Depremden Sonra Tahliye Edilen Binada Bir Tek Aile Sağlığı Merkezi Kaldı!

İzmir Bayraklı’daki 4 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nin (ASM) bulunduğu bina, geçen yıl yaşanan depremden zarar görünce boşaltıldı.

Depremden Sonra Tahliye Edilen Binada Bir Tek Aile Sağlığı Merkezi Kaldı!

İzmir Bayraklı’daki 4 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nin (ASM) bulunduğu bina, geçen yıl yaşanan depremden zarar görünce boşaltıldı. Ancak hiçbir destek alamayan ASM, hasarlı binada hizmet vermeye devam ediyor.

s-c252ad9e32fe93f6961300042e0230c730a232
İzmir Seferihisar açıklarında geçen yıl 30 Ekim’de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki deprem en çok Bayraklı ilçesini vurdu. Bayraklı’da 7 bina yıkılırken 179’u ağır olmak üzere yüzlerce bina hasar gördü.Adalet Mahallesi’nde bulunan ve 4 bloktan oluşan Yanıker Sitesi’ndeki apartmanlar da ağır hasar alan binalar arasındaydı.112 daireden oluşan Yanıker Sitesi, binaların yıkılma riskine karşı tümüyle boşaltıldı. Ancak Bayraklı 4 No’lu Aile Sağlığı Merkezi (ASM), depremden sonra hiçbir maddi destek alamadığı için hasarlı binada sağlık hizmeti vermeye devam ediyor. ASM’de görev yapan 3 hekim, yaklaşık 10 bin hastaya bakıyor.

Sağlam bina aranıyor

s-afe1acca5fa8639638fb814f8c098b446d95ea
BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, ASM, depremden yalnızca 3 hafta sonra yeniden aynı yerde hizmet vermeye başladı. 4 bloktan oluşan sitede yalnızca bu ASM ile bir eczane kaldı. Hekimlerin ASM’yi taşımak için bölgede yer aradığı ancak sağlam bina bulamadığı, bulunan sağlam binalar için ise hekimlerden fahiş kira bedellerinin istendiği öğrenildi.Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Sibel Uyan, “ASM’nin binadan çıkması lazım ancak mali problemlerden dolayı çıkamıyor” dedi. Kamu hizmeti veren hekimlere kamunun destek vermediğine dikkat çeken Uyan, “Arkadaşlarımız bölgede yer arıyor ama bulamıyor. İlgili birimlerce defalarca görüşüldü ama henüz hiçbir gelişme olmadı. Bir süre daha olumlu bir adım atılmazsa ASM kapanmak zorunda kalabilir” diye konuştu.

"Bakanlık standardı sağlamalı"

s-2b40be765d8a9cd82a1aa5b3737e1576268026
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu ile Aile Hekimliği Komisyonu tarafından dün düzenlenen basın toplantısında ise Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğuna dikkat çekildi. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, ASM’lerin önemli bir bölümünün aile hekimlerince kiralanan apartman altı dükkânlarda, güneş bile almayan bodrum kat dairelerde hizmet verdiğini belirterek şunları söyledi:“ASM’lerin yeterli uygunlukta ve eşit standartlarda olmasını sağlamak Sağlık Bakanlığı’nın görevidir. ASM’ler, Sağlık Bakanlığı’nca yapılacak kamuya ait mekânlarda ve yeterli donanım sağlanarak inşa edilmelidir. ASM olarak kullanılan ancak deprem güvenliği olmayan kamu binaları, bakanlık tarafından teknik olarak mümkünse güçlendirilmeli ya da hastalar ve çalışanlar mağdur edilmeden yeniden yapılmalıdır.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER