Cihatçı Terör Örgütleri, Taliban'ın Zaferini Nasıl Karşıladı?

Taliban'ın Afganistan'da kısa sürede kontrolü ele alması, diğer cihatçı gruplar tarafından da yakından izleniyor.Cihatçılar Taliban'ın şeriata dayalı bir İslami yönetim kurup kurmayacağını ve bu yönetimin ne kadar "gerçek" ve katı olacağını gözlemliyor. BBC Türkçe'nin ak.

Cihatçı Terör Örgütleri, Taliban'ın Zaferini Nasıl Karşıladı?

Taliban'ın Afganistan'da kısa sürede kontrolü ele alması, diğer cihatçı gruplar tarafından da yakından izleniyor.

Cihatçılar Taliban'ın şeriata dayalı bir İslami yönetim kurup kurmayacağını ve bu yönetimin ne kadar "gerçek" ve katı olacağını gözlemliyor.

s-dc19af0e3a6e0697518bf644cac7cf72b76417
BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre, IŞİD dışındaki cihatçı örgütlerin medya organları, Taliban'ın "tarihi zaferini" genel olarak destekledi ve bunun cihatçılığa ve dünya genelindeki İslami hareketlere yarar sağlayacağını öne sürdü.

Öte yandan Taliban'ın yeni politikalarına ilişkin ilk mesajlar, katı cihatçıları ve bazı El Kaide taraftarlarını memnun etmişe benzemiyor.

s-698025987148511539c0380fa25c24fa5639a5
Taliban'ın komşularına ve Çin dahil diğer bölgesel güçlere yönelik olumlu mesajları ve "kapsayıcı bir hükümet kuracakları" yönündeki açıklamaları, bu cenahta benimsenmedi.IŞİD ise Taliban'a yönelik ufak çaplı saldırılarına devam ediyor ve örgütü "mürtet" (dinden dönen) olarak niteliyor. IŞİD destekçileri Taliban'ın "ABD ajanı" olduğunu sık sık dile getiriyor.

IŞİD'in Afganistan'da Taliban'a göre çok daha az gücü var ve iki grubun ittifak yapması beklenmiyor.

s-09050bd4a02dfc73f8ab0d3d67dbad0e77c366
Eskiden El Kaide'ye bağlı olan Nusra Cephesi militanlarının kurduğu Suriye merkezli Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ile El Kaide destekçileri arasında da karşılıklı suçlamalar var. El Kaide, HTŞ'nin "cihada sırtını döndüğünü" söylerken, HTŞ destekçileri El Kaide'yi "çifte standartlı davranmakla" suçluyor. Bunun nedeni El Kaide'nin Taliban'ın siyasi hamlelerine onay verip, aynı taktikleri izleyen HTŞ'yi kınaması.HTŞ de Taliban gibi, Batı'ya, "ülkelerini hedef almama taahhüdü" veriyor.Akıllardaki asıl soru ise, Taliban'ın gerçekten değişip değişmediği. 14 Kişi Hayatını Kaybetmiş 8 Kişi Kaybolmuştu: Sel Felaketinde Karayolu Ulaşımı Kapanan Babaçay Köyü Yıkılıyor - Taliban'ın Afganistan İşgali Uykusuz'un Kapağında: 'Bizi Aciz Gösteriyorlar...' - Twitter'dan Taliban Açıklaması
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER