Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye: 'Müttefik Yerine Terör Örgütlerini Tercih Etmek Tarihi Hata'

Azerbaycan ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'nde ABD Başkan Joe Biden ile yaptığı görüşmenin içeriğine de değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye: 'Müttefik Yerine Terör Örgütlerini Tercih Etmek Tarihi Hata'

Azerbaycan ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'nde ABD Başkan Joe Biden ile yaptığı görüşmenin içeriğine de değindi. Erdoğan, Biden'a ''Terör örgütü YPG ile mi yoksa NATO müttefikiniz Türkiye ile hareket edeceksiniz?'' diye sorduğunu ancak cevap alamadığını söyledi. Cumhurbaşkanı ''Terörün hedefi olan bir müttefikin yanında durmak yerine, o müttefikin mücadele ettiği terör örgütlerini tercih etmek tarihi bir hatadır'' dedi.

s-6bb2e269e65a03a8c670cb9b62142be8c0405b
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyaretinin sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.NTV'nin haberine göre, ''Libya’da birlikte dostum Aliyev ile bu konuda bir takım yeni adımlar atabiliriz'' diyen Erdoğan, ''Azerbaycan ve Türkiye’nin de birikimleri var. Ben teklifi yaptım kendisi de memnun olacağını söyledi. Rafinaj konusunda da aynı adımlar atılabilir'' diye konuştu.Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:
''Zengezur Geçidi ile ilgili konularla ilgili Rusya tarafından bu işin zorla geciktirilmesi gayreti olduğuna ihtimal vermiyorum .Rusya bu konuda daha da yardımcı olma niyetinde. Yakın zamanda Sayın Putin’i de ikili bir görüşme yapacağız. 5 yıllık anlaşma çerçevesinde bu ortak adımları atalım istiyoruz. Diğer yandan 6’lı platform var.Türkiye İran Azerbaycan ve istiyoruz ki Gürcistan ve Ermenistan’da altılı platforma katılsın henüz Gürcistan ve Ermenistan sıcak sinyaller vermediler ama Rusya Anlaşma istiyor.Ermenistan Gürcistan tarafı da katılırsa bölge çok çabuk sükunete kavuşur. Gürcistan başkanına Türkiye ziyaretinde izah ettim çalışalım dedim bu platforma bu ülkelerin de katılması Bölgede barışın tesisi için etkili olur. Zengizor koridoru ermenistan ve Azerbaycan’a büyük avantaj sağlayacak Rusya’da sıcak bakıyor çünkü bu önemli bir hat tarım koridoru olarak tüm bölge nefes aldıracak diye düşünüyoruz.''

'Suriye'nin kuzeyinde kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz'

s-a5d403247ba5a9314db9613ee6c2ff22aa3442
Erdoğan, Azerbaycan ile yapılan Şuşa Beyannamesi'nin sınırların korunmasını içerdiğini ancak daha sonra genişletilebileceğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Putin ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in görüşmesinin de bu işi farklı bir yere götürebileceğini söyledi.''ABD hala Afrin’deki hastane bombalanmasının arkasında YPG olduğunu söyleyemedi'' diyen Cumnurbaşkanı Erdoğan, ''Çünkü terör örgütünün arkasında kendileri var. Ne Anthony Blinken (ABD Dışişleri Bakanı) ne diğerleri 'Bu terör örgütü' diyemedi'' şeklinde konuştu.Erdoğan şöyle konuştu:
''Bunları kendi Savunma ve Dışişleri Bakanları Türkiye’ye geldiklerinde ispatları ile göstereceğiz. Netice olarak şu an Trump döneminde çok anlattık netice alamadık. Biz olduğu gibi gerçekleri bunları anlatmaya devam edeceğiz netice alırız almayız ancak bizim işimiz bunları anlatmak anlatmaya devam etmek.Gerek Obama, gerekse Trump ve Biden döneminde Suriye’nin kuzeyinde değişen bir şey yok. Bundan sonra da olacağına inanmıyorum. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Askerimiz, Emniyetimiz çok güçlü, inanıyorum. Gücümüzü Libya’da Suriye’de ispat ettik, ispat etmeye de devam edeceğiz.''

Biden ile ne konuştu?

s-298e4e07c096632840b5fc3ca407d861468a6c
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'nde ABD Başkan Joe Biden ile yaptığı görüşmenin içeriğine de değindi.Erdoğan, Biden'a ''Terör örgütü YPG ile mi yoksa NATO müttefikiniz Türkiye ile hareket edeceksiniz?'' diye sorduğunu ancak cevap alamadığını söyledi.Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında bir araya geldiği Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile arasında geçen diyaloğu da anlattı.Erdoğan, Macron'a ''Esad'ın yüzde 95 ile seçimi kazandığına inanıyor musununuz?'' diye sorduğunu Macron'un güldüğünü söyleyerek ''Güldüğüne göre inanmıyorsun dedim. Diktatörlerin olduğu yerde bu şekilde seçim kazanılır'' şeklinde konuştu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER