Çin hükümetinin koronavirüs danışmanı Dr. Nanshan: Doğrular birincil ilk önce söylenmedi

Çin hükümetinin koronavirüs pandemisi danışmanı Dr.

Çin hükümetinin koronavirüs danışmanı Dr. Nanshan: Doğrular birincil ilk önce söylenmedi

Çin hükümetinin koronavirüs pandemisi danışmanı Dr. Zhong Nanshan, Vuhan yerel yönetiminin birincil başlarda salgının boyutları konusunda veri sakladığını doğruladı. öte taraftan bir diğer Çinli yetkili de salgının başlarında 'güvenlik gerekçesiyle' bazı Kovid-19 numunelerinin değil edildiğini kabul etti.

Koronavirüs pandemisinden ötürü ABD Başkanı Donald Trump'ın ilişkileri kesmekle tehdit ettiği Çin'de salgın konusunda en üstteki seviye danışman Dr. Zhong Nanshan'dan itiraf gibi açıklamalar geldi. Amerikan CNN'e özel açıklama veren Zhong, virüsün ortaya çıktığı Hubey vilayetinin merkezi Vuhan'daki yetkililerin birincil günlerde data sakladığını onay etti. Zhong, kentteki yerel yetkililerin birincil salgının boyutu hakkındaki kilit ayrıntıları Pekin yönetiminden de gizlediklerini belirterek, "Gerçeği söylemekten hoşlanmadılar" dedi.

"SONUÇLARA İNANMADIM"

Dr. Zhong, Çin Ulusal Afiyet Komisyonu'nun talimatıyla 18 Ocak'ta Vuhan'ı ziyaret ettiğini söyledi. Bu süreçte çok sayıda doktor ve eski öğrencisinden "durumun devlete ait açıklamalarda anlatılandan çok daha kötü olduğuna" dair telefonlar aldığını ifade eden Zhong, "Yerel yetkililer o sırada gerçeği söylemekten hoşlanmadılar. En ilk kez gürültüsüz kaldılar. Daha Sonra ben, enfekte olan insan sayısının muhtemelen daha yüksek olduğunu söyledim" diye konuştu. Zhong, Çin dışından enfeksiyon haberleri gelmesine karşın Vuhan'daki sayının 10 günden uzun vakit baştan başa 41'de kalmasının kendisini şüphelendirdiğini anlattı. Zhong, "Bu sonuçlara inanmadım, dolayısıyla 'Bana hakiki sayıyı saptamak zorundasınız' diye üsteledim. Sorumu yanıtlamakta fazla isteksiz olduklarını sanıyorum" dedi. Pekin yönetiminin Vuhan kenti ve Hubey eyaletindeki Çin Komünist Partisi başkanları ile yerel sağlık durumu komisyonundan iki yetkiliyi azlettiği bildirilmişti.

23 OCAK TARİHİ

Vuhan'da kısıtlamalar Zhong'un önerisiyle 23 Ocak günü başlamış, 8 Nisan'da kaldırılmıştı. Dr. Zhong bununla birlikte, Pekin yönetiminin ağırlığını koymasının ardından Çin'in dünyadan data gizlemediğini savundu. ABD'den gelen bu yöndeki suçlamaları reddeden Çinli yetkili, Pekin yönetiminin 2003'teki SARS salgınının iki ila üç ay boyunca gizlenmesinden dersler çıkardığını söyleyerek, "Merkezi hükümet bu kere bütün kentlerin ve hükümet birimlerinin reel sayıları rapor etmesi gerektiğini açıkladı. Bunu yapmazsanız, suç oluşturan laf konusu. Dolayısıyla, 23 Ocak'tan sonraki bütün veriler doğrudur" diye konuştu. Zhong Nanshan, Washington yönetiminin Kovid-19'un Vuhan'daki viroloji laboratuvarından yayıldığı iddiasını da reddetti.

İKİNCİ DALGA UYARISI

Zhong, Çin için ikinci dalga uyarısı da yaptı. "Çin halkının büyük çoğunluğu, bağışıklık olmaması sebebiyle Kovid-19 enfeksiyonuna açık" diyen Dr Zhong, "Büyük bir meydan okumayla aleyhinde karşıyayız. Şu lahza durumun yabancı ülkelerdekinden daha iyi olduğunu düşünmüyorum" dedi. Çin'de virüse karşısında üç aşının klinik deney aşamasında olduğunu söyleyen Dr. Zhong, bu konuda mükemmel bir sonuca daha yıllar olduğunu söyledi.

"İLK NUMUNELERİ DEĞIL ETTİK"

Çin Milli Sağlık Komisyonu yetkilisi Liu Dengfeng, Kovid-19 salgını henüz başlangıç safhasındayken, bir takım koronavirüs numunelerinin değil edilmesi talimatı verildiğini kabul etti. Liu, "biyogüvenlik" nedeniyle bahşedilen bu talimatın sadece "yetkisi olmayan" laboratuvarlara gönderildiğini belirtti. Komisyonun bilim ve eğitim bölümünde görevli olan Liu, yetkisi olmayan laboratuvarlarda biyoloji ile ilgili emniyet riskini ortadan uyandırmak ve tanımlanamamış mikroplardan kaynaklanabilecek ikincil hastalıkların önlemek için bu kararın alındığını kaydetti. ABD yönetimi de, Çin'e ilk numunelerin ortadan kaldırıldığına dair suçlamalar yöneltmişti.

Çin hükümetinin koronavirüs danışmanı Dr. Nanshan: Doğrular ilk başta söylenmedi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER