CHP'li Özel: 'Bürokratik Süreç Uzadığı İçin Türkiye'nin Alacağı Grip Aşıları İran'a Gitti'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Hollandalı bir firmadan 1.5 milyon doz aşı alım anlaşmasının bürokratik yazışmaların uzaması nedeniyle iptal olduğunu, aşıların İran'a satıldığını söyledi.  Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) girişimiyle Hollanda menşeili bir firm.

CHP'li Özel: 'Bürokratik Süreç Uzadığı İçin Türkiye'nin Alacağı Grip Aşıları İran'a Gitti'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Hollandalı bir firmadan 1.5 milyon doz aşı alım anlaşmasının bürokratik yazışmaların uzaması nedeniyle iptal olduğunu, aşıların İran'a satıldığını söyledi. 

s-0e1e5204e58c0d159af0fe07668380ce793062
Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) girişimiyle Hollanda menşeili bir firma ile kurulan bağlantıyla Türkiye’ye getirilmesi planlanan 1.5 milyon doz grip aşısının bürokratik yazışmaların yaklaşık bir ay sürmesi nedeniyle bu sırada İran’a satıldığı belirtildi. Cumhuriyet'in aktardığı bilgiye göre; CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bürokrasiye yapılan ilk bilgilendirmeden bir ay sonra bu aşılar Hollandalı firma tarafından İran’a teslim edilmiştir. Şimdi bu gecikme nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yerine İranlılar aşılanıyor. Rejime kasteden anayasa değişikliğine gidilen süreçte Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olarak adlandırılan bu Saray rejiminin çok hızlı karar vereceği, çok esnek olduğu ifade ediliyordu. Ancak bu rejim yüzünden 1.5 milyon vatandaşımız grip aşısından mahrum kaldı” dedi.

"18-20 milyon doz aşıya ihtiyacımız var"

s-e29ba1703730c55653159cbf525c5d225f506a
Aşıların temini için 11 Eylül’de başlayan bürokratik yazışma sürecinin 14 Ekim’e kadar uzadığını vurgulayan Özel, “65 yaş üstü vatandaşlar ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlar için toplam 18-20 milyon doz ihtiyacımız olan grip aşısı yalnızca 1.2 milyon doz olarak Türkiye’ye geldi. Önceki yıllara kıyasla doz sayısının artırılmamış olması, bu sürecin iyi yönetilmediğini, Sağlık Bakanlığı’nın hazırlıksız olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

"Dağıtımı gecikti"

s-fa22b12bda98edd1f95657cd046eb842732664
BirGün'ün aktardığına göre; CHP’nin sağlıkçı milletvekillerinden Gamze Taşcıer ise Sağlık Bakanlığı’nın on gün önce ithal edilen bazı grip aşılarının da halka zamanında uygulanmadığını söyledi:“Bakanlık ölü sessizliğine bürünmüş durumda. Kaos giderek büyüyor. Aşılanacakların kıstasını belirlemeyi son güne bıraktıkları için ayın 14’ünde gelen aşılar tam bir hafta depolarda bekletildi. Zaten grip mevsimi artık başlamış, aşılamada da geç kalınmışken bir hafta da böyle boşa geçti. Akıl almaz bir organize beceriksizlik hali var. Aynı maske krizinde olduğu gibi, vatandaşla eczacılar ve hekimler karşı karşıya bırakıldı.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER