Bir Kapak İçilmiş Şurup, Yarısı Kullanılmış Krem: İnternetten İkinci El İlaç Satışı Başladı

İnternette yapılan ikinci el ilaç satışları tehlike saçıyor.

Bir Kapak İçilmiş Şurup, Yarısı Kullanılmış Krem: İnternetten İkinci El İlaç Satışı Başladı

İnternette yapılan ikinci el ilaç satışları tehlike saçıyor. Yasal olmayan şekilde ambalajı açılmış ilaçlar, “Aldım çocuğuma içiremedim, tedaviyi bitirdim elimde kaldı, kremin yarısını kullandım yarısı duruyor” gibi notlarla satışa çıkarılıyor. Uzmanlar, “Kırmızı reçeteli ilaç bile var. Açıkça ölüm saçıp suç işliyorlar” diye uyarıyor.

s-a44fe78648165a278a7d43c66283482289a427
Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, internette yapılan 'ikinci el ilaç satışı' tepki çekti.Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’na gerekli başvuruları yaptıklarını belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, tehlikenin boyutunun çok yüksek olduğunu anlattı.

'Bu şekildeki ilaç satışları adeta ölüm saçmak demektir'

s-06648399e9fcf6f407962c9f3744f9eebf7ec9
Kullanılmış ilaçların ikinci el ürün satış sitelerinde satıldığını söyleyen Saydan şöyle bir açıklama yaptı:
"İkinci el satış uygulaması olan bir internet alışveriş sitesi web sayfası üzerinden kullanıcılarına yasal olmayan şekilde ambalajı açılmıştan tutun da kırmızı reçeteliye kadar ilaç satışı yapmalarına izin veriyor. Bu alışveriş sitesinde ‘Evde duruyordu, aldım çocuğuma içiremedim, tedaviyi bitirdim elimde kaldı, kremin yarısını kullandım yarısı duruyor, şuruptan bir kapak kullandık’ gibi açıklamalar bulunuyor. Bu durum insan sağlığı açısından çok ciddi riskler taşıyor. İlacın ikinci eli olmaz, ilaç önemli bir üründür. Bu şekildeki ilaç satışları adeta ölüm saçmak demektir. İnternet üzerinden yapılan ilaç satışlarının maalesef önüne geçilemiyor. Bakanlığın ruhsatlı ilaçları, elbise, ayakkabı, mobilya, gıda gibi ürünlerin satıldığı online platformlardan kontrolsüzce satılıyor. Bunun mutlaka engellenmesi gerekiyor. Bu ilaçların kullanımı zaten zararlı olduğu gibi, kazanç sağlamak için satış yapan kişilerin, ilacı boşaltıp içerisine su ya da zehir doldurmadıklarını da bilemeyiz."

Bu sitelerde iğneden hapa her türlü ilacın satıldığını söyleyen Saydan şöyle devam ettti:

s-cab24690fd9468bd9d5a3c02ba6d1ac73574ec
"İnternetteki bir ‘ikinci el satış uygulaması’nda her tür ilaç satışı yapılıyor. İlaç sahipleri, ilanlarına ‘100 adetlik kutudan 15 tanesini içtim” gibi notlar düşüyor. İğneden hapa, şuruptan kreme kadar çok sayıda ikinci el ilaç, internette yarı fiyatına satılıyor."

TEİS Başkanı Nurten Saydan, yasa gereği Sağlık Bakanlığı ruhsatlı tüm ilaçların, sadece eczanelerden, kontrollü biçimde verilmesi gerektiğine dikkat çekti:

s-c7fb781c669a60520c9f6324af468c050c497f
“Oysa vatandaşlarımız online sitelerden kontrolsüzce ilaçlara erişebiliyor ve geri dönüşü olmayacak sağlık sorunları yaşıyorlar. Hatta online ikinci el satış kanallarını kullanan kişiler evde biriken ilaçların yanı sıra doktorların kendilerine reçete ettikleri ilaçların satışını yapıyorlar. Bunların içinde kullanılmış, kutusu açılmış hatta kırmızı reçeteli ilaçlar da bulunuyor. Bu açıkça suçtur. İlaç bir kazak, bir ayakkabı değildir. İlaç kişiye özel bir üründür. Tedavi bittikten sonra artık bir kimyasal atığa dönüşür. Dolayısıyla imhaya gitmesi gerekir."

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Bakan Koca: 'Artış Trendi Neredeyse Bütün Ülkeye Yayılmış Durumda' - İçişleri Bakanlığı Valiliklere Genelgeyi Gönderdi: Kısıtlamalar Kimler Kapsıyor, Paket Servis Serbest mi? - Cem Küçük: 'Cezalarını Fazlasıyla Çektiler, Osman Kavala ve Ahmet Altan Artık Bırakılsın'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER