'Çin Yerine Nitelikli Alman Aşısı Ücretsiz Olsun' Önergesi AKP ve MHP Tarafından Reddedildi

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin artırılarak güvenilirliği konusunda şüpheler olan Çin menşeli aşı yerine nitelikli Alman (BioNTech-Pfizer) aşısının ücretsiz olması için önerge verdi.

'Çin Yerine Nitelikli Alman Aşısı Ücretsiz Olsun' Önergesi AKP ve MHP Tarafından Reddedildi

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin artırılarak güvenilirliği konusunda şüpheler olan Çin menşeli aşı yerine nitelikli Alman (BioNTech-Pfizer) aşısının ücretsiz olması için önerge verdi. Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.  s-53a4edfdbcd0578fb6ecbcf0be6c40fe8a4332
Dünyanın dört bir yanından ilaç üreticileri koronavirüs salgınını sona erdirecek aşı için yarış halinde. Önde gelen firmalar, geliştirdikleri aşılarla ilgili peş peşe başarılı sonuçlar aldıklarını açıklarken devletler de bu aşılardan alabilmek için anlaşmalar yapıyor. Türkiye de bu ülkelerden biri.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Kasım'daki basın toplantısında Çinli Sinovac firmasından 50 milyon doz aşının satın alımı için anlaşma sağlandığını ve bu aşının vatandaşlara ücretsiz uygulanacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Kasım'daki basın toplantısında Çinli Sinovac firmasından 50 milyon doz aşının satın alımı için anlaşma sağlandığını ve bu aşının vatandaşlara ücretsiz uygulanacağını söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Kasım'daki basın toplantısında Çinli Sinovac firmasından 50 milyon doz aşının satın alımı için anlaşma sağlandığını ve bu aşının vatandaşlara ücretsiz uygulanacağını söyledi. 5fc3520ab20a2f536bb230a6.jpg
Koca, aşı üreten bütün firmalarla yakın diyalog içinde olduklarını vurgulayarak şunları söyledi:
"Erken dönemde vatandaşımızı aşıya eriştirmek noktasında bir çaba içindeyiz. Burada özellikle dikkat ettiğimiz husus, bu aşıların yani vatandaşımıza uygun bulduğumuz veya uygun olabilir diye düşündüğümüz aşının etkinlik ve güvenilirliğini önemsiyoruz. Dolayısıyla bu anlamda etkin ve güvenilir olduğunu bildiğimiz aşıları erken dönemde tedarik ederek vatandaşımızla buluşturmak istiyoruz.İnaktif aşılar, mRNA aşısı, protein ve vektör aşıları şeklinde aşılar var. Bu dönemde Sinovac dediğimiz inaktif aşıyla ilgili diyaloglarımız devam ediyor. Bununla ilgili bir sözleşme yapıldı. Yapılan sözleşmeyle aralık, ocak ve şubat ayında bir sorun olmazsa toplam 50 milyon doz aşı için imza atıldı. Yani sözleşme imzalandı. Aralık ayında asgari 10 milyon olmak üzere ama 20 milyonu hedefliyoruz. Ocak ayında 20 milyonda sorun yok. Şubat ayında da asgari 10 milyon olmak üzere toplam 50 milyon doz için sözleşme imzalandı.Diğer mRNA aşısı için de aralık ayında bir milyon, devamında da yine benzer şekilde, takvimi daha netleşmedi, 25 milyona kadar aşının verilebileceği şeklinde görüşmelerimiz devam ediyor. Rusya ve diğer aşılarla da irtibat halindeyiz. Çok erken dönemde güvenilirliğini ve etkinliğini bildiğimiz aşılarla hızla başlayalım istiyoruz. O nedenle şu an için sözleşmeye bağlanan 50 milyon aşı için muhtemelen 11 Aralık gibi bu aşı takvimine başlanabilir bir aksilik olmazsa."

Çin aşısının güvenilirliği ile ilgili Bakan Koca'ya eleştiriler de yöneltildi

Türkiye'de uygulanacak Çin aşısı hakkında bilinenler

Türkiye'nin 50 Milyon Doz İçin Anlaştığı Çin Menşeli CoronaVac Aşısı Hakkında Neler Biliniyor? -

Hangi ülke hangi aşıdan ne kadar sipariş etti?

"CoronaVac dışındaki aşılar eczanelerde satılacak"

s-71d62f3bac83ae4e0b639538249aae0c83c171
Sipariş edilen Çin aşısı (CoronaVac) dışındaki aşıların (Pfizer-BioNTceh, Moderna ve AstraZeneca-Oxford) ücretli bir şekilde eczanelerden temin edilebileceğine ilişkin basında bazı haberler yer almıştı.Aşıların Türkiye fiyatının kur nedeniyle henüz belli olmadığı da haberlerde belirtiliyordu.

Garo Paylan: "Çin’den gelecek aşılar yoksullara yapılacak, Pfizer’ın aşısı eczanelerde satılacak diye Sağlık Bakanı açıkça söyledi"

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Paylan, Pfizer’dan alınacak aşıların Çin’den sipariş edilen aşılara göre daha güvenilir olduğunu belirterek "Çin’den gelecek aşılar yoksullara yapılacak, Pfizer’ın aşısı eczanelerde satılacak diye Sağlık Bakanı açıkça söyledi"’ dedi.Sağlık Bakanlığı bütçesine 15 milyar TL eklenmesini isteyen Paylan, herkesin nitelikli ve güvenilir olan Alman aşısıyla ücretsiz olarak aşılanması gerektiğini belirterek bir önerge verdi. Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER