Bir Arkeoloğun İntiharının Ardından Tarihi Eserlerin Zimmetlenmesi Tartışılıyor: 'Bu Çağ Dışı Uygulama Değişmeli'

Zeugma Mozaik Müzesi'nde görev yapan arkeolog Merve Kaçmış'ın, müzedeki kayıp eserleri zimmetine almadığı için uğradığı baskılar sonucu intihar ettiği iddiasına yönelik soruşturma sürerken, Arkeologlar Derneği Başkanı İlkay İvgin açıklamalarda bulundu.

Bir Arkeoloğun İntiharının Ardından Tarihi Eserlerin Zimmetlenmesi Tartışılıyor: 'Bu Çağ Dışı Uygulama Değişmeli'

Zeugma Mozaik Müzesi'nde görev yapan arkeolog Merve Kaçmış'ın, müzedeki kayıp eserleri zimmetine almadığı için uğradığı baskılar sonucu intihar ettiği iddiasına yönelik soruşturma sürerken, Arkeologlar Derneği Başkanı İlkay İvgin açıklamalarda bulundu. İvgin, zimmetleme sisteminin yasa ve yönetmeliklere dayandığını belirterek, "bu çağ dışı uygulama değiştirilmeli" dedi. 

s-91e2de5aac7687eec15c973809f55815b4a9da
Arkeologlar Derneği Başkanı İlkay İvgin, müzelerde yaşanan zimmet sorununun, eski yasa ve yönetmeliklerden kaynaklandığını bildirdi. İvgin, "İvedilikle mevzuatın yenilenmesi ve çağa uygun mevzuat yapılması şart. Müzelerimizde eski eserler, bir masa gibi, bilgisayar gibi müze uzmanlarına, arkeologlara zimmetleniyor. Bu aslında kara mizah ve trajikomik bir durum. Düşünsenize benim zimmetimde Hitit dönemine ait bir tablet, sizin zimmetinizde İskender Lahdi var. Böyle bir uygulama çağ dışıdır ve tarihi eserlerimize bir eşya gibi muamele etmemizle alakalı bir durumdur. Konu ile ilgili olarak arkadaşlarımız çalışıyor. Hatta biz diyoruz ki, bu konuyu çalıştay ile masaya yatıralım ve tüm taraflar ortak bir yol haritası çizelim" diye konuştu.

"Arkeolog zimmeti reddedemez"

s-46551de9f8e0e74a0ef6c395badb3db7bf7ffd
Arkeologun zimmet olayını reddedemeyeceğini ifade eden İvgin, "Çünkü yasa ve mevzuatlarımızda zimmetlenme zorunluluğu var. Arkadaşlarımız bu konuyla ilgili çalışıyorlar. Yurt dışındaki en iyi örneklere bakacağız ve bunu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile paylaşacağız" dedi.İvgin, arkeolog Merve Kaçmış'ın intiharı ile ilgili olarak ise şunları söyledi:"Olay adli ve idari soruşturma kapsamında olduğu için bu konuda herhangi bir beyanatta bulunmak yakışık almaz. Ancak duyduğumuz kadarıyla ortada bir zimmet sorunu ve mobbing sorunu mevcut. Soruşturmalar tamamlandıktan sonra konu netlik kazanacaktır."

Ne olmuştu?

Zeugma Müzesinde Neler Oluyor? Genç Arkeoloğun İntiharına 'Mobbing' İncelemesi - Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde arkeolog olarak çalışan Merve Kaçmış intihar etmişti. Merve'nin ağabeyi Ozan Kaçmış, kardeşinin müzede kayıp eserleri üzerine almak istemediği için baskıya maruz kaldığını, bu nedenle yaşamına son verdiğini öne sürmüştü.

İntihar etmeden önce not bırakmış

Arkeolog Merve'nin Ardında Bıraktığı Not Ortaya Çıktı: 'Ben Masumum Her Şey Kamerada' - Merve Kaçmış'ın intihar etmeden önce bir not yazdığı ortaya çıkmıştı. Soruşturma dosyasına giren notta, "Ben yapmadım, masumum. Her yerde kameralar var izleyince göreceksiniz" ifadelerinin yer aldığı aktarılmıştı. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "mobbing" iddiaları üzerine başlattığı incelemede müze müdürü ve iki uzman görevden uzaklaştırılmıştı. Merve'nin kayıp olduğu gerekçesiyle üzerine almak istemediği  belirtilen tarihi eserlerin sayımına da başlanılmıştı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER