Çin'den çocuk sayısıyla ilgili yeni karar! Sınırlamada artışa gittiler

Dünyanın en kalabalık ülkesi konumunda bulunan ve nüfus oranı, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 17, 9'una denk gelen Çin'de aşırı nüfus artışını önlemek için ebeveynlere 2 çocuk sınırlaması getirilmişti.

Çin'den çocuk sayısıyla ilgili yeni karar! Sınırlamada artışa gittiler

Dünyanın en kalabalık ülkesi konumunda bulunan ve nüfus oranı, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 17, 9'una denk gelen Çin'de aşırı nüfus artışını önlemek için ebeveynlere 2 çocuk sınırlaması getirilmişti. Ülkeden gelen son habere göre nüfus politikaları göz önüne alınarak, bu sayının 3'e çıkarıldığı bildirildi.

Çin devlet haber ajansı Şinhua, söz konusu değişikliğin Çin Komünist Partisi'nin politbüro (komünist partinin, politikaları belirleyen en üst karar organı) toplantısında görüşüldüğünü ve Devlet Başkanı Şi Cinping'in alınan kararı onayladığını açıkladı.

NÜFUS ARTIŞI DÜŞÜK SEYREDİYOR

Kararın temel nedeni ise ülkede nüfus artış hızının 1960'lardan bu yana en düşük seviyeye inmiş olması. Nüfus planlamasında değişikliğe giden Çin, çiftleri daha fazla çocuk yapmaya özendirmek istiyor.

12 MİLYON BEBEK DÜNYAYA GELDİ

Çin'de bu ayın başında açıklanan nüfus sayımına göre, geçtiğimiz yıl 12 milyon bebek dünyaya geldi. 2016'daki 18 milyon doğuma göre ciddi bir düşüş yaşanması dikkat çekerken, geçen yılın verileri 1960'lardan bu yana görülen en düşük doğum sayısı olarak da kayda geçti.

Ülkede son 10 senede yıllık ortalama doğum oranı yüzde 0,53 oldu. Oysa bu oran 2000-2010 arasında yüzde 0,57 idi.

DOĞUM ORANLARININ DÜŞMESİ NEDEN İSTENMİYOR?

Doğum oranlarının azalmasının yarattığı en büyük sorun toplumun demografik yapısını bozması.

Daha basit bir şekilde ifade etmek gerekirse daha az genç ve daha çok yaşlısı olan bir topluma doğru gidilmesi. Bu da yaşlanan nüfusun bakımının sağlanması için yeterince genç iş gücü olmaması anlamına geliyor.

Çin'den çocuk sayısıyla ilgili yeni karar! Sınırlamada artışa gittilerÇin'den çocuk sayısıyla ilgili yeni karar! Sınırlamada artışa gittilerÇin'den çocuk sayısıyla ilgili yeni karar! Sınırlamada artışa gittilerBBC
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER