Çağla 7,5 TL'yi bulan satış fiyatı ile üreticisinin yüzünü güldürdü

Denizli'de hava sıcaklığının son günlerde 20 dereceye kadar yükselmesiyle birlikte çiçek açan ağaçlar meyve vermeye başladı.

Çağla 7,5 TL'yi bulan satış fiyatı ile üreticisinin yüzünü güldürdü

Denizli'de hava sıcaklığının son günlerde 20 dereceye kadar yükselmesiyle birlikte çiçek açan ağaçlar meyve vermeye başladı. Pamukkale ilçesi Kocadere Mahallesi'nde badem ağaçlarında ilk hasat sona erdi. Denizli'de geçtiğimiz günlerde başlayan çağla sezonunun birincil hasadı bugün itibari ile sona eriyor.

Yaklaşık bin 200 badem ağacından yeşil çağla olarak 25 ton mahsul elde ettiğini gösteren Talad Özkan isimli imalatçı, “Şubat ayında organik gübre ile damlama usulü tedbirli bir şekilde bademlerimizi yetiştirmeye başlarız. Badem büyüdükten sonradan hasada girdiğimiz süre meyveleri toplarken tek tek titizlikle elle toplarız ve bunları da pazara yeşil çuvalların içerisine koyarak pazara göndeririz. Bu yıl satmak fiyatımız 7.5 TL'den başladı. 6.5 TL, 6 TL olarak devam ediyor. Bu haldeki ya da pazardaki duruma kadar sezonumuz iyi gidiyor” dedi.

“Bin ağaçtan sıradan 25 ton yeşil çağla hasadı yaptık”

28 dönüm arazide 5 metrelik aralıklar ile dikilen bin 200 badem ağacı olduğunu söyleyen Özkan, “Ağaçların 200 tanesinde hastalık, kuruma durumları olabiliyor ortalama bin ağacımız var. Bin ağacımızdan ortalama 25 ton civarında yeşil çağla hasadı yaptık. Korona virüs hastalığı dolayısıyla işçilerimiz sabahtan araçlar ile 8 birey şeklinde geliyor. Araziye geldiğimizde sabah 8'de başlarız, 15.30'da hasadımız sona eriyor ve pazarcılarımız kazanç malları yükleriz ve hasadı böyle devam ettiriyoruz. Üretimimiz gayet güzel hatta bölge itibariyle Okumuş ve İzmir illerine gönderiyoruz” dedi.

“Sofralık çağlada çok güzel bir mahsulü var”

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici de, “Bademin yeşil olarak tüketilen sofralık çağla olarak bölgemizde tanıdık adıyla bu ürünün hasadı var. Şu an itibariyle mevsimin birincil hasadında çağla olarak tabir ettiğimiz ürün hasadı, 28 dönümlük bir bahçe çok güzel de bir mahsulü var. Bağlı şüphesiz çiftçimizin burada gayreti de fazla güzel, içinde bulunduğumuz hassas dönemde çalışanlarımız işverenimiz gerekli tedbirlerini almışlar. Sosyal yalıtım mesafesini dikkate alarak hasadı gerçekleştiriyorlar. Rahatlık seviyesini yükselten, katma değeri yüksek bir mahsul ferragnes (Tüplü aşılı badem) türü ve teksas çeşitleri var. Bunlar günü geldikçe hasat farklılıkları olmasına rağmen kendileri parti parti bu ürünün hasadını gerçekleştiriyorlar” biçiminde konuştu.

Çağla, diğer adıyla badem bahçelerinde 10 yıldır çalıştığını söyleyen emekçi Fatma Yılmaz ise ağaçların yapraklarından nedeniyle şiddet olsa da iyi bir hasat dönemi geçirdiklerini kaydetti.

Semih Can Yılmaz
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER