Bilim Kurulu Üyesi Tezer: 'Günde Elime 40 Kez Dezenfektan Sıkıyorum'

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Tezer: 'Günde Elime 40 Kez Dezenfektan Sıkıyorum'

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, hastalarla olan bütün temasın öncesi ve ardından dezenfektan kullandığını söyleyerek, "Bugün elime 40 defa dezenfektan sıkmışımdır ve 4 kez da sabunlu suyla yıkadım. Bunun azı yok ola ki daha fazlası da olabilir" dedi.

'Elime 40 defa dezenfektan sıktım 4 kez da sabunlu suyla yıkadım'

s-810f68afbf5b09ba2a3f03c0d5981f4ba3a427
DHA'nın aktardığı bilgiye takriben, koronavirüs bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, salgına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Prof. Dr. Tezer, hastayla temasının öncesi ve ardından mutlaka ellerini dezenfekte ettiğini belirterek, "Bugün şu başlıca dek elime, hastaları gezme sırasında 40 kere dezenfektan sıkmışımdır ve 4 kere da sabunlu suyla yıkadım. Bunun azı değil ola ki daha fazlası da olabilir" diye konuştu.

'Kıyafetlerimi balkonda bırakıyorum'

s-33b4357d6386d68aa7d3acb3fa71a6e4a43dcc
Günün arkasında kıyafetini derhal çıkardığını belirten Prof. Dr. Tezer, şunları söyledi:
"Aynı kıyafetlerle eve gitmiyorum. Hastanenin bize verdiği kıyafetleri çıkarıp teslim ediyoruz. Onlar geceleri yıkanıyor ve pak bir şekilde biz de sabahları giyme şansını yakalıyoruz. Eve gittiğimde  ayakkabılarımı  kapının önünde bırakıyorum. Zaten yoğun bakım kıyafetlerimizi hastanede yıkamaya bıraktığımız için kendi kıyafetlerimle eve gidiyorum. Ancak yine de riski eksilmek nedeniyle özellikle ceketlerimi balkona bırakıyorum. Değiştirerek eve geldiğim kıyafetlerimi de yine balkonda bırakıyorum ya da kirlendiğini de düşünüyorsam çamaşırlığa atıp en düşük 60 derecede yıkanmasını sağlıyorum. Eğer tekrardan o kıyafetleri giyeceksem 5-8 saat balkonda duruyor"

'Hastayla bağlantı ediyor gibi düşüneceksiniz'

s-2d4f6957accf931cef400a2852a09b78215fe8
Marketlere maske takarak girdiğini ve görevlilerin istedikleri ürünü artık poşetle verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tezer, "Fakat marketlerde diğer poşetlerle temas ederken burada birincil kural, bunu hastayla bağlantı ediyormuş gibi düşüneceksiniz. Elinizi nasıl yıkayacaksanız, nasıl dezenfektana götürecekseniz aynı işlemi yine yapacaksınız. Bunu sanki hastaymış gibi düşünüp, arkasında temastan sonradan aynı işlemi yapmanız gerekiyor. Meyveleri de aldıktan sonradan ayrıntılarıyla yıkamamız gerekiyor ama yıkadıktan sonradan zaten bulaşma şansı da değil. Yeniden kıyafetler gibi 60 derecede pişirme işlemi yaptığımızda mikroorganizmaların da adamakıllı öldüğünü biliyoruz. Bu açıdan herhangi bir problem yok" dedi.

'Sebze, meyve, spor ve uyku fazla önemli'

s-d1bd0b3712e0c02da58849dddc541be7677851
Prof. Dr. Tezer, virüse karşı ilave bir takviye almadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Dıştan herhangi bir ilave destek almaya lüzum olmadığını zaten yeniden vurguluyoruz. Mevsimin sebze ve meyvelerini düzenli bir şekilde tüketmek gerekiyor. Uyku düzenine dikkat edeceksiniz. Fakat bizim bu dönemde yoğun bir şekilde çalışmadan dolayı bunu sağlayamadığımızı açıkça söylemem gerekiyor. Spor yapmak burada çok önemli. İnsanlar 'dışarıya çıkamıyoruz' diye üzülmesinler. Evde bunu yapabilirler. Evin belirli alanlarında, koridorlarında gidip gidip gelebilirler. Kol, bacak, bel germe hareketlerini evde kendileri de pratik olarak yapabilirler. Yani sebze, meyve, spor ve uyku olmak üzere bu dörtlü çok kayda değer"
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER