'Büyük Set Resifi'nde mercan popülasyonu 36 yılın zirvesinde

Avustralya Deniz Bilimleri Enstitüsünün raporuna göre resifin orta bölgeleri yüzde 33, kuzeyi ise yüzde 36 sert mercan örtüsüne sahip. Raporda, bu duruma rağmen dikenli taç denizyıldızı salgını sebebiyle resifin güney bölgesinde mercan örtüsünün yüzde 4 azaldığı belirt.

'Büyük Set Resifi'nde mercan popülasyonu 36 yılın zirvesinde



Avustralya Deniz Bilimleri Enstitüsünün raporuna göre resifin orta bölgeleri yüzde 33, kuzeyi ise yüzde 36 sert mercan örtüsüne sahip. Raporda, bu duruma rağmen dikenli taç denizyıldızı salgını sebebiyle resifin güney bölgesinde mercan örtüsünün yüzde 4 azaldığı belirtildi.

Büyük Set Resifi'nin üçte ikisinde mercan popülasyonunun son 36 yılın en yüksek seviyesinde olduğu söylenen raporda, yüksek su sıcaklıkları yüzünden martta resifin bazı yerlerinde tüm mercan kolonileri ağarırken, sıcaklıkların mercanları tamamen öldürecek kadar yükselmediği de ifade edildi.

Resifin genel durumunda iyileşme gözlemlendiği dile getirilen raporda, resifteki mercanları etkileyen stres faktörlerinin uzun süredir ortadan kalkmadığı açıklandı.

Sıcak hava, mercanların yarısını öldürdü

Bilim insanları, sera gazı emisyonlarının okyanus sıcaklıklarını yükseltmesiyle mercan resiflerinde 1998, 2002, 2016, 2017 ve 2020’de 5 defa kitlesel ağarma meydana geldiğini söylüyor.

2016 ve 2017'deki sıcak hava dalgaları, Büyük Set Resifi'ndeki mercanların yarısının ölümüne neden olmuştu.

Mercan resifleri

Mercan resifleri, milyonlarca insanın geçim kaynağı balıklar ve diğer deniz canlıları için yaşam alanı olmasının yanı sıra büyük dalgalara, fırtınalara ve sellere karşı set çekerek kıyıların korunmasına katkıda bulunuyor.

Uzaydan görülebiliyor

Uzaydan görülebilen tek canlı olarak bilinen Büyük Set Resifi, yaklaşık 2 bin endemik balık türünü barındırıyor ve 70 bin kişiye iş imkanı sağlıyor.

Maldivler'in mercan resifleri tehlikede

 

Marmara Denizi'ne 'mercan nakli' yapıldı!

 

Mercan resifinin yüzde 14'ü yok oldu!

 

Mercan resifleri yok oluyor

 

'Zehirli ateş mercanı' ilk kez Avustralya’da görüldü

 

UNESCO korumasındaki mercanların yarısı yok oldu

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER