Borsalar Toparlanmaya Çabalıyor! Dolar, TCMB'den Etkilenmezken Altın ve Petrol Fed'i İzliyor

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,45 oranında 11,55 puan artışla 2.554,76 puandan başladı Dün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) PPK kararını üstü süte 6.

Borsalar Toparlanmaya Çabalıyor! Dolar, TCMB'den Etkilenmezken Altın ve Petrol Fed'i İzliyor

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,45 oranında 11,55 puan artışla 2.554,76 puandan başladı

Dün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) PPK kararını üstü süte 6. ayda da yüzde 14'te sabit bırakmaktan yana kullanırken, endekste satış ağırlıklı bir seyir görüldü. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,21 oranında değer kaybıyla 2.543,21 puandan tamamladı.Yurt içinde haftanın son işlem gününde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanımı ile yurt dışında İngiltere perakende satışlar, Almanya Ifo iş dünyası güven endeksleri, ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, konut satışları takip edilecek. Fed ve ECB yetkililerinin de ne söylediği yatırımcıların radarında yer almaya devam edecek.Teknik olarak ise destek konumunda 2.530 ile 2.510 seviyeleri öne çıkarken, direnç konumunda da 2.590 puan izlenecek. Vadelide de VİOP BIST30 endeks  kontratı güne yüzde 0,11 oranında yükselişle 2.792,00 puandan başladı.

Merkez bankaları tarafında görülen para politikasında verilere göre yol haritası çizilmesi bir nebze sıkılaşmada yumuşama olarak algılanırken, borsalarda destek görevi gördü.

Dolar/TL yaklaşık 10 gündür sürdürdüğü yatay seyrini dün Merkez Bankası faiz kararıyla da değiştirmezken, 17,3557 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün güne başlarken, 17,36 seviyesinden işlem gören kurda yatay seyrin benzeri nisan ayında görülmüştü. Euro/TL'de de son dönemde benzer hareketler görülürken bugün 18,29 seviyesinden işlem görüyor. Euro/dolar paritesi de 1,053 seviyesinden karşılık buluyor.Tahvil faizlerinde çarşamba günü başlayan düşüş eğilimi dün de etkili oldu. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 7 baz puan gerileyerek yüzde 3,10'da dengelendi. Almanya'da 5 yıllık tahvil faizi, 28 baz puan ile 1998'den beri en büyük günlük düşüşü gerçekleştirirken, 10 yıl vadeli tahvilinde getiri yüzde 1,355 ile 2 haftanın en düşük seviyesine indi.Japon hükümetinin ekonomi komitesinin üyelerinden Yuri Okina, BOJ'un uzun vadeli tahvil getirilerine uyguladığı sınırlamanın Japon yenindeki zayıflığın nedenleri arasında olduğunu öne sürdü. BOJ'da da görev yapan Okina, Japon yeninde 'negatif sarmala' yol açtığını öne sürdüğü getiri sınırının kaldırılması gerektiğini savundu. BOJ, ekonomisi desteklemek için 10 yıl vadeli Japon devlet tahvilinin getirisini yüzde 0,25'te tutuyor. Küresel faizlerin yükselmeye devam ettiği ortamda Japonya Merkez Bankası'nın uzun vadeli faiz oranlarını sınırlamakta başarılı olamayabileceği endişeleri yabancı yatırımcıların geçtiğimiz hafta rekor miktarda satış yapmalarına neden oldu.

Altında ikinci hafta da kayıp sürüyor

Altın, Fed Başkanı Jerome Powell'ın enflasyon önceliğindeki açıklamalarını etkisiyle geçen haftadan sonra bu hafta da kayıp yaşıyor. Ekonomide durgunluk endişeleri ABD tahvil getirilerini geriletirken, altında da baskı kuruyor. Güvenli liman etkisine karşın yönelimin görülmediği altında, sert faiz artışlarının ekonomide bir resesyona yol açabileceği Powell tatarından kabul edilmesiyle uzmanlar, faizlerdeki artışın altında düşüşe yol açacağını düşünürken, enflasyonda zirvenin görülmesi sonrası ise uygulanacak politikaların yükselişte etkili olacağı öngörülüyor. Ons altın sabah saatlerinde 1.823 dolardan, gram altın da 1.018 liradan işlem görüyor.

OPEC+'nın Biden'in Suudi Arabistan'a yapacağı ziyarete rağmen üretim planını değiştirmeyeceği öngörülüyor

Petrolde durgunluk endişeleri bu hafta sert düşüşlere neden olurken, ABD ham petrolü haftalık bazda yüzde 5'e yakın düştü. ABD ham petrolü 104 doların üzerinden işlem görürken, Brent petrol de 110 doların altında işlem görüyor. Petrol tarafında Fed Başkanı Powell yakından izlenirken, fiyatlamalarda etkili olduğu görülüyor. İş gücü piyasası ile enflasyon ilişkisinde iyileşmenin zorlaştığını açıklaması dikkat çekerken, emtia fiyatlarında da bakır, demir gibi ana metallerin düşüş eğilimi sanayi çarkların yavaşlama sinyalleri olarak görülüyor. Buğday gibi önemli gıda emtiada da gerileme görülmesi enflasyon konusunda umut veriyor. ABD Başkanı Joe Biden'in Suudi Arabistan'a yapmayı planladığı ziyarete rağmen OPEC ve Rusya öncülüğündeki müttefiklerinin Ağustos ayı için üretim artırım planlarını değiştirmemeleri bekleniyor. OPEC+ 2 Haziran'da yaptığı toplantıda, petrol üretiminin Temmuz ayında 648 bin varil/gün artırılmasını kararlaştırdığını ve Ağustos ayı için de aynı miktarda artırım öngördüklerini vurguladı.OPEC+, Ağustos ayı petrol üretim politikalarına odaklanacağı toplantıyı 30 Haziran'da yapacak.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER