Borsa, Dolar, Petrol, Altında Yönetici Konumda 'Merkez Bankaları' Bulunuyor!

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,07oranında 1,77 puan artışla 2.576,07 puandan başladı Yurtiçi piyasaların bugün ana gündemi TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında olurken, anketlere katılan ekonomistler genel olarak değişim öngörmüyor. Yurtdışında da Fed ve ECB'den.

Borsa, Dolar, Petrol, Altında Yönetici Konumda 'Merkez Bankaları' Bulunuyor!

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,07oranında 1,77 puan artışla 2.576,07 puandan başladı

Yurtiçi piyasaların bugün ana gündemi TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında olurken, anketlere katılan ekonomistler genel olarak değişim öngörmüyor. Yurtdışında da Fed ve ECB'den gelecek açıklamalar izlenecek. Dün, dünya borsalarındaki oynaklıktan etkilenen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,06 oranında düşüşle 2.574,30 puandan tamamladı.Endekste aşağı yönlü hareketlerde 2.555 seviyesi öne çıkarken, yükselişte de 2.600 puanın seviyesi direnç olarak izlenecek. Vadeli işlemlerde BIST30 endeks kontratı güne yüzde 0,26 oranında düşüşle 2.846,25 puandan başladı.

Enflasyon gündemi ile borsalarda baskı sürüyor

Dolar/TL'de dün yatay bir seyir izlenirken, bugün faiz kararı beklentisi öne çıkıyor.

Dün 17,3420 seviyesinden günün tamamlayan dolar/TL bugün bankalararası piyasada 17,3510 seviyesinden güne başladı. Oynaklığın arttığı tahvil piyasalarında ise Fed Başkanı Powell açıklamaları izlenirken, gerileme görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,15 seviyesine geriledi.TL karşısında euro ise 18,3658 seviyesinden sabah saatlerinde işlem görürken, euro/dolar ise 1,057 seviyesinde karşılık buluyor.Bugün fiyatlamaların ana yön belirleyicisi TCMB'nin faiz kararı olacak. Saat 14.00'te açıklanacak karardan piyasa anketlerinde beklenti değişiklik olmayacağı yönünde oluştu.

Altın yakın vadede taban görüleceğine karşı uyaran uzmanlar, orta ve uzun vade için de olumlu beklentiler açıklıyor.

ABD Merkez Bankası Fed'in Başkanı Powell dün yaptığı açıklamalarla piyasanın odağında olurken, sert faiz artışlarına ve resesyon dair endişeleri değerlendirdi. Ons altın güne 1.837 dolardan seviyesinden başlarken, 1.834 dolardan işlem görüyor. Gram altın ise 1.024 TL'den yurt içinde fiyatlandı. Ons altın, merkez bankalarının sıkı para politikaları ile resesyon endişelerini fiyatlarken, dar bir bantta işlem görüyor. Tahvillerdeki gerilemenin de etkisiyle otoritelerin söylemleri yatırımcılar etkileyen ana unsurla oluyor. Dünyada majör merkez bankaları önderliğinde yapılan sıkılaşmaların, küresel büyümeyi etkileyeceği ve durgunluğu tetikleyeceği konuşuluyor.

Resesyon endişeleri petrol fiyatlarını aşağı çekmeye devam ediyor

Fed Başkanı Jerome Powell'ın enflasyon ile mücadele ederken ABD ekonomisinin resesyona girmesi olasılığının bilincinde oldukları söylemi küresel pazarda talebin yavaşlayacağı endişeleri ortaya çıkararak petrol fiyatlarını aşağı çekiyor.BoE'nin ardından ECB'nin de faiz artırımına gidecek olmasının küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı, yüksek enflasyonun hane halklarının harcama güçlerini aşağı çekmesinin akaryakıt talebini de azaltacağı değerlendirmeleri petrol fiyatlarını baskılıyor.Şu sıralarda ICE'de Ağustos vadeli Brent petrolü düne göre 2,02 dolar düşüşle 104,17 dolar/varil seviyesinde. NYMEX'de Batı Teksas petrolü de 1.91 dolar düşüşle 104,28 dolar/varilden işlem görüyor.Analistler, ikinci çeyrek sonu yaklaşırken ABD ve Avrupa merkezli hedge fonlardan gelen pozisyon kapatma satışlarının da petrol fiyatlarındaki gerilemede rol oynadığını belirtiyorlar. Suudi Arabistan'da petrol ihracatında yaşanan artışa bağlı olarak mal ihracatı yükselişini sürdürdü. Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu (GASTAT) tarafından açıklanan verilere göre, Nisan ayında toplam mal ihracatı geçen yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 98,0 artışla 137,1 milyar riyal oldu. Geçen yılın aynı ayında ihracat Covid-19 salgınının etkisiyle 69,3 milyar riyal seviyesinde kalmıştı. Artış büyük ölçüde petrol ihracatından kaynaklandı. Petrol ihracatı yüzde 123,0 artarak 60,5 milyar riyale yükseldi. Petrol ihracatının toplam içindeki payı yüzde 71,1'den yüzde 80,0'e çıktı.

Bu da ilginizi çekebilir

Piyasalarda Gündem Merkez Bankası: Faiz Kararı Açıklanacak!
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER