Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Yüzlerce Gazetecinin Basın Kartını İptal Etti

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı aralarında Evrensel ve BirGün çalışanlarının da bulunduğu çok sayıda gazetecinin sarı basın kartını iptal etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Yüzlerce Gazetecinin Basın Kartını İptal Etti

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı aralarında Evrensel ve BirGün çalışanlarının da bulunduğu çok sayıda gazetecinin sarı basın kartını iptal etti. Gazetecilere iptal gerekçesi hakkında bilgi verilmedi.

s-5d530b37f4572827162d12977c3efa46139f29
Basın kartları için yenileme başvurusu yapmış olan ve uzun süredir kartlarının yenilenmesini bekleyen çok sayıda gazetecinin kartlarının iptal edildiği ortaya çıktı.Muhalif yayınlarıyla bilinen Evrensel ve BirGün gazetelerinde çalışan çok sayıda gazetecinin basın kartının iptal edildiği belirtiliyor. Toplamda sayı ise tam olarak bilinmiyor.

TGS: İletişim Başkanlığı bir an önce konuya açıklık getirmeli

s-4d51d56352c6981502d1c144255b977d102956
Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan (TGS) yapılan açıklamada, gazetecilerin basın kartlarının iptal edilmesine sert tepki gösterildi.TGS'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:"Türkiye’de gazetecilerin taşıdığı sarı basın kartı uzun yıllardır hep tartışma konusu olmuştu. Bu tartışmalara rağmen gazeteciler bu karta 2015 yılına kadar daha kolay ulaşabiliyor iken, 2015 yılında Basın Kartı Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle kartı almak zorlaştı. Öte yandan Basın Kartı Komisyonu'nun yapısında yapılan değişiklik ile komisyonda yer alan meslek örgütlerinin temsilci sayıları düşürülerek, bütün yetkiler müdüre devredildi. 2018 yılında Basın Kartı Yönetmeliğinde bir kez daha değişikliğe gidilerek meslek örgütü temsilcileri komisyondan tamamen çıkartıldı.2019 yılında sarı basın kartı turkuaz rengine çevrildi ve tüm kartların yenilenmesi için başvuru yapılması istendi. Aradan geçen bir yıl içinde yüzlerce gazetecinin kartı yenilenmedi. İncelemede olduğu, yenileneceği ifade edildi. Bu uzun sürenin ardından eski kartlarını hala kullanabilen gazetecilerin basın kartlarının ise perşembe günü itibariyle iptal edildiğini öğrendik. Kartların neden iptal edildiğine ilişkin hiçbir açıklama yapılmadığı gibi gazetecilerin telefonlarına da yanıt verilmedi" denildi."Yüzlerce gazetecinin basın kartı iptal edildi"Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın açıklaması şöyle devam etti:"Şu anda yüzlerce gazetecinin basın kartı iptal edildi. Kartı iptal edilen gazeteciler arasında sürekli basın kartı taşıyanlardan meslek örgütü temsilcilerine, yerel medya çalışanlarına kadar yüzlerce gazeteci var. Özellikle Ankara'da basın kartı iptal edilenler Meclis'e, bakanlıklara giremez, siyasi parti temsilcilerini takip edemez hale geldi.Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı bir an önce bu konuya açıklık getirmek zorundadır. Yıllardır bu kartı taşıyan gazetecilere kartlarının neden yenilenmediğini, iptal edilme gerekçelerini kamuoyuna açıklamak zorundadır"

"İktidar basın kartlarını tehdit aracı olarak kullanıyor"

s-8f28c129eb292b37061183ab9e3098fc00eb85
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın basın kartlarını iptal etmesine gazeteciler tepki gösteriyor.DW Türkçe'ye konuşan Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren "İktidar sarı basın kartlarını tehdit aracı olarak kullanıyor" çıkışında bulundu. Eren, kartların turkuaz renge dönüştürüldüğünü ve devletin istediği kişiye bu kartı verdiğini savundu. Eren, kart iptallerinin Türkiye'de gazetecileri yıpratamayacağını da dile getirirerek, "Basın kartı devletin verdiği bir gazetecilik ruhsatı değildir. Basın kartlarını örgütlü sendikalar, dernekler vermelidir. Kartları iptal etseler de herkes gazetecilik yapacak" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Doğan Tılıç: "Gazeteciliğimden bir şey eksiltmez"

s-90603b69e84314096fcea5fcc7f47fe8e59403
BirGün yazarlarından, Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Tılıç, basın kartının iptal edilmesi ardından yaptığı açıklamada:“Bu sabah e-devlet'te kontrol ettiğimde ‘iptal edildi’ ifadesini gördüm. 1986 yılından beri gazetecilik yapıyorum. Önemli uluslararası medya kuruluşları için çalıştım, çalışıyorum. Yıllarca Afganistan, Irak, Yugoslavya gibi çatışma bölgelerinde savaş muhabiri olarak çalıştım. Devlet başkanları/liderler ile yurt dışında/içinde röportajlar yaptım. Ulusal ve uluslararası gazetecilik ödülleri aldım. 2016 yılında Malaga Üniversitesi UNESCO Kürsüsü tarafından ‘Uluslararası Basın Özgürlüğü’ ödülü verildi. Uluslararası Basın Kartım var. Avrupa'nın ve Türkiye'nin önemli gazetecilik örgütlerinde yöneticilik yaptım, yapıyorum. İletişim profesörüyüm ve yıllardır üniversitelerde ders veriyorum. Şimdi, benim gazeteci olmadığıma karar verilmiş ve sürekli basın kartım iptal edilmişse, bu benden çok onu iptal edenlerin sorunudur. Kartımın iptal edilmiş olması benim gazeteciliğimden bir şey eksiltmez.”

CHP'den tepki: Haberciliğe ve basın özgürlüğüne darbe

s-30e15a8dfab1c31e64171d4aef7eb331345d62
CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Haberciliğe, basın özgürlüğüne büyük darbe! Sadece Evrensel değil yüzlerce gazetecinin basın kartı gerekçesiz iptal edildi. İptal kararları geri alınmalı, tüm basın kartı talepleri derhal karşılanmalı" ifadelerini kullandı.

Basın kartını devlet veriyor

s-6dd3105ae422994beb09b8473e3ba3cff28960
Türkiye'de gazetecilere basın kartını devlet veriyor. Ancak parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığına geçişle birlikte kartların verilişiyle ilgili düzenlemeler tamamen değişti.

"Cumhurbaşkanlığı'na yakın isimlerden oluşan bir komisyon kart veriyor"

s-13f414a72eabf272b13aaf7b827678eabe8d78
Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, "Eskiden sendika ve cemiyetler gibi gazetecileri temsil eden örgütlerin yer aldığı bir komisyon gazetecilere kart veriyordu. Şimdiyse Cumhurbaşkanlığı'na yakın isimlerden oluşan bir komisyon kart veriyor" şeklinde konuştu.Kanlı, Cumhurbaşkanlığı'ndaki komisyonda Türk medyasını temsil edecek hiçbir kurum ve ismin olmadığına dikkat çekerek, "Uydurma cemiyet ve sendika temsilcileri var orda. Bir de Anadolu basınını temsil eden bir isim koymuşlar. Ama o komisyondakilerin hiçbiri Türk medyasını temsil etmiyor. Komisyonun oluşum şekli de, yapısı da arızalı" dedi.Kanlı, Türkiye'de kimin gazeteci olduğuna cumhurbaşkanlığı karar verirken Batı Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamında sendikal örgütlerin ve medya kuruluşlarının kart vermeye yetkisi olduğunu vurguladı.

Basın kartlarının iptaline sosyal medyadan da tepki geldi

BirGün ve DW Türkçe
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER