CoronaVac Aşısı Sağlık Çalışanlarına Uygulanmaya Başladı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca analizleri tamamlandıktan sonra "Acil Kullanım Onayı" verilen CoronaVac aşısı, sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı. 28 gün arayla iki doz uygulanacakBu tarihten sonra sağlık çalışanlarına yönelik uygulamanın nasıl yürütülece

CoronaVac Aşısı Sağlık Çalışanlarına Uygulanmaya Başladı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca analizleri tamamlandıktan sonra "Acil Kullanım Onayı" verilen CoronaVac aşısı, sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı.

28 gün arayla iki doz uygulanacak

s-13bb6b1267ba9bb35decd6d0f0cf9a809321dc
Bu tarihten sonra sağlık çalışanlarına yönelik uygulamanın nasıl yürütüleceğine ilişkin çalışmalar hız kazandı. Tüm sağlık kuruluşlarından personel listesi ile personelin Kovid-19 geçirip geçirmediği, temaslı olup olmadığı gibi verilerin listelere işlenmesi istendi. Daha sonra listeler il sağlık müdürlüklerine gönderildi.Kovid-19 geçirenlerin hastalığı atlattıktan sonra 4-6 aylık sürede aşılanmasına gerek olmadığı açıklandığı için bu durumdaki sağlık personeli belirlendi ve aşıda öncelikli çalışanların listesi hazırlandı.Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 100 bin sağlık çalışanı bulunuyor. Bakan Koca, 14 Ekim 2020'de 40 bin sağlık personelinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını açıklamıştı.Türkiye'ye ilk partide 3 milyon dozluk CoronaVac aşısı geldiği, aşının 28 gün arayla 2 doz olarak uygulanacağı, Kovid-19 geçirenlerin aşılanmayacağı göz önünde bulundurulduğunda tüm sağlık çalışanlarının, bugünden itibaren bir ay içinde aşılanmasıyla hastalıkla mücadelede büyük avantaj sağlaması bekleniyor.

MHRS'ye aşı randevu bölümü eklendi

s-0b0e9b45cdd847f7ea96d2ec1560a7313c7d64
Türkiye'ye Çin'den getirilen CoronaVac aşılarının sağlık çalışanlarına uygulanması için Merkezi Hekim Randevu Sistemine (MHRS) "aşı randevu" bölümü eklendi.Uygun şartları taşıyan sağlık çalışanlarının sisteme tanımlanmasıyla, Sağlık Bakanlığınca ilgili kişilere bildirim yapılacak.Sağlık çalışanları, MHRS'den aile hekimlikleri ya da hastanelerden randevu alarak veya bağlı bulunduğu sağlık kuruluşunda Kovid-19 aşısı yaptırabilecek.Aşıların üzerindeki karekod sayesinde, ismine tahsis edilen kişi dışında aşının kullanılması mümkün olmayacak.

Dört aşamalı aşı planlamasında kimler var?

s-856afb28d3debe8876c8960a6578a66aa963c5
İlk aşamada sağlık çalışanlarıyla birlikte 65 yaş üstü vatandaşlar, yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler bulunuyor.İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan, kritik işlerde çalışan kişiler, 50 yaş ve üzeri ile en az bir kronik hastalığı olanlar aşılanacak.Üçüncü aşamada, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanlar aşı olacak.Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

'Normale dönmek adına bugün önemli başlangıç'

s-9a90aab74cfd6af2d1cf1edbd437ff21d15a89
Erzurum İl Sağlık Müdürü Gürsel Bedir, Mareşal Çakmak Devlet Hastanesinde sağlık personeliyle aşı olduktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ardından Bilim Kurulu üyelerinin aşı olduğunu anımsattı.Sağlık çalışanlarından sonra vatandaşların da aşılanacağını ifade eden Bedir, şöyle konuştu:
"Kentte 14 bin 500 sağlık personeli bulunuyor. Aşıya sağlık personeli yoğun ilgi gösterdi. Vatandaşların da aşıyı mutlaka yaptırmasını istiyoruz. Kovid-19 ile 10 ayı aşkın süredir büyük mücadele veriyoruz, herkes yoruldu. Bu hastalıktan kurtulmak, normale dönmek istiyoruz. Ekonomik sıkıntılar yaşanmaya başladı, bunların çaresi aşı gibi gözüküyor. Aşımızı yaptırıp hem kendimizi korumak hem de normale dönmek adına bugün önemli başlangıç."

Acil kullanım onayının ardından dün Sağlık Bakanı Koca da aşı olmuştu.

Sağlık Bakanı Koca Aşı Oldu! -

Bu haberler de ilginizi çekebilir

'Aşılama Nasıl Olacak?' Sorusunun 6 Adımda Yanıtı - Teksas'ta Seçime Hile Karıştırdığı İddia Edilen Kadın Tutuklandı - İBB'nin Milyonluk 'Seçim Sandviçleri' Soruşturmasına Bakanlık El Koydu
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER