Çevre Kirliliğinde 'Yeni Normal': Su Altındaki Maske ve Eldivenler

Koronavirüs salgınının arkasından normalleşme dönemine girilen bu günlerde, Antalya'da dalış yapan vatandaşlar denizin dibinde birçok maske ve eldivenle karşılaştı.Salgına karşısında korunmak için alınan maske ve eldivenler, yeni bir çevre probleminin habercisi oldu... Dalgı

Çevre Kirliliğinde 'Yeni Normal': Su Altındaki Maske ve Eldivenler

Koronavirüs salgınının arkasından normalleşme dönemine girilen bu günlerde, Antalya'da dalış yapan vatandaşlar denizin dibinde birçok maske ve eldivenle karşılaştı.

Salgına karşısında korunmak için alınan maske ve eldivenler, yeni bir çevre probleminin habercisi oldu...

Dalgıçlar su altındaki durumu kamerayla görüntüledi

s-c87cdd84b0a9892860e8375c7d6016dfa83d70
Koronavirüs salgınında hayatımıza yoğun bir şekilde giren maske ve eldivenler, derhal önemli bir tehlikenin but sesleri oldu, o da kirlilik. 1 Haziran itibariyle Antalya'da her yerde dalış yapabilen dalgıçlar, su altındaki kirliliğe dikkat sürüklemek için denizin altını kamerayla görüntüledi. Son birkaç aydır yaklaşık olarak hiç turizm hareketi olmamasına rağmen, plastik maddelerin yanı sıra maske ve eldivenler suyun aşağı görüntülendi.

'Vatandaşlar, eldiven maskelerini mutlaka çöp kutularına atmalı'

s-6298bf443f4642fc0d0b5e7b662f0b6a87988c
20 metre derinlikte 1000 metrekare alanın temizlendiğini söyleyen Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu İl Temsilcisi İsa Alemdar, şu ifadeleri kullandı:
"Koronavirüs sürecinde gündelik hayatımıza giren maske ve eldivenler son günlerde su altında karşımıza fazla çıkmaya başladı. Biz sıkça su aşağı temizlik çalışması yapıyoruz. Fakat birkaç gündür maske ve eldivenleri fazla fazla görür olduk. Bunlar denize, dereler, nehirler ve su kanalları yoluyla ulaşıyor. Sahil kenarında denize giren vatandaşlar çöp kutusuna atmak yerine ya elinden düşürüyor veya haberdar olmadan maske denize uçuyor. Sebebi ne olursa olsun maske ve eldivenler bir şekilde denizle buluşuyor. Doğada seri kaybolan ürünler değiller. Bilhassa plastik eldiven doğada binlerce sene kalabilir. Pandemi süreci başladığından bu yandan tüm dünyanın sorunu olan bu problemi biz de Antalya'da görmeye başladık. Vatandaşlar, eldiven maskelerini mutlaka çöp kutularına atmalı. Sahilde olanlar ise maskelerini korumalı ve denize uçmasına veya karışmasına müsade vermemeli."

'Gelecekte yeni çevre problemleri ile karşılaşacağız'

s-ec74b4746c735c6b96c48901564e56907e85ac
Su altındaki kirlenmeyi görüntüleyen su altı film yapımcısı Alican Abacı ise korona süreciyle birlikte su altını kirleten unsurlara eldiven ve maskelerin de eklendiğini söyledi. Bu iki materyali yaklaşık olarak her dalışında görüntülediğini anlatan Abacı, "İnsanlar bunları bir şekilde elinden çabucak dışlamak istiyor, bu da doğayı kirletiyor. Bu karşılaştığımız şeyler hafife alınacak kirlenmeler değil. Gelecekte yeni çevre problemleriyle karşılaşacağız" biçiminde konuştu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER