Boğaziçi Üniversitesi'nde 'Kabe' Soruşturması: 2 Öğrenci Tutuklandı

Boğaziçi Üniversitesi'nde "Kabe figürlü resim" soruşturması kapsamında gözaltına alınan 4 öğrenciden 2'si "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve alenen aşağılama" suçundan tutuklanırken, 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde 'Kabe' Soruşturması: 2 Öğrenci Tutuklandı

Boğaziçi Üniversitesi'nde "Kabe figürlü resim" soruşturması kapsamında gözaltına alınan 4 öğrenciden 2'si "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve alenen aşağılama" suçundan tutuklanırken, 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. s-1f6bd76030a9944b29a937a33aeaf217df3c08
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre emniyetteki işlemleri tamamlanan öğrencile sağlık kontrolünün ardından Çağlayan Adliyesi'ne sevk edildi.Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, öğrencilerden 2'sinin "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve alenen aşağılama" suçundan tutuklanmasına, 2'sinin ise "konutu terk etmeme" şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmasına karar verdi.Öte yandan olaya ilişkin 2 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmanın devam ettiği öğrenildi.

LGBTİ+ Kulübü'ne PKK soruşturması

s-4e6c2c15fafe9d88c55ce4dd44333b1d4fa600
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasında, ayrıca "LGBTİ+" isimli çalışma kulübünün odasında arama kararına istinaden yapılan aramada PKK terör örgütüne ait örgütsel doküman ele geçirilmesi üzerine resen bir soruşturma daha başlatıldığı belirtildi.Açıklamada, her iki soruşturmanın da titizlikle yürütüldüğü bildirildi.

Soruşturmaya neden olan resimde ne var?

s-b2a7f3c717f202cd4468ead67f6d4e41727929
AKP Sarıyer İlçe Başkanlığı kurucularından Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektör olarak atamasına yönelik protestolar kapsamında, Cuma günü bazı öğrenciler kampüs içerisinde bir sergi açtı.Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde, açılan sergideki görsellerin yerleştirilmesi sırasında yerde duran ve üzerinde Kabe figürü görülen bir resim yer aldığı görülüyor.

Resmin tam ortasında şahmeran figürü, dört köşesinde de LGBTİ+, lezbiyen, trans ve aseksüel bayrakları yer alıyor.

s-4d1840a02d6a63887d2d06697eebccfa043f88

Sosyal medyada kendisini Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olarak tanıtan bir kişi, resmi yapan kişinin bu görseli neden bu şekilde hazırladığına dair bir açıklamayı paylaştı.

Bu açıklamaya göre, görseli hazırlayan kişi, şahmeran figürüyle "toplumsal mizojinin en büyük motivasyonu olan kurgulanmış dinin merkezine iliştirerek Anadolu kadınlarının bu gizli ve derin mücadelesini bir adım daha cesurlaştırmak" istediğini belirtiyor.Aynı açıklamada, "Eserin dört köşesine iliştirilmiş LGBTİ+ bayrakları da fark edeceğiniz üzere eserin genel estetik yapısına uzak ve yapay görünmekte. Burada da toplumsal cinsiyetin kendi öz cinsiyetlerimize bizi yabancılaştırıp öz kimliklerimizi bize yapay olarak tanıtmasını gösterdim" ifadeleri yer alıyor.

Resme yönelik tepkiler nasıl başladı?

s-17dd1594e9abcb75a27ca1248d5d035bebd195
Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü'nün (BİSAK) Twitter hesabı üzerinden resme tepki göstermesi ve hükümete yakın bazı haber kuruluşların sergiyle ilgili videoyu paylaşması olayın geniş kitlelere yayılmasını sağladı.BİSAK, açıklamasında Kabe'nin "haysiyetsizce tahkir ve tahrif edildiğini" belirterek, "Bu ahlaksızlığın sanat kisvesiyle meşrulaştırılmasını ve üstüne üstlük hadsizce savunulmasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz" denildi.Akşam saatlerinde gösterilen tepkiler, "#bogazicilgbtrezaleti" ve #kabekutsalımızdır gibi etiketler altında paylaşıldı. Cuma akşam saatlerinde bu etiketlerle 20 binden fazla Twitter mesajı atıldı.İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, resimle ilgili resen soruşturma başlattı. İstanbul Valiliği, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" suçlamasıyla beş kişinin gözaltına alındığını açıkladı.Gözaltına alınanlardan biri savcılık sorgunun ardından serbest bırakılırken, diğer dört kişi de adliyeye sevk edildi. İki kişinin de arandığı bildirildi.Boğaziçi Üniversitesi'nden akademisyen Can Canan, gözaltına alınanların üniversitenin Sanat Kolektifi'ne mensup öğrenciler olduğunu belirtti.

Cuma akşam saatlerinde İçişleri Bakanı Soylu da gözaltına alınan dört kişiyi "LGBT sapkını" olarak tanımladı.

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki Eylemlere 'Kabe' Soruşturması: 4 Öğrenci Gözaltında -

LGBTİ'ler hedef haline getirildi

s-d89b12ec75e98c910a5e88243708e4486652f6
İstanbul Valiliği Cumartesi günü yaptığı yazılı açıklamada ise Güzel Sanatlar Kulübü ve LGBTİ+ Kulübü'nde yapılan aramada "LGBTİ bayrakları ile eylemlerde kullanılan çeşitli afiş ve pankartların ele geçirildiğini" duyurdu.Çok sayıda Twitter kullanıcısı hem Soylu'nun ifadelerine hem de Valiliğin "LGBTİ bayrakları ele geçirildi" ifadesine tepki gösterdi.. #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır etiketiyle paylaşımlar yapıldı. AA ve BBC Türkçe
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER