Çinli Bilim İnsanları Ses Dalgalarıyla Yağmur Yağdırdı

Çin'in başkenti Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'nden araştırmacılar, düşük frekanslı ses dalgalarıyla "bulutları hareketlendirerek" daha fazla yağış elde edilebileceğini gözlemledi. Independent Türkçe'nin aktardığı Scientia Sinica Technologica'da yayımlanan çalışmada, in.

Çinli Bilim İnsanları Ses Dalgalarıyla Yağmur Yağdırdı

Çin'in başkenti Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'nden araştırmacılar, düşük frekanslı ses dalgalarıyla "bulutları hareketlendirerek" daha fazla yağış elde edilebileceğini gözlemledi.

s-2afd7c7bc115bd57b37d124466da7cf6c47b44
Independent Türkçe'nin aktardığı Scientia Sinica Technologica'da yayımlanan çalışmada, insan kulağının epey zor algılayabileceği 50 hertz frekansında ses dalgaları kullanıldı. Fakat gönderilen dalgaların ses seviyesi ise 160 desibel, yani çalışan bir uçak motoruna eşdeğerde.

Daha fazla yağmur damlacığı oluştu

s-e757c43ba1e43ab44d0ec10a83915572903fb3
Öte yandan ses dalgaları yaklaşık 1 kilometre yukarıdaki bulutlara ulaştığında azalan basınçtan ötürü gücü 30 desibele düşüyor.Bilim insanları gönderdikleri ses dalgaları sayesinde bulutlarda titreşim yarattıklarını, bulutun içindeki küçük parçacıkların daha büyük olanlarla birleştiğini, böylelikle de çok daha fazla yağmur damlacığı oluştuğunu açıkladı.

2020'de Tibet Platosu'nda yapılan deneylerde yağış oranında yüzde 17 artış kaydedildi.

s-9bb0d4b8660cbd3af7c15bf50e2a1100e07ad4
Çinli bilim insanları ses enerjisinin bulutların fiziksel özelliklerini değiştirdiğini ve diğer benzer teknolojilere kıyasla kimyasal atık üretmediğini ve hava taşıtı ya da roket gibi araçlara gerek duyulmadığını belirtti.Çalışmanın yazarı Profesör Wang Guangqian, gelecekte bu teknolojinin "çok daha düşük maliyetlerle ve uzaktan kumandalı sistemlerle" kullanılabileceğini söyledi.Geniş çaplı hava değiştirme sistemlerinin çevreye ve ekosisteme olumsuz etkileri de uzun süredir tartışılan bir konu.Teknolojinin kullanımını eleştirenler, başarılı olunsa bile uzun vadede bölge sakinleri ve civarda yaşayan hayvanlar için ses kirliliği oluşabileceğini savunuyor. Ece Temelkuran, Ahmet Ümit, İhsan Oktay Anar... 147 Yazardan Boğaziçi İçin 'Aşağı Bakmayacağız' Açıklaması - 50 Milyonluk Vurgun! Polis Tarafından Aranan Sevgililer Lüks Otelde Yakalandı - Abdullah Kiğılı'dan Bir Türkiye Analizi: 'AKP ile Ülkemiz 50 Yıl İleriye Gitti'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER