Doğu Perinçek, 'Ben Ekonomistim' Demek Yerine NATO ile Enflasyon İlişkisi Kurunca Sosyal Medyada Olay Oldu!

Perinçek'in olay olan cümlesi şu şekilde: 'NATO'dan çıkarsak domates, patlıcan, biber fiyatları düşer.

Doğu Perinçek, 'Ben Ekonomistim' Demek Yerine NATO ile Enflasyon İlişkisi Kurunca Sosyal Medyada Olay Oldu!

Perinçek'in olay olan cümlesi şu şekilde: 'NATO'dan çıkarsak domates, patlıcan, biber fiyatları düşer. Çünkü NATO'nun mazotu yok, elektrik enerjisi yok, doğalgazı yok.'

NATO'nun dış politikadan ziyade ekonomik bağlamda bir sorun olduğuna da değinen Perinçek sözlerini şöyle sürdürdü: 
NATO, aynı zamanda ekmeğimizle, aşımızla ilgili bir sorun. NATO'dan çıkarsak Rusya'dan, İran'dan, Azerbaycan'dan, Katar'dan hatta Suudi Arabistan'dan ucuza enerji alırız. Göreceksiniz, Suudi Arabistan da NATO'ya ve Amerikan emperyalizmine kafa tutmaya başlayacak, hatta başladı. Türkiye'nin ucuz enerji bulması NATO'dan çıkması ile mümkün.

Perinçek'in açıklamaları

Gerçekten de öyle mi?

NATO'ya üye olmak son dönemde Rusya-Ukrayna savaşı ile sıklıkla tartışılır oldu. Ukrayna NATO'ya üye olmak isteyince Rusya ülkeyi işgal etti. Sonrasında da İsveç ve Finlandiya üye olmak istedi Türkiye de bu konuda ilk etapta sert tepki gösterse de sonrasında anlaşma yolu bulundu.

NATO üyesi ülkeler hangileri? NATO'nun kaç üyesi var?

NATO'ya üye 30 ülke bulunuyor. 1949 yılında kurulan NATO'nun kurucu üyeleri ABD, Belçika, İngiltere, Danimarka, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Kanada, Lüksemburg, Norveç ve Portekiz olurken, 1952 sonrası Türkiye ve Yunanistan'la başlayan genişleme Almanya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya, Slovenya, Arnavutluk, Hırvatistan, Karadağ ve Kuzey Makedonya ile 2020 yılına değin sürmüştür.

Bu konuda Sinan Ülgen'in tane tane anlattığı müthiş bilgiler içeren videomuza da göz atabilirsinizNATO neden kuruldu? Türkiye NATO'dan çıkarsa ne olur? En büyük faaliyeti nedir?

NATO, ekonomik bir birlik değil. Ekonomik ilişkilere de dayanmıyor. Peki NATO üyesi ülkelerin ekonomik durumları ne?

NATO üyesi ABD bilindiği üzere dünyanın ekonomik olarak en büyük ülkesi olurken, 4. sırada da Almanya yer alıyor. 30 üyenin GSYH büyüklükleri toplandığında 2021 yılında 44.536,81 milyar dolar ediyor. 30 ülkenin 6'sı dünyanın en büyük ekonomilerinde ilk 10'da bulunuyor. Türkiye'nin bu ülkeler içinde konumu da GSYH'de 9. olurken, kişi başı gelirde 27. olarak bulunuyor ki Türkiye'de daha az kişi başı gelir bulunan ülkeler, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk oluyor. (Kaynak: Dünya Bankası 2020)

Enerji söylemlerine gelirsek; NATO'nun bir etkisini göremedik. Tabi biz göremedik, Perinçek'in neler gördüğünü bilmiyoruz.

PETFORM (Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği) verilerine göre, Türkiye 2020 yılında toplam doğalgaz alımını, NATO'nun karşısında olduğu Rusya'dan yüzde 33, İran'dan yüzde 11 ve Azerbaycan'dan da yüzde 24 oranında sağlamıştır.

Türkiye son olarak EPDK tarafından açıklanan Nisan 2022 verilerine göre en çok hangi ülkeden petrol alıyor?

Rusya, yüzde 35,68 ile listede bir numara olurken, 2. sırada yüzde 27,55 ile Irak ve 3. sırada da yüzde 7,22 ile Suudi Arabistan bulunuyor. Kaynak: EPDK

Perinçek'e bu bağlamda yorum yapanlar ise yer yer güldürdü

Bir de ekonomide uzmanların yaptığı yorumlar var

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER