BM, İsrail'in Filistin işgali hakkında ICJ'den görüş istedi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Özel Siyasi ve Dekolonizasyon Komitesi, İsrail'in 1967 yılındaki savaştan beri bulunmuş olduğu faaliyetlerinden dolayı Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakkının reddedilmesinin yasal sonuçları hakkında Uluslararası Adalet Divanı'ndan (I.

BM, İsrail'in Filistin işgali hakkında ICJ'den görüş istedi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Özel Siyasi ve Dekolonizasyon Komitesi, İsrail'in 1967 yılındaki savaştan beri bulunmuş olduğu faaliyetlerinden dolayı Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakkının reddedilmesinin yasal sonuçları hakkında Uluslararası Adalet Divanı'ndan (ICJ) acil görüş bildirmesi talep edilen karar tasarısına ilişkin oylama yapıldı.

Tasarıda, "Kutsal Kudüs'ün demografik yapısını, niteliğini ve statüsünü değiştirmeyi amaçlayan önlemler de dahil olmak üzere 1967'den bu yana işgal ettiği Filistin topraklarının uzun süreli işgali, yerleşimi ile ilhakı ve ayrım yapan yasa ile önlemleri kabul etmesi nedeniyle" İsrail'in Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakkını ihlal ettiği belirtildi.

Tasarı için yapılan oylama, 17'ye karşı 98 oyla kabul edilirken 52 ülke çekimser oy kullandı.

Komite bu tasarıda, İsrail'in politikaları ve uygulamalarının işgalin yasal statüsünü nasıl etkilediği ve bu statünün tüm devletler ile BM için yasal sonuçlarının ne olabileceğine dair görüş bildirilmesini talep etti.

BM'nin en üst düzey yargı organı Uluslararası Adalet Divanı 2004'te, İsrail'in Filistin'de işgal ettiği topraklarda inşa ettiği duvarın uluslararası hukuka uygun olmadığını kabul etmişti.

Abbas: 1967 Filistin sınırlarından aşağısını kabul etmiyoruz

 

Filistin Devlet Başkanlığı: İsrail savaş suçu işliyor

 

Filistin'den ABD'ye çağrı: İsrail'i saldırılarına son vermeye zorlayın

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER