Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara: 'Üç Hafta Tam Kapanma Gerekli'

Bilim Kurulu Üyesi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara: 'Üç Hafta Tam Kapanma Gerekli'

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Karar "3 hafta tam kapanmamız gerekir. 3 hafta tam kapanma sağlarsak rakamları aşağı çekmeyi sağlarız" dedi. 

s-f7769db100b59a70d012deef0b9e5e8bfabbc2
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara,  CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın Tarafsız Bölge programına bağlandı ve koronavirüs salgınının geldiği noktayı, alınması gereken önlemleri ve aşı çalışmalarını anlattı.

"Mutlaka tedbir almalıyız"

s-cfb5c65d3e2e836d790429ff2cb99839f5b9a8
"Gerçekten çok büyük bir dalga geliyor veya tepe noktasında büyük bir dalga yaşıyoruz şu anda. Bütün dünya ülkeleri demeyelim ama birçok ülkede bizim de dahil olarak çok hızlı bir yükseliş görülüyor" diyen Kara, şöyle devam etti:"Dünya geneline baktığımız zaman ABD son iki haftadır bu güne kadar gördüğü en yüksek rakamları gördü. Avrupa'ya baktığımız da salgının en yüksek rakamları geçen haftadan bu yana görülüyor. Bizi korkutan durum düne göre bugünün rakamları çok yüksek. Katlanarak yükseliyor.Aslında böyle bir hızlı yükselme dönemine İtalya Şubat ayında görmüştü, biz Nisan ayında görmüştük. Bu dönemde ise Nisan ayına göre daha yüksek. Önümüzdeki dönem bizi daha tedirgin ediyor. Mutlak ve mutlak daha tedbirler almamız gerekiyor."

"3 hafta tam kapanma gerekli"

s-b96bf5af7047ffcde73ea6cf4bdcbaf422a407
3 hafta tam kapanma gerektiğini ifade eden Kara, "3 hafta tam kapanma sağlarsak rakamları aşağı çekmeyi sağlarız. Ama tam kapanma derken ev içi dışında başka kimseyle görüşmemekten bahsediyoruz. Ama burada 'temizlik hizmetleri devam etsin' dersek bu süreyi biraz daha uzatmamız gerekli. Ne sizlerin ne de kimsenin evden çıkmadığı bir üç hafta sağlarsak virüsün önünü keseriz" dedi.

"Alınan önlemlerin sonuçlarını 14 gün sonra göreceğiz"

s-270f17ab4f6082f65dc5ca14da23ef2cf332f7
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından dün açıklanan kısıtlama kararlarına ilişkin "Kesinlikle etkisi olacaktır" diyen Kara şöyle devam etti:
"Bunu değerlendirmemiz lazım. Bir kişi ortalama 3 kişiye bulaştırıyor. Hiç müdahale olmasa bu rakam 5-6 arasında. Bizdeki önlemler 3'ler civarında tutuyor. Yaz aylarında bu 1.5'un altına bile indi. Havaların soğuması, kapalı ortamlara girmemizle beraber 3'lere çıktı. Tedbirlere uyarsak bu rakamlar 1'lere iner."
Alınan tedbirlerin sonuçlarının 14 ile 21. gün arasında görülmeye başlanılacağını kaydeden Kara, "Hemen bu etkiyi görme şansımız yok. Bugün bu virüsü alan bir kişinin bulgularının 5 ila 7 gün sonra çıkacağını düşündüğümüz zaman ilk etkiyi göreceğimiz zaman 10 ila 14. günlerde ama kesin etki ise 14 ve 21. günlerde başlayacak. Çünkü şöyle düşünün diyelim ki ben bugün bu virüsü aldıysam eve götürdüğüm anda beraber bulunduğum kişilere yayma ihtimalim var bu da 7 ila 10 gün ekleyecektir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de koronavirüs aşısı yüzde 99.9 ücretsiz olacak"

"Türkiye'de koronavirüs aşısı yüzde 99.9 ücretsiz olacak""Türkiye'de koronavirüs aşısı yüzde 99.9 ücretsiz olacak" "Önümüzdeki bahar toplumun yüzde 60'ı aşılandı, maskeleri atıyor muyuz?" sorusuna yanıt veren Kara, koronavirüs aşılarının korucuculuğunun 6 ay ile bir yıl arasında olacağının öngörüldüğünü belirterek "Yani ben bu aşıyı oldum ömür boyu korunacağım gibi düşünmememiz gerekir. Belki de önümüzdeki sonbahar aylarında bir doz daha aşı olmamız gerekebilir. Şu tarihte maskelerden kurtuluyoruz demeyelim ama iyimser taraftan bakarsak bahar, yaz aylarının başında böyle bir şansımızın olma ihtimali yüksek" dedi."Türkiye'nin özelliği şu, özellikle çocukluk çağındaki aşılarımız ve risk grubu dediğimiz aşıya ihtiyacı olan grubun aşıları devlet tarafından karşılanıyor" diyen Kara, Türkiye'de koronavirüs aşısının yüzde 99.9 ücretsiz olacağını söyledi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER