Dolar, Yılın Zirvesine Çıktı! Borsada Yatay Seyir Sürerken, Petrol Yükselişini Korur mu?

BIST100 endeksi güne yüzde 0,08 oranında 1,87 puan düşüşle 2.449,40 puandan başladı Geçen hafta iki gün işlem gerçekleşen Borsa İstanbul'da önceki hafta risk alınmak istenmemesi ile kapatılan pozisyonlara ek olarak kısa haftada küresel piyasalara paralel kayıplar görülürken, .

Dolar, Yılın Zirvesine Çıktı! Borsada Yatay Seyir Sürerken, Petrol Yükselişini Korur mu?

BIST100 endeksi güne yüzde 0,08 oranında 1,87 puan düşüşle 2.449,40 puandan başladı

Geçen hafta iki gün işlem gerçekleşen Borsa İstanbul'da önceki hafta risk alınmak istenmemesi ile kapatılan pozisyonlara ek olarak kısa haftada küresel piyasalara paralel kayıplar görülürken, dün tatil dönüşü bu kayıpların geri alındığı görüldü. BIST 100 endeksi, dün günü yüzde 2,89 oranında değer kazancıyla 2.451,27 puandan tamamladı.Bu hafta merkez bankaları öne çıkarken, veri gündemi bugün nispeten sakin olacak. Teknik olarak ise endekste yukarı yönlü hareketlerde 2.490 puan seviyesi direnç, aşağı yönlü hareketlerde de 2.420 puan seviyesi destek konumunda öne çıkıyor.Vadeli işlemlerde BIST30 endeks kontratı güne yüzde 0,10 oranında yükselişle 2.704,25 puandan başladı.

Dünya ekonomisinde durgunluk korkusu varlık fiyatlamalarını etkilemeyi sürdürürken, dün küresel borsalar Fed'in temmuz toplantısında 75 baz puan faiz artışını fiyatlayarak pozitif seyretti.

Dolar/TL 2022 yılının zirvesinde!

Dolar/TL dün yükselişini sürdürürken, bugün sabah saatlerinde 2022 yılının en yüksek seviyesine çıktı. 17,56 seviyesinin üzerini gören dolar/TL 24 Haziran'da BDDK kararı sonrasında 17,38 seviyesinden 2 gün içinde 16,07 seviyesine kadar gerilerken, sonrasında yükseliş seyrine geri dönmüştü. Dolardaki küresel güçlenmenin de etkisiyle, TL karşısında yılbaşından bu yana yüzde 30'un üzerinde değer kazandı. Euro/TL de aynı dönemde gerilerken, sonrasında euro/dolar paritesinin etkisiyle yatay seyre dönerken, bugün yükselişte, 18 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi de geçen hafta görülen 20 yılın dip seviyesi olan 0,99 sonrası 3. günde de yükselişini sürdürerek 1,022 seviyesinden işlem görüyor.   Orta ve uzun dönemli tahvil talebi gelişmelerden beslenirken, ABD'nin 3 aylık hazine bonosunda satış eğilimi devam ediyor ve resesyon ihtimalini güçlendiriyor. Türkiye risk primi (CDS) geçen günlerde 900 seviyesine çıkmasının ardından 859 baz puan ile işlem görüyor.

Dolardaki güçlenme ile baskılanmaya devam eden altın fiyatları Fed'i bekliyor

Altın, yatırımcıların Fed'den gelecek hamlelere karşı yaklaşık son 1 yılın en düşük seviyesinde tutunmayı sürdürüyor. 1.700 doların üzerinde yatay pozitif bir seyir izleyen ons altın 1.711 dolardan, gram altın da 966 liradan işlem görüyor.

Dün sert bir yükselişle 100 doların üzerine çıkan petrol yukarı yönlü seyrini koruyor

Petrol piyasalarında arz endişeleri öne çıkarken, dün sert yükselen emtia bugün seviyesini koruyor. ABD ham petrolü 100 dolar üzerinde seyrederken, Brent petrol varili ise yüzde 0,47 oranında yükselişle 106,77 dolar seviyesinde bulunuyor.Suudi Arabistan ile ABD görüşmesinden net bir söylem bulunmaması ve Kanada-ABD petrol akışında kesintilerin görülmesi fiyatlamaları etkiliyor. Dünyanın ikinci büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de vaka artışları ve dünyada resesyon beklentileri fiyatları baskılıyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER