Cinsiyetçi 'Gemi Adamı' İfadesine Kızıp Mevzuat Değiştiren Gemici: Mehtap Karatepe

Mehtap Karatepe, başarılı bir kadın gemici.

Cinsiyetçi 'Gemi Adamı' İfadesine Kızıp Mevzuat Değiştiren Gemici: Mehtap Karatepe

Mehtap Karatepe, başarılı bir kadın gemici. 150 metrelik yabancı bandıralı bir şilepte erkek meslektaşlarıyla ter döküyor. Ancak gemici cüzdanında ‘Gemi adamı’ yazıyor. İşte buna çok bozulan genç kadın, CİMER’e yaptığı başvuruyla mevzuat değiştirdi. Artık cüzdanlarda gemi adamı değil ‘gemi insanı’ yazacak.

s-ff51716fafa2ce667c91447d770ef056abf500
Hürriyet'ten Fatma Aksu'nun Bandırma Çelebi Limanı’nda buluştuğu Mehtap Karatepe, ilk olarak bir denizcilik kursuna yazılmış ama çevresindeki herkes, “Kadından denizci mi olur?” diye sormaya başlamış. Macera aradığını ve vazgeçmesi gerektiğini söyleyenlere aldırmadan kursu bitirip sertifikayı cebine koymuş. Sonra da gemiye katılmış. Ancak evraklarını aldığında kafasına bir soru takılmış. ‘Tüm dünyada gemici cüzdanlarında ‘denizci’ yazarken, niye bizimkilerde ‘gemi adamı’ yazıyor diye dert edinmiş kendine. Gittiği Avrupa ülkelerinde cüzdanında ‘gemi adamı’ yazdığı için “Türkler gemide kadın çalıştırmıyorlar mı? Neden gemi adamı yazıyor?” sorusunu da sıkça duyunca harekete geçmiş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurmuş.

Mehtap başvurusuna cevap bile verilmeyeceğini düşünüyormuş ancak yazı aynı gün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Eğitim ve Belgelendirme Daire Başkanlığı’na iletilmiş. Bakanlık bu talebe kayıtsız kalmamış.

s-c76f28231d6806cec8d48da8ae5c8f6788b776
Gönderilen cevapta, “Gemi adamı ifadesinin gemi insanı olarak değiştirilmesi, idaremiz planlamaları arasında” denilmiş. Bu Mehtap Karatepe’yi sevinçten havalara uçurmuş. Çünkü yıllardır kimsenin dile getiremediği cinsiyetçi ayrım, şimdi onun girişimiyle kalkıyor.

Gemiciler tüm dünyada geçerli olan, mesleklerini ve mesleki bilgilerini gösteren bazı cüzdanlar kullanıyorlar. Türkiye’deki cüzdanlarda “Gemi adamı cüzdanı” ve “Gemi adamları sağlık yoklama belgesi” yazıyor. Türkiye’de genel tabir “Gemi Adamı.” Oysa dünyada gemiciler için “seafarers” yani denizci kelimesi kullanılıyor.

s-4cd7099f30ab0464f9c7f33d508ab758b770fb

Daha zorlarını başardı: 14'ünde çocuk gelin olmuş...

s-92c242ce717f0e0c84b311ff942d936f06aec7
Aslında bu zafer, 38 yaşındaki Mehtap’ın hayat hikayesinin yanında hiçbir şey. Zira çok zor bir yaşamı olmuş. Nevşehir Kapadokya’da yaşayan Mehtap, henüz 14’ünde gelin olmuş, sadece iki yıl süren evliliğinden biri kız, biri erkek 2 çocuğu var. Çalışıp oğlu Ahmet Kadir Parmak (21) ve kızı Elem Bernur Parmak’ın (19) yanı sıra, 3 kız kardeşine de hayat rehberliği yapmış. Onlar da aynı kaderi paylaşmasın diye hepsini okutup, meslek sahibi olmalarını sağlamış. “Hayat beni kırdığı yerden güçlendirdi” diyen Mehtap Karatepe eşinden ayrıldıktan sonra Antalya’da turizm işletmelerinde çalışmış. Sonra fizik tedavi kursuna gidip sertifika almış.Sağlık sorunları baş gösterene kadar da 10 yıl bu sektörde çalışmış. Sonrasında ise mermercilik yapmış. Çocukluk hayali gemiciliğe ise iki yıl önce başlamış. Şimdi açıktan lise okuyan Mehtap Karatepe’nin bundan sonraki hedefleri de yüksek: 

“Liseyi bitirmeme iki yıl var. Sonra üniversitede dört yıl denizcilik okumak istiyorum. Bunu yapamazsam 2 yıllık özel kurslara giderek kaptanlık sertifikası alacağım. Uzakyol kaptanı olmak istiyorum ama önce usta gemici olmam gerekiyor.”

"Poseidon’a aşığım"

s-022a43cd48799a3a89eaaaeb7045460cef6853
Mehtap Karatepe ile Fatma AksuÖzgür ruhlu olduğunu, gelecek planında evlilik olmadığını söylüyor Mehtap Karatepe. Peki ya âşık olursa? “Âşığım zaten” diyor. “Kime” dediğimde, aldığım yanıt “Poseidon’a” (Yunan mitolojisinde deniz tanrısı) oluyor. Genç kadın sözlerini tamamlarken, denizdeki hayatını şöyle özetliyor: “Dümen suyu saçlarımız, dalga köpüğü elbisemiz, Poseidon kavalyemiz.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER