Düğün Salonları Yeni Döneme Hazırlanıyor: Takılar Kutuya Atılacak, Halaylar Çubukla Çekilecek

Koronavirüs tedbirleri zarfında salonlarda nikah yasağının kalkmasını istek eden Düğün Saloncuları ve Organizasyoncular İşveren Sendikası Genel Başkanı Uzlaşma Ay, "Yarın düğün yasağı kalkacak gibi hazırlıklarımızı yaptık.

Düğün Salonları Yeni Döneme Hazırlanıyor: Takılar Kutuya Atılacak, Halaylar Çubukla Çekilecek

Koronavirüs tedbirleri zarfında salonlarda nikah yasağının kalkmasını istek eden Düğün Saloncuları ve Organizasyoncular İşveren Sendikası Genel Başkanı Uzlaşma Ay, "Yarın düğün yasağı kalkacak gibi hazırlıklarımızı yaptık. Halkımızın sağlığını tehlikeye atmama namına tedbirlerimizi aldık. Maske, sosyal uzaklık kuralı var. Çalışanların ve salonların hijyenine uyarı edeceğiz. Düğünde halayın zeka 1,5 metrelik çubuklarla çekilmesini isteyeceğiz. Koronavirüs tedbir kurallarını bütün salonlara gönderdik" dedi.

s-3c2f2450593ee9a7d4124f21d90be8e121bbf3
Koronavirüs salgınına yönelik alınan tedbirler dahilinde salonlarda izdivaç, nişan, düğün gibi faaliyetlere bahşedilen aranın ne zaman sona ereceği, nikah hazırlığı yapanların merak konusu oldu. Mart ayının son iki haftası, nisan ve mayıs aylarında düğününü yapamayanlar, salonlardaki rezervasyonu haziran, temmuz ve ağustosa erteledi. Bu süreçte salon işletmecileri de uygulanan yasağın biteceği günü beklemeye başladı. Pandemi sürecindeki aşamalı normalleşme döneminde düğünlere uygulanan yasağın kalkmasına karşın hazırlıklara başlayan salon işletmecileri, koronavirüse karşısında tedbirler ilerletti. Yasağın kalkmasının ardındaki yaz aylarında düğün açısından yoğun bir dönem geçmesini bekleyen işletmeciler, salonlarında hijyen kurallarına karşın uygulanacak önlem planlaması yaptı.

Salon ve masalardaki birey sayısı azaltılacak

s-f98d40b3f06a0e70eeedee349ca208dd473bc5
Düğün Saloncuları ve Organizasyoncular İşveren Sendikası, yasağın kalkmasının gerisinde gerçekleştirilecek düğünler için solanlarda uyulması gereken hijyen kurallarını üyeleriyle paylaştı. Salon işletmecileri, koronavirüse karşın tedbir dahilinde salonlarda topluluk olarak gerçekleştirilen etkinliklerin ırk sağlığını olumsuz etkilememesi için sosyal mesafe kuralını esas almayı planladı. Düğünlerdeki kalabalık 8 veya 10'ar kişilik masalar, pandemi sürecindeki aşamalı normalleşme döneminde 4 kişiyle sınırlandırılacak. 600 kişilik salonlarda 200-250 konuğun yer alacağı düğün, nişan gibi özel faaliyetler yapılacak.

Maske ve hijyen şartı

s-efefe0e43db35d6b7fd8d47169c1993b5f0bbb
İşletmecilerin planına göre, her davetli ateşi ölçülerek salona girecek. Salona maskesiz misafir girişine izin verilmeyecek, girişte de isteyene maske dağıtılacak. İşletmecilerin aldığı önlemler dahilinde salonlarda her nikah sonrası ve öncesinde dezenfeksiyon işlemi yapılacak. Düğünde konuklara girişte el dezenfektanı veya kolonya ikram edilip, salon içerisinde kayıtlı aralıkta veya masalarda koronavirüse karşısında etkin hijyen maddeleri yer alacak. Düğünlerdeki içecek, kuru pasta ya da yemek gibi ikramların servisi, dağıtımı sürecinde salon çalışanları hijyen kurallarına özenle uyacak. Hijyen eğitimi sertifikası bulunmayan garsonlar, düğün salonunda tayin yapamayacak. Salonlarda havalandırma sistemi ile içerideki hava değişimi sağlanacak.

Halaylar çubukla çekilecek

s-f4a33ef41fc64748061307b16c0bc545f86cd9
Düğünlerin olmazsa olmazı aralarında yer alan oyun pisti eğlenceleri için de sosyal mesafe kuralına dikkat edilecek. Davetlilerin birbirinin elinden tutarak gerçekleştirdiği halay veya horona, pandemi sürecinde ara verilecek. Salon işletmecileri halay, horon oynamak isteyen konuklar için ayrı bir tatbik sunacak. Sosyal mesafeyi korumak amacıyla 1.5 metre uzunluğundaki çubuklar hazırlayan işletmeciler, halay veya horon müziği çaldığında bu çubukları konuklarına verecek. Halay sürüklemek isteyenler çubukların ucundan tutup, sosyal mesafeye uyarak eğlencelerini sürdürecek.

Takılar sandığa atılacak

s-ec4c305edf4814e77a469efee3aa5daccbccd9
Takı töreni için sandık sistemi kurulacak. Takı töreni esnasında gelin ile damadın yanında sandık yerleştirilecek ve davetliler üzerine adını yazdığı zarfın içerisinde takısını sandığa bırakacak. Bu sırada gelin ve damada tokalaşma ya da sarılma yapılmayacak. Düğün baştan başa gelin ve damada, yakınlarına yaklaşmaları halinde maske takılması önerisi yapılacak.

"Düğün yasağı kalksın"

s-271c1c0474a51a77df7ad0db49d8f7956d35b1
Salonların faaliyetlerine verilen aranın sona erip, düğün yasağının kalkmasını talep eden Düğün Saloncuları ve Organizasyoncular İşveren Sendikası Genel Başkanı Barışma Ay, "Yarın nikah yasağı kalkacak gibi hazırlıklarımızı yaptık. Halkımızın sağlığını tehlikeye atmama namına tedbirlerimizi aldık. Biz daima salonlarımızı açmaya hazırız. Tedbirlerimizi salon girişinden itibaren uygulayacağız. Maske sosyal uzaklık kuralı var. Çalışanların ve salonların hijyenine uyarı edeceğiz. Düğünde halayın deha 1.5 metrelik çubuklarla çekilmesini isteyeceğiz. Koronavirüs önlem kurallarını bütün salonlara gönderdik" dedi.Barıştırma Ay, haziran döneminde nikah yasağının kalkmaması halinde Türkiye genelinde minimum 1500 işletmenin iflas etme tehlikesiyle karşısında karşıya kalacağını bahis etti.

Kır düğününe ilgi arttı

s-c61cf3b051827a676f4774ca991b0820282399
Pandemi sonrası için düğün hazırlığı yapanların, açık hava olması nedeniyle kır düğünü konseptine ilgisi de arttı. Pandemi sürecinin hafiflemesinin arkasından nikah yasağı sonrasına yönelik aldıkları tedbirlerden bahseden Anadolu Park Kır Düğünü İşletmecisi Ceren Yeğinaltay, şunları söyledi:"Masalar arası mesafe artacak, masalar 12 kişiden 8 kişiliğe indirilecek. Çalışanlarımızın hijyen eğitimi var lakin hijyen kurallarımızı koronavirüse karşın artıracağız. Maske ve eldiven kullanımına uyarı edeceğiz. Karşılıklı uygulama alanlarının temizliği, dezenfeksiyonu artıracağız. Düğün sezonunun haziran sonu başlamasını öngörüyoruz. Mart, nisan ve mayıs aylarında yapılan rezervasyonlar, haziran ve sonrasına ertelendi. Eylül, ekim ayına yoğun talep var."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER