' - Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap dün Habertürk canlı yayınına katılarak önemli bilgiler vermişti. Virüsün bulaştığı kişi sayısının üç dört hafta içinde tepe noktaya ulaştığını belirten Prof. Dr. Azap, şöyle demişti:
"Bu üç dört haftadan sonra yeni çıkan vaka sayısı azalmaya başlıyor. Bir üç dört hafta içerisinde de giderek azalıp en alt seviyeye iniyor. Mesela Çin'de son bir haftadır 25'nin altında yeni vaka bildiriyorlar. Bu rakam salgının başlarında 2.500, 3.000'di. Yüzde bire kadar düşmüş oldu. Muhtemelen Çin'de birkaç ay daha böyle devam edecek. Bizim ülkemiz için de bunu bekliyoruz. Bizde de üç dört haftada pik yapacak. Sonra üç dört haftada azalıp, belki endemik dediğimiz, her gün çok az sayıda vakayla yaz ortalarına kadar gitmesi bekleniyor."
Vatandaşların salgın konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Azap, virüsün ne kadar çok kişiye bulaşacağının buna bağlı olduğunu anlatmıştı:
"Bizim tahmin ettiğimiz şekilde devam ederse üç dört haftanın sonunda Türkiye'de tespit ettiğimiz vaka sayısı muhtemelen beş bin civarına ulaşacaktır diye tahmin ediyoruz. Ama bu sayı 30 bin bile olabilir. Bu tamamen alınacak önlemlere vatandaşımızın uymasıyla ilişkili."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER